Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BFB] Silnik pali na trzy cylindry ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zaczne od poczatku dla jasnosci sprawy.

Po zakupie autka oczywiscie wymiana plynow i filtrow(oprocz filtra paliwa, jeszcze nie zdazylem).

Nastepnego dnia 6 km do pracy bez problemu.Po paru godz. przy odpaleniu juz dziwna praca silnika.

Lekkie przerywanie, nierowna praca. W domu zmiana swiec, niestety bez rezultatow,nastepnie sprawdzilem na wykreconych swiecach iskre. Brak jednej wiec wymienilem cewke. Ucieszony ze powinno byc wszycho ok auto nie chialo zapalic.

Mysle "zalane"- wiec krece. Po odpaleniu niestety zadnych zmian. Autko jak pracowalo tak pracuje :confused4:

Prosze o rade gdzie szukac przyczyn usterki.

Ps Vagem nie dysponuje.(jeszcze)

* kolego nazywaj elementy silnika zgodnie z ich nomenklaturą, gary są w kuchni :decayed: [Musashi]

Opublikowano

Spróbuj jeszcze posprawdzać kable WN i kable połączeniowe do wtryskiwaczy może coś się wysunęło.

Opublikowano

ok, moze przy wymianie filta oleju cos poluzowalem.

dzieki[br]Dopisany: 25 Kwiecień 2008, 17:40 _________________________________________________musze dodac jeszcze, ze miga zolta kontrolka (z ang "engine management")

tlumaczenie doslowne jest bezsensowne, cos w rodzaju zarzdzania silnika[br]Dopisany: 25 Kwiecień 2008, 17:56 _________________________________________________jesli chodzi o podlaczenie kabli, to wyglada w porzadku

Opublikowano

sprobuj odlaczyc i ponownie podlaczyc wszystkiej konektorki czujnikow w zasiegu tego co rozbierales.

przydalby sie VAG wiadomoby bylo z ktorym cylindrem sa problemy.

nie zalalo ECU? myjnia deszcze, jakies prace w obrebie obudowy ECU?

Opublikowano

tak tez zrobilem. deszcze tak, jakies 24/dobe i 364 dni w roku.

A tak powaznie to czekam na VAG z Polski i dam znac jak tylko cos bede wiedzial.

ECU sucho.

Z wymiana kabli chyba lepiej poczekac. Najpierw diagnoza VAG, lecz tutaj to moze trwac tygodniami, sa braki w tym rodzaju uslug a serwis audi w tym miescie nie wchodzi absolutnie w rachube.

Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Ja nie do końca rozumiem, masz 6 letni samochód marki Audi i piszesz, że nie pracują wszystkie cylindry ???? :shocked: To jakieś cuda, bo serwisowane samochody nie posiadają wogóle takich problemów. Dlaczego nie skorzystałeś z servisu tylko naprawiasz sam, skoro nie masz o tym pojęcia?

Sprawdzanie iskry na tego typu samochodach musi się odbywać przy wyłączonej pompie paliwa. Po prostu, wszystko co robisz tylko pogarsza stan twojego samochodu.

Rozwiązania technologiczne stosowane w dzisiejszych samochodach zmieniają zasadniczo zasady ich obsługi i serwisu. I nawet taka prosta sprawa jak sprawdzanie iskry wymaga zupełnie innego systemu czynności. Porównywanie takich urządzeń do samochodów sprzed 20 lat zupełnia mija się z celem i powoduje jedynie jego systematyczne psucie, a nie naprawę, czy diagnozę.

Porada: samochód należy odprowadzić do najbliższego serwisu, będzie najtaniej.

I nie grzeb tam, bo tylko wszystko pomieszasz.

:kox: Ale, ale ... może i to dobra zabawa, jak popsujesz to kupisz następny, ostatecznie drogie nie są. :cool: [br]Dopisany: 26 Kwiecień 2008, 09:25 _________________________________________________W Harldford'ie są książki do napraw podstawowych, kosztuje coś około 20 euro, więc i niedrogo i zabawa jest coraz ciekawsza - niestety nic nie ma o Vag'owaniu, ale to można dowiedzieć się z internetu. :evil:

Opublikowano

Ja nie do końca rozumiem, masz 6 letni samochód marki Audi i piszesz, że nie pracują wszystkie cylindry ???? :shocked: To jakieś cuda, bo serwisowane samochody nie posiadają wogóle takich problemów. Dlaczego nie skorzystałeś z servisu tylko naprawiasz sam, skoro nie masz o tym pojęcia?

Sprawdzanie iskry na tego typu samochodach musi się odbywać przy wyłączonej pompie paliwa. Po prostu, wszystko co robisz tylko pogarsza stan twojego samochodu.

Rozwiązania technologiczne stosowane w dzisiejszych samochodach zmieniają zasadniczo zasady ich obsługi i serwisu. I nawet taka prosta sprawa jak sprawdzanie iskry wymaga zupełnie innego systemu czynności. Porównywanie takich urządzeń do samochodów sprzed 20 lat zupełnia mija się z celem i powoduje jedynie jego systematyczne psucie, a nie naprawę, czy diagnozę.

Porada: samochód należy odprowadzić do najbliższego serwisu, będzie najtaniej.

I nie grzeb tam, bo tylko wszystko pomieszasz.

:kox: Ale, ale ... może i to dobra zabawa, jak popsujesz to kupisz następny, ostatecznie drogie nie są. :cool: [br]Dopisany: 26 Kwiecień 2008, 09:25 _________________________________________________W Harldford'ie są książki do napraw podstawowych, kosztuje coś około 20 euro, więc i niedrogo i zabawa jest coraz ciekawsza - niestety nic nie ma o Vag'owaniu, ale to można dowiedzieć się z internetu. :evil:

Sensowna porada :th:

Opublikowano

Podejrzewam że któryś z wężyków gumowych w okolicach układu ssącego jest sparciały i podaje lewe powietrze. Najczęściej na zgięciach pękają.

Opublikowano

moze padła druga cewka ?

znane sa takie przypadki :)

Opublikowano

Bravo sokolnh!

Miales racje, padly jeszcze dwie nastepne cewki(Lacznie trzy)

Mechanikowi na Vagu niestety tego nie pokazalo za pierwszym razem. Autko odebralem dzisiaj i juz smigam. Wszystko gra.

Troche sie spocilem gdy podejrzenia padaly na ECU :confused4:

Zastanawia mnie tylko jeszcze jaka mogla byc przyczyna usterki?

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :th:[br]Dopisany: 30 Kwiecień 2008, 21:28 _________________________________________________Drogi ronin:

troche mnie zdziwila twoja "RADA".

Audi ktore nabylem bylo serwisowane regularnie.

A wada ktora opisalem faktyczna.

Nastepnym razem po prostu przeczytaj tekst dokladnie a nie zarzucaj mi wypisywania glupot.

Twoj sarkazm byl tu zupelnie zbyteczny.

Na forum szukamy raczej pomocy. Czyz nie prawda?

A serwis w miejscowosci w ktorej mieszkam bedzie ostatecznascia.

I nie chodzi tu kwestie finansowa lecz bardziej o niekompetentnosc tej komorki.

Opublikowano

Mi ostatnio padła cewka na jednym cylindrze jak jechałem na spocik w tamtym tygodniu. Szybko do sewrisu i po godzince było wszystko OK. Tak czy inaczej najlepiej zawsze podłączyć pierw VAG'a i wtedy dużo rzeczy się od razu klaruje.

Opublikowano

badanie istnienia iskry metoda tradycyjna czyli na wykrecona swiece lub badanie przeskoku z koncowki, moze doprowadzic do uszkodzenia cewki zaplonowej lub koncowki mocy sterujacej cewka.

Opublikowano

Do Tito 76. W mojej poradzie nie było podekstu a jedynie konkluzja zaistniałej sytuacji. Padły Ci trzy cewki ... jak myślisz dlaczego? Może zadaj pytanie na forum: komu padły trzy cewki w jednym czasie w 6 letnim samochodzie?

I nie odczytuj tego postu negatywnie, no moze troche przesadziłem na końcu, ale kryteria serwisu były złe i nie ma co obwijać w bawełne. Reszta jest do odrobienia. No nie wiem czy wyjaśniłem to z odpowiednim dystansem.

Przyczyny twojej usterki wyjaśnił Ci Musashi w ostatnim poście. Są jakieś spotkania audimaniaków na wyspie? Może zorganizujmy Spota przy grillu. Piwo mogę przywieźć ja. Kto ma grilla?

:hi: :hi: :hi:

Opublikowano

Dziekuje za Wszystko. Autko chodzi bez zarzutow. Dzis dostaje VAG"a wiec nigdy wiecej zadnej wtopy:)

[br]Dopisany: 10 Maj 2008, 11:51 _________________________________________________Do Ronin: Pomysl dobry,mialbym w Wasze tereny pare mil ale to czysta przyjemnosc. Na polnocy sa ladniejsze tereny niz tu gdzie mieszkam. Warto pomyslec nad miejscem i czesem. No i trzeba by naglosnic.

Pozdrawiam