Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Nawiew nie utrzymuje zadanej prędkości HELP, nie wiem co jeszcze sprawdzić.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze klimatronikiem w swojej audi.

Chodzi o to, że dmuchawa- nawiew nie utzymuje zadanej prędkości w pozycji 2, 3 i 4, prędkość spada co chwile o jedną kreskę lub rosnie ( tryb AUTO wyłączony), natomiast w pozycji 1 działa prawidłowo.

2314098172.jpg

Sprawdziłem, zaobserwowałem:

- Uruchomienie klimatyzacji nie ma na to żadnego wpływu.

- szczotki w wentylatorze dobre, mają ponad 2 cm dłiugośći, czysto

- zero błędów w VAGu

- zakodowałęm od nowa klime na 00043 i wprowadziłęm nastawy podstawowe na nowo

- wymiweniełem sterownik klimatronika na drugi, ponowne kodowanie i nastawy podstawowe i to samo

- silniczki klap działają prawidłowo

- nie reaguje na drgania stukniećia pukania itd

Nie wiem co dalej, co sprawdzić, jak to ugryźć, czy możliwe, że drugi sterownik jest identycznie uszkodzony??

W pozyjcji 1 działa prawidłow a w pozostałych prędkość nawiewu sama spada lub rosnie:kwasny::facepalm:

Opublikowano

normalka, czego tam szukasz...

Opublikowano

czemu normalka??

nastawiam temperature 20 stopni, nawiew na 2 kreski i pozycja naiwewu na pozycje 2(patrz foto) i po minucie nawiew spadł mi sam do 1 kreski, lub w innym przypadku wzrośnie z 2 do 3 kresek. Tryb AUTO wyłączony.

To normalnie tak w każdej b5 jest??

Opublikowano

u mnie też tak jest

kiedys mnie to mocno wqurwiało ale teraz ma na to nasr...ane

Opublikowano

mnie to też wkurza, bo czasem na trybie AUTO za mocno dmucha, to ręcznie chce mieć wpływ skąd i z jaką prędkościa ma lecieć powietrze, a to nie idzie, masakra:facepalm:

Opublikowano

Jak za mocno dmucha to nastaw wyższą temperaturę i będzie ok. Ja tam na tryb auto i nastawę 22 stopni nie mogę narzekać:wink:

Opublikowano
Jak za mocno dmucha to nastaw wyższą temperaturę i będzie ok. Ja tam na tryb auto i nastawę 22 stopni nie mogę narzekać:wink:

też tak można, ale nie o to mi chodzi

skoro ręcznie można zadać prędkość nawiewu to dlaczego w pozycjach o któych mowa jest to nie możliwe?

tego nie mogę zrozumieć:facepalm:

to już lepsza ręczna klima, pokrętło nastawisz i tak będzię dmuchać:kwasny:

Opublikowano

U mnie jest inaczej

tylko raz ustawia sobie wlasna predkosc nawiewu no chyba ze na dworze jest mrozno to poki nie zagrzeje silnika predkosc jest na pierwszej kresce pozniej jak to zmienie pozostaje w zmienionej przez mnie predkosci az do ponownego uruchomienia klimatronika lub do czasu kiedy przestawie temperature

Opublikowano

Lapek, takie zachowanie nawiewu jakie opisujesz jest normalne, automat po prostu dąży do utrzymania zadanej temperatury, wyświetlonej na ekraniku nawet po wyłączeniu AUTO- wtedy masz taki jakby półautomat, jak wrzucisz sobie LO i będziesz regulować siłę nadmuchu ręcznie to tak jak przy ręcznej klimie siła nawiewu nie będzie "jeździła".

Opublikowano
Lapek, takie zachowanie nawiewu jakie opisujesz jest normalne, automat po prostu dąży do utrzymania zadanej temperatury, wyświetlonej na ekraniku nawet po wyłączeniu AUTO- wtedy masz taki jakby półautomat, jak wrzucisz sobie LO i będziesz regulować siłę nadmuchu ręcznie to tak jak przy ręcznej klimie siła nawiewu nie będzie "jeździła".

dzieki,dzisiaj sprawdze, może Twoja rada oszczędzi mi nerwów:decayed:

---------- Post dopisany at 21:35 ---------- Poprzedni post napisany at 14:52 ----------

dzięki bardzo kolego majkel_majki,masz racje, także sprawa rozwiązana,temat do zamknięcia:wink:

---------- Post dopisany at 21:35 ---------- Poprzedni post napisany at 21:35 ----------

dzięki bardzo kolego majkel_majki,masz racje, także sprawa rozwiązana,temat do zamknięcia:wink: