Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż elektrycznych podnośników tylnych szyb w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam parę pytań.

...

1. Ja się podłączyłem pod bezpiecznik od przednich szyb, bezpiecznik na 10-15A a kabelek do zasilania ~0.25mm więc raczej nie powinno być problemu

2. Nie wiem z czego ja kupiłem miedziane ale takie wielkie że bym je musiał młotkiem zagniatać więc ostatecznie przewód odizolowałem uformowałem na wymiar i pocynowałem żeby się nie rozleciał

3. Nie, bo bez podłączonego CANa silniki usypiają się w kilka sekund - przyciskiem ich nie wybudzisz, ale dziwie Ci się że nie przeciągnąłeś od razu reszty, w końcu to tylko 3 przewody na stronę między słupkami

Edytowane przez sgx

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Nie mam zbytnio czasu i muszę prace przy aucie prowadzić etapami. Aktualnie jeżdżę rowerem bo auto jest w trakcie paru modów :D .

Opublikowano

Pany pomóżcie bo ja już jestem głupi.

Wszystko zrobiłem tak jak powinno być - kable z wiązki od drzwi tylnych na krótko podłączyłem z kablami z MCE (2x CAN + inklinacja). Zasilanie grubszy kabel do S280 a drugi do zwykłego bezpiecznika 15A. Tutaj - w dwóch przypadkach - podpiąłem też na krótko pod jedną nóżkę bezpiecznika kabel a pod drugą kabel puściłem do masy (śruba koło słupka A). Na koniec brązowy kabelek z pinu 11 na krótko z kablem z pinu 1 z wiązki drzwi. Dodatkowo przekodowane MCE na 0 w kanale 61 i d*pa. Nic nie gada... Sprawdzałem tylko na lewych drzwiach póki co ale podłączałem silniczek lewy i prawy i żaden nie działa.

Dodatkowo drzwi lewe tylne teraz nie chcą się otworzyć ani z zewnątrz ani z wewnątrz ciągnąć za klamki. W MCE pokazuje błąd - brak komunikacji z sterownikami szyb tylnych. Nie mam już sił bo walczyłem cały dzień z tym. Później już nie bawiłem się w piny tylko na krótko łączyłem kabel z kablem żeby ominąć ewentualne problemy w pinach.

Póki co musiałem wrócić do kodowania 1 w kanale 61 bo prawe drzwi nie ruszane i przy kodowaniu 0 centralny ich nie ryglował. Póki co mam 1 i ryglują się przynajmniej. A lewe jak już mówiłem nawet nie chcą się otworzyć.

MCE obsługuje tylne szyby elektryczne - po zmianie kodowania przeszedł z końcówek BP na BQ.

Edytowane przez cinkers

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem że pod jedną nóżkę bezpiecznika podpiąłeś kabel z drzwi a do drugiej mase w słupku?

Jeśli tak to nie ma prawa to zadziałać. Pod jedną nóżkę ma iść kabel od drzwi a pod drugą zasilanie z listwy za modułem Centralnej Elektryki pod kierownicą. bo w ten sposób co piszesz to dalej na bezpieczniku nie masz zasilania bo z masy się nie zrobi + żeby zasilić silniczek drzwi. I temu też nie działał zamek bo nie miał zasilania.

I doczytałem jeszcze że CAN i inklinacje wpiąłeś do modułu MCE? czy może do wtyczki z słupka A która idzie do drzwi? Bo jeśli tak to jest to moduł komfortu a jeśli wpiąłeś się do MCE to nie masz inklinacji prawdopodobnie ( nie jestem tego pewien na 100 %, jeśli nie to mnie poprawcie) i nie wiem czy CAN w tym module jest na tych samych nr przewodów.

Edytowane przez fox60

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem że pod jedną nóżkę bezpiecznika podpiąłeś kabel z drzwi a do drugiej mase w słupku?

Jeśli tak to nie ma prawa to zadziałać. Pod jedną nóżkę ma iść kabel od drzwi a pod drugą zasilanie z listwy za modułem Centralnej Elektryki pod kierownicą. bo w ten sposób co piszesz to dalej na bezpieczniku nie masz zasilania bo z masy się nie zrobi + żeby zasilić silniczek drzwi. I temu też nie działał zamek bo nie miał zasilania.

I doczytałem jeszcze że CAN i inklinacje wpiąłeś do modułu MCE? czy może do wtyczki z słupka A która idzie do drzwi? Bo jeśli tak to jest to moduł komfortu a jeśli wpiąłeś się do MCE to nie masz inklinacji prawdopodobnie ( nie jestem tego pewien na 100 %, jeśli nie to mnie poprawcie) i nie wiem czy CAN w tym module jest na tych samych nr przewodów.

O kurde... bingo... Nie wiem jak to chciałem zrobić, żeby zasilanie poszło z masy :facepalm: A właśnie tak podpiąłem - jedna nóżka do wiązki drzwi a druga do masy... Gdzie tego zasilania szukać w takim razie pod MCE? Który kabel? Czerwony któryś? Można podpiąć obydwa bezpieczniki pod jeden kabel czerwony?

Dziękuję za rozjaśnienie i wyprowadzenie z błędu. Jutro znowu muszę działać.

CAN i inklinację podpiąłem z modułu komfortu w takim razie bo korzystałem ze schematu z pierwszej strony: CANy z pinów 12 i 13 a inklinacja pin 10 z modułu komfortu. Kolory kabli się zgadzały. Nie podpinałem się pod kable w słupku A tylko moduł komfortu czyli szara wtyczka z pomarańczowym zabezpieczeniem.

Najpierw zasilanie a później ewentualnie CANy :)

Opublikowano

Za modułem MCE masz listwę z nakrętkami na klucz 10 i z którejś śrubki musisz wziąć zasilanie (możesz z pod jednaj dla obu). A co do CAN i inklinacji to jeśli brałeś to z modułu komfortu to powinno być dobrze.

W tym już się nie orientuje ( musiałbym sprawdzić bo ja podpinałem z wtyczki z słupka A od kierowcy lewą stronę, a z wtyczki od strony pasażera prawą stronę) . Ale jeśli reszta jest dobrze to podepnij zasilanie i potem na szybko możesz miernikiem sprawdzić czy masz już zasilanie lub przekodować moduł i powinno banglać.

Opublikowano

Za modułem MCE masz listwę z nakrętkami na klucz 10 i z którejś śrubki musisz wziąć zasilanie (możesz z pod jednaj dla obu). A co do CAN i inklinacji to jeśli brałeś to z modułu komfortu to powinno być dobrze.

W tym już się nie orientuje ( musiałbym sprawdzić bo ja podpinałem z wtyczki z słupka A od kierowcy lewą stronę, a z wtyczki od strony pasażera prawą stronę) . Ale jeśli reszta jest dobrze to podepnij zasilanie i potem na szybko możesz miernikiem sprawdzić czy masz już zasilanie lub przekodować moduł i powinno banglać.

Dzięki za wskazówki :thumbup1: I autorowi tematu za cały opis. Od kilku dni u mnie też śmiga elektryka z tyłu :) Podpiąłem jak powinno być pod zasilanie i wszystko zagadało :banan:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, Przymierzam się zrobić elektrykę szyb z tyłu. Ale nie wiem z którego schematu mam korzystać. Mój samochód jest z 2001 rok a silniczki oraz wiązkę pod elektrykę mam z 2005 z b7,

Opublikowano

Którą masz wiązkę ?

Opublikowano

wiązkę drzwi pod elektryczne szyby. Ale też mogę wyjąć z b7 kompletna wiązkę ze słupka B do MK

Opublikowano

To wyciągaj, łatwiej i szybciej podłączysz. Do MK nie koniecznie, można do instalacji z przednich drzwi się dopiąć.

Opublikowano

Jak powyciągać piny z kostki B w słupku ? Trzeba jakimś specjalnym chwytakiem ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

by wyjąć piny te małe trzeba wysunąć ten fioletowy plastik i jak się spojrzy na wtyczkę od strony pinów widać dziurki nad każdym z pinów , wystarczy szpilką wciskać zabezpieczenie i delikatnie próbować wysuwać pin nie ciągnąc zbyt mocno za kabel bo się urwie kwestia treningu i idzie ;)

Osobiście odpuściłem temat wyciągania pinów i dolutowałem kable, a brakujące piny po prostu dołożyłem. Myślę, że tak jest szybciej i bez nerwów że coś pourywasz.

Opublikowano

by wyjąć piny te małe trzeba wysunąć ten fioletowy plastik i jak się spojrzy na wtyczkę od strony pinów widać dziurki nad każdym z pinów , wystarczy szpilką wciskać zabezpieczenie i delikatnie próbować wysuwać pin nie ciągnąc zbyt mocno za kabel bo się urwie kwestia treningu i idzie ;)

Osobiście odpuściłem temat wyciągania pinów i dolutowałem kable, a brakujące piny po prostu dołożyłem. Myślę, że tak jest szybciej i bez nerwów że coś pourywasz.

+1

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam problem po dołożeniu elektrycznych szybek na tyle nie działa mi centralny zamek w tych drzwiach, same szyby działają dobrze. Czy ktoś ma pomysł co to może być?

Opublikowano

Zasilanie masz na pewno dobrze podpięte w kostce słupka B?

Opublikowano

Według schematu na pierwszej stronie ale gdy by było coś z zasilaniem to i szyby by nie działały a te działają, nie działają lampki w drzwiach i centralny w tylnych drzwiach...

Edytowane przez yras7

Opublikowano

Niekoniecznie. Zauważ, że masz osobny przewód do zasilania zamka i do zasilania szyby. Sprawdź najpierw bezpieczniki, jak są ok to zobacz czy masz wszystko dobrze pospinane i czy vcds nie wywala żadnych błędów.

Opublikowano

Przygotowuje się do złożenia wszystkiego w jedną całość i po przeczytaniu wszystkich postów i schematów w nich zawartych zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie w jednym z postów pojawiło się zdanie

"Panowie musze poprowadzić przewody ze slupka B od pinu 13- do licznika i 14 do modulu komfortu"

Może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć czy trzeba ciągnąć te przewody i do czego one są?

Opublikowano

Do licznika i do komfortu nic nie podpinasz. Wszystko jest opisanie punkt po punkcie w pierwszym poście i tego się trzymaj.

1. Wyciągamy z kostki 20-pin w słupku B wszystkie kable poza pinem 11 (brązowy = masa), 2 (brązowo/żółty = głośnik "+") i 12 (czerwono/żółty = głośnik "-") i izolujemy wyciągnięte przewody.
2. Zaczynamy od prawidłowego podłączenia masy: przekładamy pin 11 (brązowy) w pin 1.
3. Na drugi ogień wiązka CAN: zakładamy 2 nowe przewody w piny 3 i 20. Skręcamy je ze sobą i prowadzimy podłogą do 20-pinowej kostki drzwi w słupku A - mostkujemy się odpowiednio z pinami 3 (pomarańczowo/brązowy) i 20 (pomarańczowo/zielony).
4. Teraz sygnał pochylenia pojazdu (inklinacja). Zakładamy 1 nowy przewód w pin 14 (także prowadzimy go do słupka A, do 20-pinowej kostki drzwi - mostkujemy się z pinem 14 (czerwono/szary)
5. Na koniec zasilanie: zakładamy 2 nowe przewody w piny 11 i 13. Pin 11 prowadzimy pod MCE (moduł centralnej elektryki – więcej o tym sterowniku przeczytacie tutaj: [ALL B6 B7] Moduł centralnej elektryki // włącznik świateł // czujnik światła // CLH - Układ Elektryczny - Audi A4 Klub Polska – bezpiecznik S280 (30A). Jest to szaro-jasno/zielony bezpiecznik zamocowany w panelu tuż pod MCE, dla podłączenia tylnej elektryki potrzebujemy taki sam). Pin 13 prowadzimy do głównego panelu bezpieczników – bezpiecznik nr 23 (15A). Jeśli mieliśmy wcześniej korby – obu bezpieczników nie będzie (trzeba je dołożyć i zasilić).