Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zmiana drzwi czy bedzie różnica kolorów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,niestety musze wymienić tylne drzwi w moim aucie,już znalazłem na allegro drzwi o takim samym kodzie lakieru i tu właśnie pojawia sie mój dylemat,czy jak je załorze to nie będzie widoczna różnica kolorów niby ten sam kod lakieru ale nie wiem czy nie bedzie widac różnic..............czy ktoś już próbował cos takiego?jak myślicie bedzie widać różniec?chce dodać,że ma się to odbyć bez lakierowania:)

Opublikowano

Moga wynikac róznice gdyż jeden mógł stac na dworze i bardziej wyblaknąc a inny np w garażu itp. Ale po zmianie i zrobieniu dobrej polerki powinno byc nie do zauważenia.

Opublikowano

Wymieniałem kiedyś drzwi w 10letniej vectrze. Lakiernicy i znajomy blacharz twierdzili że i tak będę musiał je malować bo będą inaczej wyblaknięte.

Zaryzykowałem, kupiłem w dodatku z karbonową okleiną słupka której u mnie nie było. Pomyślałem że jak po odklejeniu tej okleiny będzie ślad to będę musiał je najwyżej założyć na wszystkie drzwi. Ale po odklejeniu nie był różnicy na lakierze pomiędzy powierzchnią pod naklejką i obok. Nawet pomiar jakąś czułą aparaturą nie wykryłby też pewnie różnicy w kolorze pomiędzy tymi drzwiami a resztą :naughty:. Kolor miałem czarny metalik (Black Nova) z odcieniem lekko wpadającym w zieleń jeśli to ma znaczenie.

Opublikowano

jesli nawet były naklejki a samochód nie stał dużo na słońcu itp to róznicy nie będzie. Duża różnica się robi własnie tak jak mówiłem między samochodem który zazwyczaj stał w garażu a takim co cały czas pod chmurą. Czasami tez ma znaczenie na która samochodu częściej padały promienie słoneczne(postój). Pozatym na ciemnych lakierach nie ma az takich róznic. Na srebrnym prawie pewne że była by wyraźna różnica.

Opublikowano

Ja kupiłem i wymieniłem drzwi LY7M, czyli srebrny metallic i nie ma różnicy.

Opublikowano

Na srebrnym lakierze nie widać tak różnicy( nie wiem dlaczego :eusathink:) gorzej jest z ciemniejszymi - tak jak kolega napisał wyżej dużą różnicę robi gdzie samochód stał i nawet jak był eksploatowany. Różnie też jest nawet między np rocznikami bo zauważyłem że lakiery o tych samych oznaczeniach z różnych roczników maja różne odcienie :whistling: