Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż elektrycznych podnośników tylnych szyb w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po odblokowaniu blokady idzie ogarnąć bez łamania :)

Opublikowano

Nom...da się...

Pytanie...

Wie ktoś czym się różni

8E0 971 693 F - wiązka tapicerki drzwi dla elektrycznych szyb (do 30.06.2002)
8E0 971 693 L - wiązka tapicerki drzwi dla elektrycznych szyb (od 01.07.2002)

Auto mam z 2001 a wiązki do montażu z 2006 roku

Opublikowano

Nom...da się...

Pytanie...

Wie ktoś czym się różni

8E0 971 693 F - wiązka tapicerki drzwi dla elektrycznych szyb (do 30.06.2002)

8E0 971 693 L - wiązka tapicerki drzwi dla elektrycznych szyb (od 01.07.2002)

Auto mam z 2001 a wiązki do montażu z 2006 roku

Te wiązki różnią się rodzajem kostki do przycisków szyb, reszta połączeń itp. jest identyczna. :wink:

Jeśli masz wiązki z 2006 to są tam kostki 4-pinowe do przycisku i takie również musisz mieć przyciski.

Opublikowano

Dzięki...

Problemu nie było wszystko przypasowało...

Szybki ogarnięte...i nawet działają....

Opublikowano

Witam. Zabrałem się za montaż i mam problem z wyjęciem pinów z kostki słupka B. Powyciągałem te filetowe zabezpieczenia z boku kostki i próbowałem podważać piny z tyłu przy pomocy drucika, ale i tak nie chcą wychodzić. Jest na to jakiś patent?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Przymierzam się do montażu elektrycznych szyb z tyłu. Do tej pory kupiłem:

- boczki z elektrycznym sterowaniem
- wiązki elektryczne łączące sterownik ze słupkiem B
- sterownik/silniczek tylnych podnośników
- zespół przełączników dla drzwi kierowcy
- panel mocujący dla w/w zespołu przełączników

W związku z tym mam kilka pytań, a mianowicie:

Co jeszcze do tego zestawu muszę dokupić żeby wszystko sprawnie poszło ? Dodam iż w elektrycznych boczkach jest instalacja bez pakietu światło, który chciałbym przełożyć ze swoich korbkowych boczków. Czy można to zrobić P&P czy muszę kupić jakieś kostki i konektorki ? Jeśli tak to jakie i ile ?

Czy wszystkie piny da się wykorzystać z odłączonej instalacji ?

Jeszcze wyczytałem, że potrzebuję bezpiecznik termiczny nr 443 937 105 A , trzeba do niego kupić jakąś kostke/podstawke i piny ?

Do zwykłego bezpiecznika też potrzebne są jakieś piny żeby podłączyć do oryginalnej skrzynki z bezpiecznikami ?

Bardzo proszę o jakąś listę z numerami części, żeby złożyć zamówienie w ASO lub kupić na allegro, ponieważ w pierwszym poście nie ma wszystkiego. Oczywiście przewody 0,5 i 2,5 mm będę miał.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołączam się do Pytania kolegi. A dokładniej chodzi mi czy do tego wszystkiego należy zakupić podnośniki szyb ? czy do tych podnośników od korb(manualnych) można zamontować silniczki do elektrycznych szyb? w opisie nie zauważyłem wyszczególnionych tych elementów?

I jeszcze jedno czy podnośniki szyb od a4 b7 pasują do a4 b6 ? Bardzo proszę o odpowiedź

Edytowane przez Dawid231

Opublikowano

Ja juz jestem po rezaniu. We wtorek 9 godzin w garazu i szybki sa na aucie. Podnosnikow szyb nie musisz kupowac, zostaja te same. Jak wroce z pracy to napisze dokladna liste co jest potrzebne.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-S7710 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

1 strona sie klania do przeczytania a poza tym

bylo juz pisane nie raz co potrzeba :facepalm::facepalm:

2x nowe boczki pod elektryke

2x silniczki

2x wiazka od slupka B do sterownika w drzwiach

2x wiazka od slupka B do bezpiecznikow ( po jednym kablu ze strony do bezpiecznika termicznego 30A i po 1 kablu do bezpiecznika w skrzynce 15A, cany mostek z slupkiem A, inklinacja mostek slupek A, masa - dol slupka B )

raczka kierowcy i zestaw guzikow pod 4x el szyby

kodowanie VAG

i zapewne spinki do tapicerki w boczkach :grin:

Edytowane przez andr3i

Opublikowano

Dołączam się do Pytania kolegi. A dokładniej chodzi mi czy do tego wszystkiego należy zakupić podnośniki szyb ? czy do tych podnośników od korb(manualnych) można zamontować silniczki do elektrycznych szyb? w opisie nie zauważyłem wyszczególnionych tych elementów?

I jeszcze jedno czy podnośniki szyb od a4 b7 pasują do a4 b6 ? Bardzo proszę o odpowiedź

Ok, więc potrzebujesz:

- przyciski 4x el szyby do kierowcy + mocowanie przycisków

- 2x boczki elektryczne tył z przełącznikami

- 2x silniki/sterowniki szyby - lewa 8E0 959 801 A, prawa 8E0 959 802 A (montujesz zamiast mechanizmu korbki, śruby te same)

- 2x wiązki elektryczne boczków - 8E0 971 693 F lub L (końcówka L jest bodajże z pakietem światło oraz musisz zwrócić uwagę czy kostka do przełącznika szyby jest 10 czy 4 pin)

- 2x wiązki słupków B - 8E0 971 687 E lub L (jeśli wiązki kupisz z końcówką E to musisz łączyć według schematu do 2003 roku, jeśli końcówka L to schemat od 2004 r lub przekładasz piny w kostce wiązki tak żeby się zgadzało, ale po co się męczyć)

- bezpiecznik 15 A , zwykły płaski

- przekaźnik termiczny 30 A - 443 937 105 A - 70 zł w ASO

- mocowanie przekaźnika termicznego - 4A0 937 530 - 17 zł w ASO

- przewody 0,5 ; 2,5 mm2

Piny: (u siebie wykorzystałem wszystkie oryginalne piny kostki B, zostały odcięte i zlutowane z nowym przewodem)

Kostka B:

- 8x 000 979 012 E

- 4x 000 979 228 E

- 4x JPT F280 0,5-1,5 mm2

Bezpiecznik termiczny:

2x 000 979 227 E

Bezpiecznik 15A:

2x 000 979 225 E - to są piny pod mały bezpiecznik tak jak fabrycznie jest, ja u siebie wsadziłem duży bezpiecznik w miejsce gdzie powinien być bezpiecznik od webasto, ponieważ jedna strona była już fabrycznie zasilona więc użyłem tylko jednego pinu takiego jak do termicznego 2x 000 979 227 E

4x oczko M6 - na masę i zasilanie bezpieczników

Do tego wszystkiego jeśli połamiesz spinki tapicerki to:

- duże czarne spinki 8E0 868 243 - z tyłu 5, z przodu 6 na jedną stronę - 3 zł w ASO

- małe białe 8E0 867 276 - po 2 sztuki na stronę

- jakiś klej montażowy żeby przykleić z powrotem piankę do drzwi pod tapicerką

Mam nadzieję, że teraz wszystko się wyjaśniło.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Kolego bart3kk dziękuje CI bardzo za łopatoligiczne wytłumaczenie. Mam nadzieję ,że się jakoś z tym uporam . części zamówione ,niestety pracy chyba nie zaczne tak szybko bo nie tylko szyby chce zrobić w prądzie mam jeszcze oryginalny system BOSE do zamontowania więc zabawy mam dużo wiecej :) Dziękuje jeszcze raz Tobie i autorowi tematu ,który rozjaśnił sprawę dla takich laików jak ja:)

Opublikowano

Nie ma sprawy, jak będzie jakiś problem to wal na PW. Co do BOSE to u mnie dość długo bawiłem się z przełożeniem maskownic do nowych boczków gdzie były zwykłe ale dało rade ;)

Opublikowano

Witam, jak wygląda przełożenie elektrycznych szyb z b6 do b7, czy wszystkie komponenty będą p&p?Schemat będzie ten sam?

