Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka EPC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , sprawdzilem bledy jednak nic o g28 nie wyskoczylo , natomiast pokazaly sie trzy nastepujace bledy ,pomoze ktos rozwiazac je ? :

16706 Czujnik obrotów silnika - brak sygnału
obwód przerwany - BŁĄD SPORADYCZNY
18010 Napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie
nie zidentyfikowany rodzaj uszkodzenia - BŁĄD SPORADYCZNY
1217 Zapalnik poduszki powietrznej bocznej lewej - N199
stała wartość na wyjściu lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Objawy w mojej Audi

Witam.
Zdarzyło mi się to kilka razy, że gdy silnik mam ciepły to jest problem z uruchomieniem silnika. Po dłuższym rozruchu, zazwyczaj bo drugim dłuższym "kręceniu" auto zapala, ale świeci się kontrolka EPC - zazwyczaj też silnik jest wtedy na wyższych obrotach (coś jakby ssanie się włączyło).
Co to może oznaczać? Wiem tylko tyle, że to coś z silnikiem:) Dodam, że np. zaraz po rozruchu (tym problemowym), gdy zgaszę auto, silnik odpala i kontrolka EPC gaśnie...
Może miał ktoś podobny przypadek i podzieli się sugestiami.

A skończyło się dzisiaj tak

G28 do wymiany.

Na początku na ciepłym będzie coraz dłużej kręcił a po odpaleniu będzie EPC, ja zgasisz i odpalisz to zniknie EPC. Ale kiedyś rano pójdziesz do samochodu i zastaniesz głuche kręcenie :D

Dzisiaj znajomy ma przyjechać podpiąć komputer i okaże się czy diagnoza się potwierdzi czyli G28.

W tym całym nieszczęściu, szczęście polega na tym, że to stało się pod domem, a nie w trasie.

Komputer przemówił "Wymień czujnik położenia wału"

Szczerze to się ucieszyłem, bo naprawa nie będzie kosztowna choć może troszkę uciążliwa (na ulicy :/)

Edytowane przez arassVip

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A błąd 16725 związany tez jest z uszkodzonym czujnikiem G28?

Opublikowano

Może nawet mieć związek z niewłaściwym wałkiem ssacym

Opublikowano

Tzn?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 15.11.2016 o 10:46, Ponio1767 napisał:

Witam , sprawdzilem bledy jednak nic o g28 nie wyskoczylo , natomiast pokazaly sie trzy nastepujace bledy ,pomoze ktos rozwiazac je ? :

16706 Czujnik obrotów silnika - brak sygnału
obwód przerwany - BŁĄD SPORADYCZNY
18010 Napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie
nie zidentyfikowany rodzaj uszkodzenia - BŁĄD SPORADYCZNY
1217 Zapalnik poduszki powietrznej bocznej lewej - N199
stała wartość na wyjściu lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
Pozdrawiam

Witam, mam te same błędy. Czy udało Ci się je usunąć i jak?
Pozdr

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć koledzy,

Mam Problem z EPC - problem zaczął się po wymianie cewek w serwisie audi (akcja serwisowa), a mianowice czasami jak odpale samochód kontrolka nie gaśnie razem z ESP. Jadąć kawałek samochód w ogóle nie przyśpiesza tj brak mocy, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika wszystko działa. Chciałem podłączyć VCDS ale kabel sie zepsół i czekam na nowy ;/  Mogli coś uszkodzić podczas serwisu w Audi, nie chce sam się zabierać za coś co serwis mógł spartolić.. Co radzicie w takiej sytuacji ? Cewki były wymieniane w połowie maja, błąd wyskakuje sporadycznie może ze 3-4 razy się zdarzyło od wymiany cewek.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najczęściej jak  zapala EPC to czujnik położenia wału (przerabiałem). Z cewkami raczej nic wspólnego

Opublikowano

Skasowałem błąd, przejechałem Ok 50 km, pójdę później zczytac jeszcze raz błędy. Póki co nic nie swieci

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jaka cena ori czujnika? Ktoś kupował?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, rok temu mialem jazde z EPC migał i nie chciał odpalać samochod, wymienilem czujnik g28 na Boscha i był spokój na około półroku i problem znowu wrocił z odpalaniem auta. Za drugim razem zawsze za strzałą odpala, za pierwszy razem czasami odpali, czasami musze krecic z 5 s i odpali z takim trudem. Gaz wykluczam bo zakrecałem zawór w butli i jezdziłem tak 2 dni i obserwowałem i było bez zmian. Filtr paliwa wymieniony na manna. 

Teraz raz odpala za pierwszym raz za drugim , zazwyczaj jak jest cieply to za pierwszym razem odpali choć zdarza się że dopiero za drugim. Obstawiam że ten czujnik boscha( zamiennik) znów sie poddał ale nie wywala błedu w VAGU. Jak można chytrze sprawdzić czy znowu ten czujnik jest do wymiany ? Nie chce sie pakować w niepotrzebne koszta . Proszę o rady i pomoc gdyż meczę sie z problemem odpalania już od około roku czasu i recę mi opadają ? 

czujnik temp wymieniony 2x także odpada,aku nowy .Najgorsze jest to że w vagu nie ma żadnych błędów w sterowniku ? 

Pozdrawiam

Edytowane przez Dominik93

Opublikowano
W dniu 25.05.2018 o 09:30, Dominik93 napisał:

Panowie, rok temu mialem jazde z EPC migał i nie chciał odpalać samochod, wymienilem czujnik g28 na Boscha i był spokój na około półroku i problem znowu wrocił z odpalaniem auta. Za drugim razem zawsze za strzałą odpala, za pierwszy razem czasami odpali, czasami musze krecic z 5 s i odpali z takim trudem. Gaz wykluczam bo zakrecałem zawór w butli i jezdziłem tak 2 dni i obserwowałem i było bez zmian. Filtr paliwa wymieniony na manna. 

Teraz raz odpala za pierwszym raz za drugim , zazwyczaj jak jest cieply to za pierwszym razem odpali choć zdarza się że dopiero za drugim. Obstawiam że ten czujnik boscha( zamiennik) znów sie poddał ale nie wywala błedu w VAGU. Jak można chytrze sprawdzić czy znowu ten czujnik jest do wymiany ? Nie chce sie pakować w niepotrzebne koszta . Proszę o rady i pomoc gdyż meczę sie z problemem odpalania już od około roku czasu i recę mi opadają ? 

czujnik temp wymieniony 2x także odpada,aku nowy .Najgorsze jest to że w vagu nie ma żadnych błędów w sterowniku ? 

Któs doradzi gdzie zaglądnąć i jeszcze co sprawdzić żeby rozwiązać problem z odpalaniem ?

Pozdrawiam