Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła - ogrzewa ktoś z Was tym rozwiązaniem dom ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może korzysta ktoś z Was z tego rozwiązania i podzieli się spostrzeżeniami ?:wink:

Dom mam na etapie końca projektu budowlanego, więc jeszcze w lesie:decayed:

Jednak zdecydowałem się na taką alternatywę, nie ze względu na oszczędności bieżące lecz na fakt sporej niechęci do gazu:kwasny:

Chętnie dowiem się wszelkich za i przeciw na obecnym etapie:wink:

Opublikowano

Interesuje się tym tyle co pogada sie ze znajomymi - jedni mniej jedni więcej chwalą, inni podchodza lepiej mieć niz nie mieć, opinie się dość skrajne ... generalnie ciepło z pompy nie jest darmowe trzeba napędzać układ co kosztuje a energia elektr. nie jest tania - może lepej pomyśleć o kolektorach słonecznych w zależności od lokalizacji można już montować wiatrowe generatory prądu itp itd

Opublikowano

ale chcesz pompe ciepła z powietrza czy ziemi??czy do centralnego czy do wody użytkowej??

Opublikowano

I najlepiej szukaj pompy rewersyjnej co w lato bedzie chlodzic mieszkanie.

I nei baw sie w firmy krzak tylko zainwestuj w porzadny sprzet np. DAIKIN

Opublikowano
ale chcesz pompe ciepła z powietrza czy ziemi??czy do centralnego czy do wody użytkowej??

Planuje pompę ciepła z ziemi do centralnego ogrzewania i do ogrzewania zasobnika wody użytkowej.

Dzisiaj dostałem ofertę De Dietrich ~12000k euro za całą instalację do uruchomienia.

---------- Post dopisany at 12:51 ---------- Poprzedni post napisany at 12:50 ----------

I najlepiej szukaj pompy rewersyjnej co w lato bedzie chlodzic mieszkanie.

I nei baw sie w firmy krzak tylko zainwestuj w porzadny sprzet np. DAIKIN

Firmy krzak odpadają, celuje raczej w de lub nor:wink:

Opublikowano

kiedy Ci się to zwróci??i popatrz ile prądu bierze.

Opublikowano

Pompy nie zwrócą sie nigdy tak jak solary czemu żadna z firm która instaluje system nie mówi o awaryjnosci samej pompy ?

---------- Post dopisany at 21:43 ---------- Poprzedni post napisany at 21:40 ----------

Btw za12tys.euro to raczej jakaś lipa :wink: to już z odwiertem ? Z tego co ja pamietam to ceny zaczynaja sie dopiero od 16 tys. Chyba ze jakaś promocja

Opublikowano

Akurat posiadam piec klasyczny (węgiel, drzewo, trociny), ale jeżdżę po terenie i spotykam się z różnymi ludźmi i akurat poruszaliśmy temat pompy ciepła.

Rozmówca mój mieszka w domu o powierzchni, na oko 150 m2 i posiada piec węgiel-drzewo i grzejniki pod oknami. Znalazł firmę, która zakłada pompy ciepła i zaprosił konsultanta, aby obejrzał dom i przedstawił wstępny koszt założenia. Założenie około 60tys, obowiązkowo przerobić na ogrzewanie podłogowe - remont domu następny koszt, założyć drugi piec do dogrzewania bo sama pompa ciepła to za mało, najlepiej coś w automacie np olej opałowy - następny koszt. Mieszkam w podlaskim, więc zimy są nieco zimniejsze niż na południu Polski. I jeszcze ciekawostka - aby zgodnie z prawem wykonać odwierty wymagana jest zgoda wydziału geologii.

Moja znajoma opiekuje się nadzianą staruszką ,która założyła pompę ciepła lata temu jako może pierwsza w regionie. Piszę tak, bo może pierwsze instalacje były mniej wydajne i bardziej prądożerne. Pytałem jak to wygląda w rzeczywistości i ile płaci za prąd w okresie zimowym. Babcia mieszka sama, dogrzewa się prądem i płaci około 2tys miesięcznie za prąd.

Jak jest w rzeczywistości, nie wiem - wypowiedzieć się musiałby ktoś kto ma u siebie w domu i użytkuję taką instalację.

Opublikowano
kiedy Ci się to zwróci??i popatrz ile prądu bierze.

pompa nie ma się zwracać, ma ogrzewać, mam problem z gazem, więc jest to alternatywa względem oleju i innych podobnych.

---------- Post dopisany at 23:20 ---------- Poprzedni post napisany at 23:15 ----------

Pompy nie zwrócą sie nigdy tak jak solary czemu żadna z firm która instaluje system nie mówi o awaryjnosci samej pompy ?

---------- Post dopisany at 21:43 ---------- Poprzedni post napisany at 21:40 ----------

Btw za12tys.euro to raczej jakaś lipa :wink: to już z odwiertem ? Z tego co ja pamietam to ceny zaczynaja sie dopiero od 16 tys. Chyba ze jakaś promocja

Nie wiem czy lipa czy też nie, badam opcję.

Są trzy rodzaje, powietrze, powierzchniowe i głębinowe.

Głębinowe fakt dostałem kolejne oferty 70k+, powierchniowe już +/-45-50k zł.

---------- Post dopisany at 23:33 ---------- Poprzedni post napisany at 23:20 ----------

Akurat posiadam piec klasyczny (węgiel, drzewo, trociny), ale jeżdżę po terenie i spotykam się z różnymi ludźmi i akurat poruszaliśmy temat pompy ciepła.

Rozmówca mój mieszka w domu o powierzchni, na oko 150 m2 i posiada piec węgiel-drzewo i grzejniki pod oknami. Znalazł firmę, która zakłada pompy ciepła i zaprosił konsultanta, aby obejrzał dom i przedstawił wstępny koszt założenia. Założenie około 60tys, obowiązkowo przerobić na ogrzewanie podłogowe - remont domu następny koszt, założyć drugi piec do dogrzewania bo sama pompa ciepła to za mało, najlepiej coś w automacie np olej opałowy - następny koszt. Mieszkam w podlaskim, więc zimy są nieco zimniejsze niż na południu Polski. I jeszcze ciekawostka - aby zgodnie z prawem wykonać odwierty wymagana jest zgoda wydziału geologii.

Moja znajoma opiekuje się nadzianą staruszką ,która założyła pompę ciepła lata temu jako może pierwsza w regionie. Piszę tak, bo może pierwsze instalacje były mniej wydajne i bardziej prądożerne. Pytałem jak to wygląda w rzeczywistości i ile płaci za prąd w okresie zimowym. Babcia mieszka sama, dogrzewa się prądem i płaci około 2tys miesięcznie za prąd.

Jak jest w rzeczywistości, nie wiem - wypowiedzieć się musiałby ktoś kto ma u siebie w domu i użytkuję taką instalację.

Mój sąsiad ma pompę napowietrzną, drugi rok, dom nowy, ogrzewanie od podstaw zaplanowane jako pompa właśnie.

Średni rachunek za prąd za cały dom od września'11 do lutego'12 to 600 zł w tym sauna.

Pompa powierzchniowa potrzebuje nieco działki, ale to akurat nie problem, natomiast nie używa elektryki do dogrzewania, ani żadnej innej formy, bo nie ma takiej potrzeby. Instalacja pompy powietrznej używa elektryczności poniżej -5.

Generalnie elektryczność napędza w instalacji pompy głębinowej i powierzchniowej kompresor nic poza tym.

Temat pompy mało znany, pytanie tylko co od stycznia'13 gdy zostaną uwolnione ceny elektryczności.

Ceny gazu rosną również, żaden olej, opał mnie nie interesuje.

Opublikowano

Skoro piszesz ,że żaden olej i opał Cię nie interesują to nie zawracaj ludziom gitary na forum. Szukasz tu usprawiedliwienia swoich pomysłów na życie. Sam sobie odpowiedziałeś co cię interesuje ,sam stwierdzasz,że to się nie ma zwrócić tylko ogrzewać .Rozumiem ,że stać cie na taki wydatek więc do dzieła.Wygoda jeszcze raz wygoda. A może zastanow się na budową domu pasywnego. Wtedy dopiero oszczędzisz na ogrzewaniu.Ale zanim wszystko ci sie poukłada w jedną całość pomyśl o tym w jakim kraju żyjesz.Tu trzeba być elastycznym na zmiany a nie skazanym na całożyciowy wybór.A tak nawiasem mówiąc to zapytaj sąsiada czy cię nie szwabi z tym zużyciem prądu bo mi jakoś wypada ok 600 /2 m-ce przy 150m domu i 6 osobach , a do ogrzewania prądu nie używam.

Opublikowano
Skoro piszesz ,że żaden olej i opał Cię nie interesują to nie zawracaj ludziom gitary na forum. Szukasz tu usprawiedliwienia swoich pomysłów na życie. Sam sobie odpowiedziałeś co cię interesuje ,sam stwierdzasz,że to się nie ma zwrócić tylko ogrzewać .Rozumiem ,że stać cie na taki wydatek więc do dzieła.Wygoda jeszcze raz wygoda. A może zastanow się na budową domu pasywnego. Wtedy dopiero oszczędzisz na ogrzewaniu.Ale zanim wszystko ci sie poukłada w jedną całość pomyśl o tym w jakim kraju żyjesz.Tu trzeba być elastycznym na zmiany a nie skazanym na całożyciowy wybór.A tak nawiasem mówiąc to zapytaj sąsiada czy cię nie szwabi z tym zużyciem prądu bo mi jakoś wypada ok 600 /2 m-ce przy 150m domu i 6 osobach , a do ogrzewania prądu nie używam.

Przeczytaj jeszcze raz tytuł wątku to prawdopodobnie, bo pewności nie ma, trochę Ci rozjaśni.

Pytam o pompę ciepła, a nie o to czym można ogrzewać dom.

Nie masz nic na ten temat do powiedzenia to daruj sobie flustracje.

Chyba bym nie pytał, gdybym nie rozważał tej opcji, tym samym nie znał kosztów.

Od kiedy to budując dom jesteś skazany na życiowy wybór? :facepalm:

Obecnie również mieszkam w domu (rodzina 2+1) i nie przekraczam 250zł/m-c.

Jak ktoś zada na forum pytanie 1.8t czy 1.9tdi to też wyskoczysz z równie twórczym rozumowaniem, usprawiedliwiania swoich pomysłów:doh:

Nie mierz innych swoją miarą.

Opublikowano

Na temat pomp ciepła możesz poczytać tu: Jak dobrać moc pompy ciepła? | OWK czyli HVAC po polsku

Chciałbym tylko uzupełnić, że w normalnym ogrzewaniu należy przewidzieć 105 wat na metr kwadratowy, przy ogrzewaniu ciągłym można ograniczyć do około 46-65 wat na metr kwadratowy. Ważna jest też temperatura nośnika i w związku z tym przygotowanie odpowiedniego systemu grzewczego w budynku. Prawdopodobnie nośnik nie osiągnie więcej niż 35 stopni więc aby się wykąpać będziesz musiał wodę dogrzać prądem.

Opublikowano
Na temat pomp ciepła możesz poczytać tu: Jak dobrać moc pompy ciepła? | OWK czyli HVAC po polsku

Chciałbym tylko uzupełnić, że w normalnym ogrzewaniu należy przewidzieć 105 wat na metr kwadratowy, przy ogrzewaniu ciągłym można ograniczyć do około 46-65 wat na metr kwadratowy. Ważna jest też temperatura nośnika i w związku z tym przygotowanie odpowiedniego systemu grzewczego w budynku. Prawdopodobnie nośnik nie osiągnie więcej niż 35 stopni więc aby się wykąpać będziesz musiał wodę dogrzać prądem.

Dopiero rozgryzam temat, jednak pompa którą się interesowałem (powierzchniowa) nie ma przewidzianej żadnej opcji podgrzewania/dogrzewania wody.

Po weekendzie wybiorę się do ludzi, którzy taką pompę użytkują, zobaczę co i jak, oraz jak działa.

Przy okazji, rachunków za prąd, miałem je w rękach, więc nie są to bajki lecz fakty.

Opublikowano

mogę ci tylko podpowiedzieć ,że amerykanie układają wymiennik pod budynkiem .Ma to ogromne znaczenie energetyczne.Nigdy tam nie dociera mróz i przy okazji nie niszczysz sobie całej działki. Ma też wadę ,w razie awarii ( nie mam pojęcia jakiej bo to jest element cały) nigdy tam nie będziesz miał dostępu.Zanim podejmiesz decyzję wracam do mojego pierwszego postu ,bierz pod uwagę w jakim kraju żyjesz.. Pompa ciepła nie daje najmniejsze kumulacji energii. Mała awaria prądu i dom stygnie .W 100% uzależniasz się od dopływu prądu.Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. O ile nośnik energii nie osiąga więcej jak 35 stopni to skazujesz się na ogrzewanie podłogowe. Być może modne ale wcale nie najzdrowsze. W razie awarii urządzenia i chęci zmiany ogrzewania w przyszłości czeka cię poważny remont domu ( wymiana całej instalacji cieplnej z podłogowego na konwektorowe)a to pociągnie za sobą ogromne koszty i niedogodności.Wybór należy do ciebie ,relatywne koszty do uzyskanej energii amortyzują się po X- latach lub wcale ,ciągłe myślenie o stałym dopływie prądu ( agregat prądotwórczy) w zanadrzu.Jednak wygoda którą oferuje to rozwiązanie nie do przecenienia.

Opublikowano
mogę ci tylko podpowiedzieć ,że amerykanie układają wymiennik pod budynkiem .Ma to ogromne znaczenie energetyczne.Nigdy tam nie dociera mróz i przy okazji nie niszczysz sobie całej działki. Ma też wadę ,w razie awarii ( nie mam pojęcia jakiej bo to jest element cały) nigdy tam nie będziesz miał dostępu.Zanim podejmiesz decyzję wracam do mojego pierwszego postu ,bierz pod uwagę w jakim kraju żyjesz.. Pompa ciepła nie daje najmniejsze kumulacji energii. Mała awaria prądu i dom stygnie .W 100% uzależniasz się od dopływu prądu.Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. O ile nośnik energii nie osiąga więcej jak 35 stopni to skazujesz się na ogrzewanie podłogowe. Być może modne ale wcale nie najzdrowsze. W razie awarii urządzenia i chęci zmiany ogrzewania w przyszłości czeka cię poważny remont domu ( wymiana całej instalacji cieplnej z podłogowego na konwektorowe)a to pociągnie za sobą ogromne koszty i niedogodności.Wybór należy do ciebie ,relatywne koszty do uzyskanej energii amortyzują się po X- latach lub wcale ,ciągłe myślenie o stałym dopływie prądu ( agregat prądotwórczy) w zanadrzu.Jednak wygoda którą oferuje to rozwiązanie nie do przecenienia.

Napewno masz po części rację, nie upieram się przy tezie, że jest to rozwiązanie idealne.

Bardziej jestem ciekawy opinii osób, które coś mają wspólnego czy też używają podobnego systemu.

Pompa napowietrzna działa u mojego sąsiada, ja jednak zdecydowałbym się raczej na ziemną.

Zweryfikuje to co wspomniałeś o temp nośnika, bo to bardzo istotne.

Mieszkam obecnie w tej samej dzielnicy Krakowa, awarie prądu zdarzają sie szalenie rzadko, raz na kilka lat jak dotąd. Choć oczywiście jest to dylemat. Jako pewną alternatywę, planuje również rozprowadzenie nawiewów z ogrzewania kominkowego, w przypadku ewentualnej awarii jest to chwilowe wyjście.

Na amortyzację raczej nie liczę, jak już wspominałem nie wiadomo jak kształtować się będzie sytuacja cen prądu po uwolnieniu ich cen od 2013.

Opublikowano

O planie "B" jakim jest kominek nie wspominałeś wcześniej. Jest to jednak pewna forma ogrzewania opałowego a to nieznacznie zmienia tą sytuację. Przyznam ,że mój dom też mial w projekcie kominek. Zrezygnowałem z niego ,bo nie chcę mieć paleniska w salonie a co za tym idzie małej kotłowni z popiiołem na podłodze i wszechobecnym kurzem przy czyszczeniu paleniska. Kominek to idealne rozwiązanie do pokoju kominkowego w piwnicy z barkiem z którego to pomieszczenia rozchodzi się ciepełko na położone wyżej kondygnacje.Kominek w salonie dziennym najczęściej kończy jako nie używana dekoracja z polakierowanymi szczapami drewna w koszyku i akcesoriami z mosiądzu na stojaku.Dzielę sie swoimi opiniami z własnego doświadczenia bo przerabiałem ten temat w poprzednim domu.Jednak połączenie obu wariantów jakie przewidujesz daje margines bezpieczeństwa cieplnego w domu.

Opublikowano

Janusz nie jest dokonca tak jak mowisz.

W domu rodzinnym posiadam rewersyjna pompe ciepla firmy Daikin oraz duzy kominek w salonie.

I nie tego syfu przy kominku o ktorym piszesz.

Kwestia dbania o czystosc i estetyki.

Zakladam,ze dom bedzie wyposazony w centralny odkurzacz. Instenie specjalne dostawki do odkurzacza sluzace do czyszczenia meidzy innymi kominkow.Sprawdza sie to i nei ma zadnego syfu. A czasami fajnie posiedziec przy kominku.

Dodatkowo mam rozprowadzone przewody wentylacyjne w kazdym pokoju i wlacznikiem w pomieszczeniu moge wlaczyc cichutki nawiem w poszczegolnym pokoju,ktory ogrzewa cieplem od kominka.

Pompa ciepla jest modelem powietrznym. W naszym klimacie nie jest to idealne rozwiazanie,ale sprawdza sie bardzo dobrze.

Niestety w tamtym czasie nie posiadalem jeszcze wiedzy o tego typu instalacjach i projektant dobral nam za mala pompe.

Odczulismy to dopeiro przy dlugich mrozach na poziomie -10 i powyzej.

A ile mamy takich dni w roku. Podstawa to dobry projekt.

Ale wybrnelismy w inny sposob z tego problemu. Przez wymiennik ciepla podlaczylismy podlogowke do innego systemu grzewczego( wiadomo w tym wypadku nei wchodzi to w gre).

Jesli Cie stac na zrobienie glebinowej lub powierzchniowej pompy to sie nie zastanawiaj. Dodtakowy plus to przy pompie rewersyjne to klimatyzacja w lato.:decayed: