Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana linki w mechanizmie podnoszenia przedniej szyby w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w ani jednych drzwiach nie było tych blaszek dystansowych, w drzwiach pasażera niemiec jakiś czas temu już wymieniał mechanizm na zamiennik, bo jest w miare świeży i w ładnym stanie. Kuuurde jaki to luxus kiedy po około 4-5 miesiącach nie działania szyby kierowcy mogę sobie normalnie legalnie otworzyc i zamknąc szybę z przycisku. :D

Przez chwilę wyglądała jak cabrio ;)

Ku5LZdd.jpg

OFLgq1s.jpg

9p0VuDK.jpg

Zrobiłem przy okazji małą foto poradę odnośnie demontowania szyb w tylnych drzwiach, więc jakby ktoś miał problem to prosz link :hi:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/326624-demontaz-szyb-drzwi-tylnych-a4-b6-korbotronik-foto-relacja/

a powiedz mi kolego, Ty te śruby mocujące/zabezpieczające szybę do prowadnic poluzowałeś, kilka razy góra/dół i dokręciłeś z powrotem?? czy zostawiłeś delikatnie poluzowane?? bo ja jak poluzniłem to nie dokręcałem i jeden majster powiedział, że mogą mi się odkręcić całkiem lub jak dostaną wody to przymarzną i coś wtedy strzeli (jeśli chodzi o zimę)

Opublikowano

Zalozylem szybe, chwycilem srubkami, "zjechalem recznie" gora dol i dokrecilem juz normalnie mocno. A to z tym przymarzaniem, to jakas taka troche dziwna bajka mi sie wydaje, choc nie wiem czy dawaly by mi spokoj te Twoje nie dokrecone sruby. ;)

Opublikowano

tzn one są odkręcone tak na 1/4 obrotu, nie są "luźne" :) w takim racie dokręce w wolnej chwili :P pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj zachrobotał mi mechanizm ze strony kierowcy. Zamknąłem szybę na kilkanaście razy, bo po podjechaniu trochę w górę zatrzymywała się i zjeżdżała w dół. Czy jest sens rozbebeszać drzwi, żeby tylko spojrzeć czy da się to naprawić, czy od razu mam się zaopatrzyć w nowy mechanizm i wymienić? Ktoś ma doświadczenia z naprawą, która byłaby skuteczna na dłuższą chwilę? Co tam się w ogóle najczęściej psuje?

Opublikowano

Najczesciej "Mieli sie" linka w miejscu w ktorym jest nawinieta na "bebenek" - przy silniczku.

Najpierw chyba lepiej zobaczyc co sie stalo, a dopiero pozniej jak juz cos to kupowac. ;)

Edytowane przez KoJ@K

Opublikowano

Spokojnie możesz kupić drugi mechanizm. Najlepiej używka z seata exeo

Opublikowano

Postępując wg wskazówek kolegi Koj@k udało mi się naprawić i działa poprawnie. Natomiast problem jest teraz inny, mianowicie szyba nie dotyka do tej zewnętrznej uszczelki, jest szpara i leci tam woda. jak to wyregulowac, dociagnac zeby bylo dobrze?? podpowiem ze mialem te smieszne podkladki, a teraz ich nie mam zalozonych. Pomóżcie

Opublikowano

Postępując wg wskazówek kolegi Koj@k udało mi się naprawić i działa poprawnie.

działa jeszcze ?!?

a nie dochodzi bo pewnie nierównomiernie nawinąłeś linke na bębenek - a to jest bardzo wq... zajęcie

Opublikowano

Nooo idzie sie przy tym nawku...zloscic. ;)

Opublikowano

Najlepiej używka z seata exeo

Używki czesto chodzą na allegro po 100zł i nie wiadomo jak długo pożyją. Nowy zamiennik kupowałem po 75zł :kox:

Opublikowano

koledzy nie chodzi mi o szybę w pionie, bo zamyka sie do konca ladnie, nie nawijalem linki tylko caly ori mechanizm zalozylem. Chodzi mi o ramke szyby, od zewnątrz jest taka gumowa "wycieraczka" która zbiera wode z szyby gdy jest mokra i sie ją chowa. Tam mam szpare. Wiecie o co mi chodzi?

Opublikowano

A dobrze wlozyles szybe w te prowadnice?

Opublikowano

jaku8891 miałeś podkładki, nie zalozyles i się dziwisz, że masz szpare.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a może chodzi o śruby którymi przykręca się szybę do mechanizmu linek ?

Mi to zawsze ładnie wchodziło na środku i to przykręcałem śrubą z podkładką.

jeżeli tam jest przesunięte to może właśnie dlatego przesunęło szybę w bok

Opublikowano

założyłem te podładki, jest lepiej, ale nie tak jak bylo przed demontażem ;/ teraz czeka mnie regulacja drzwi w pionie bo jak sie okazalo troszke są opuszczone. Da się to zrobić bez demontażu błotnika? ciężko dojść do tych srub na słupku przednim

Opublikowano

Najczesciej "Mieli sie" linka w miejscu w ktorym jest nawinieta na "bebenek" - przy silniczku.

Najpierw chyba lepiej zobaczyc co sie stalo, a dopiero pozniej jak juz cos to kupowac.

Jednak zakupiłem używkę, udało się za 60 + koszty wysyłki.

Po demontażu ramki, moim oczom ukazał się uszkodzony mechanizm:

36455834591028803242.jpg

62187450161258960832.jpg

Usterka nie jest poważna, bo w porę przestałem używać mechanizmu. Nie wiem czy jest sens naprawiać.

Zamontowałem używkę i jak na razie wszystko działa cacy.

Zajęło mi to ok 3h. Na szczęście miałem zapasowe spinki do tapicerki, bo połamałem 4 z 6 dużych i 1 z 2 małych.

Tak jak napisał jakiś kolega przede mną, proponuję oznaczyć taśmą położenie ramki drzwi względem dachu i słupka, żeby przy montażu nie przykręcić ramki zbyt nisko, bo będzie szpara przy uszczelce górnej.

Zachęcam, aby wykonać to samemu, fotorelacja + filmiki idealnie prowadzą krok po kroku.

Radość i duma z dobrze wykonanej roboty - bezcenna :D

Opublikowano

Panowie potrzebuje sprawdzonego mechanizmu od strony kierowcy. Od dwóch miesięcy nie działa mi opuszczanie i podnoszenie szyb, dzisiaj miałem chwilę czasu więc zacząłem wszystko rozkręcać. Pod koniec stwierdziłem, że to nie ma sensu bo i tak starego mechanizmu nie uratuję.

IMG_1024.jpg

IMG_1026.jpg

Silniczek działa, jedynie mechanizm padł więc potrzebuje sprawdzonego towaru żeby nie wpakować się na minę. Ktoś kogoś doradzi? Ewentualnie poratuje sprawdzonym mechanizmem z Allegro?

Druga sprawa. Gdy odkręciłem tą śrubkę:

IMG_1027.jpg

To wypadło coś takiego:

IMG_1028.jpg

Co to jest i czy musi to być? Na razie skręciłem wszystko bez tych a'la podkładek, ale tak zastanawiam czy to też jest potrzebne :doh:

Opublikowano

Obędzie się bez tego. To przypuszczenie wzorniki służące do ustawienia ramki. Bez nich też idzie to ustawić.

Opublikowano

OK, dzięki za odpowiedź :kox: To jeszcze tylko muszę znaleźć mechanizm.. Szukać ori używki, brać z inter-car nową czy zamiennik? Ktoś coś doradzi? Jeżeli zamiennik to proszę o info od kogo najlepiej brać (może być na PW) bo nie chce kupić towaru od pierwszej lepszej osoby i za dwa tygodnie znowu wymieniać mechanizm :doh:

Opublikowano

tylko ORI używka

ew ori aso za 450+ ;p

gdzieś w temacie opisywałem jak rozpoznać ori używke, bo musi być full ori!