majster Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Witam. Auto mam z silnikiem 1.8 benzyna + gaz ADR. Przyszedł czas na wymianę rozrządu. Rozrząd wymieniłem bezproblemowo, wszystkie znaki się pokrywają i jest ustawiony ok. Przy okazji wymieniłem filtr powietrza, wyczyściłem przepustnicę bez wyciągania, parownik zregenerowany przez zestaw naprawczy BRC i wymieniony filtr gazu. Pierwsze odpalenie na benzynie. Wszystko niby ok. Problem w tym, że wchodzi na obroty z opóźnieniem. Coś jakby go dławiło. Podłączyłem VAG i ukazał się błąd, którego nigdy wcześniej nie miałem: 1 Fault Found: 00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40) 30-00 - Open or Short to B+ Błędu nie można skasować, pojawia się na nowo. Kasowany przy zapalonym silniku. Dziwne jest to, że samochód na gazie pracuje bardzo dobrze. Koledzy co to może być?
motor144 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?231619-Nie-kr%EAci-si%EA-powy%BFej-5-tys-obrot%F3w
MATIUS Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 sprawdź filtr paliwa ja miałem podobne objawy jak mi się rozwarstwiłwkład w sródku
majster Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Sprawdzę filtr paliwa i zobaczymy czy coś pomoże.
ghost2255 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Błąd wskazuje na czujnik wałka. Podłączyłeś go po wymianie rozrządu? Bo VAG mówi, że go nie "widzi".
majster Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Czujnik wałka nawet nie dotykałem bo to pod pokrywą oddzielną chyba że nie o nim myślę. Wtyczka podłączona.
andrzej_1970 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Sprawdziłbym jeszcze raz dokładnie ustawienie rozrządu.
majster Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Punkty na rozrządzie grają idealnie i nie ma możliwości żeby zostało przesunięte. A może tak być, że na LPG chodzi idealnie a na benzynie źle przy złym założeniu rozrządu?
masterp84 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Kolego mialem tak samo po wymianie rozrzadu, tez pojawil sie mi blad 515, szarpalo autem w dolnym zakresie obrotow, bledu nie szlo wykasowac, wyswietlal sie na zapalonym silniku, pomogla wymiana czujnika halla, dziwnie padl zaraz po wymianie rozrzadu.
majster Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Chyba zacznę od wymiany czujnika halla. Może uda się od kogoś pożyczyć. Dam znać czy odniosło skutek.
Rekomendowane odpowiedzi