Edytowane przez etines8

Opublikowano

Jak będziesz mial wszystkie elementy z b6 to nie powinno byc problemu. A jak nie to moga byc inne wtyczki do tylnych raczek i inne piny w kostce B. Pisalo juz o tym, tylko przeczytaj caly temat.

Wysłane z mojego GT-S7710 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Panowie czym się różnią przełączniki na drzwich kierowcy 8z0 959 851 F/ 8z0 959 851 B i 8E0 959 851 B ???

Czy w ogóle czymś się różnią??? Na necie wszyscy sprzedają do b6 i b7 jeden typ. Jak jest w rzeczywistości, ktos wie?

Te wiązki różnią się rodzajem kostki do przycisków szyb, reszta połączeń itp. jest identyczna. :wink:
Jeśli masz wiązki z 2006 to są tam kostki 4-pinowe do przycisku i takie również musisz mieć przyciski.

starsze przyciski (tył) maja ile pinów? bo w etce podają 10pin do 06/2002 więc dla wiązki 8E0 971 693 F

a nowsze od 06/2002 4piny. Skąd ta róznica? Wynika z tego że trzeba przyciski kupić pod wiązki albo na odwrót.

a czym sie różni wiązka słupka B?? Inaczej piny wpięte?

8E0 971 687 E - wiązka słupek B - sterownik dla elektrycznych szyb (do 31.05.2003)
8E0 971 687 L - wiązka słupek B - sterownik dla elektrycznych szyb (od 01.06.2003)

Pytam bo skoro sterowniki/silowniki sa takie same to czemu ta reszta jest inna....

Opublikowano

1. Co do pytania do przełączników w drzwiach kierowcy. Wszystkie z tych przycisków pasują, ponieważ posiadają 10-cio pinową kostkę. 8z0 959 851 B było pierwszej produkcji z małymi ikonkami, 8z0 959 851 F było już z dużymi ikonkami tyle że i jedne i drugie się ścierały. 8E0 959 851 B - duże ikonki i nieścieralne.

2. Starsze przyciski tak mają kostki 10-cio pinowe, takie same jak w drzwiach kierowcy od przycisków szyb. Te nowe 4-pinowe są to takie same kostki jak do przełącznika regulacji lusterek w drzwiach kierowcy. Więc trzeba dobrać tak by mieć dobre wiązki i do nich przyciski (zawsze można zmienić kostkę - choć to mniej opłacalne).

3. Wiązki słupków różnią się tylko i wyłącznie kolejnością pinów w kostce słupka (inaczej powpinane), więc tu nie ma problemu trzeba podłączyć pod odpowiednie piny, a jak ktoś chce (lub musi) to zawsze sobie można przełożyć w odpowiednie miejsca.

:wink:

Opublikowano

dziekówa za wyczerpującą odpowiedź :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, czy piny w przelotce między drzwiami, a słupkiem, dokładnie chodzi mi o duży pin męski w którym należy dołożyć zasilanie występują także w audi a4 B5. Niestety w okolicy nie mam żadnych szrotów z A4 B6, stoją same B5 lub passaty.

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

Panowie, czy piny w przelotce między drzwiami, a słupkiem, dokładnie chodzi mi o duży pin męski w którym należy dołożyć zasilanie występują także w audi a4 B5. Niestety w okolicy nie mam żadnych szrotów z A4 B6, stoją same B5 lub passaty.

ja kupiłem takie piny

http://allegro.pl/pin-meski-konektor-vw-4-8mm-1-0-2-5-m480-1szt-i5032737412.html

co prawda jeszcze ich nie montowałem , bo jeszcze brakuje mi paru rzeczy, ale mierzyłem te damskie z wiązki, i to ponoć jest dla nich para

i pytanko - którędy dokładnie przeprowadziliście zasilanie z prawego słupka na stronę kierowcy ?

bo chciałem zrobić ori, ale nie będe rzezał wiązki z desce ;p ale zastanawiam się nad puszczeniem pod/nad takim płaskim nawiewem.

No chyba że u góry jest jakaś fajna przestrzeń do przepuszczenia zasilania ?