wjot1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Witajcie, Nie wiem jak przymocować głośnik bezpośrednio do drzwi - nie do tapicerki tak jak to jest zrobione fabrycznie. Wyczytałem na forum, że ludzie robią to z paneli MDF, niestety nie mam fizycznej możliwości docięcia takich paneli i zrobienia z nich konstrukcji, którą można by zamocować do blachy. Na alledrogo widze sporo takich pierścieni mdf pod głosniki 130mm, niestety nie mam pojęcia ile takich bym potrzebował, o jakiej grubości. Poza tym na tutorialach niektórych użytkowników, mieli oni zamocowane takie całe docięte płyty z otworem na głosnik, a nie okrągłe pierścienie (któych chyba nie da sie przymocować) które to własnie są na alledrogo. Nie chce mocować ich do tapicerki, bo czytałem, że strasznie wtedy tracą na jakości dźwięku. Proszę o pomoc : ) EDIT: jeśli już nie ma innego wyboru, to prosiłbym o podanie dokładnych wymiarów takiego panela, bo może zamawiałbym na alledrogo konrketny wymiar. ---------- Post dopisany 19-06-2012 at 09:27 ---------- Poprzedni post napisany 18-06-2012 at 19:54 ---------- No panowie, na pewno nie jeden z was brał się za to. Dajcie jakieś wskazówki, skoro kupiłem już głosniki, maty itd. to nie chciałbym żeby zmarnować cały efekt poprzez montaz na plastikach do tapicerki. Moge skoczyć do Castoramy i kupić płyte MDF, może nawet gdzieś mam wyżynarkę, ale ułatwiłoby mi strasznie gdyby ktoś podał wymiary owego panela, bo rozumiem że otwór ma byc 130mm bo w niego ma wejśc głosnik, a głębokość tzn. grubość tej płyty ma byc taka, żeby cały głośnik się tam zmieścił na głębokość, dobrze rozumuje?
jarek_ns Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Kolego jak zdejmiesz tapicerkę to sam zobaczysz jaki wymiar zrobić. Jak będziesz robił z MDFu to weź polakieruj dystanse żeby nie chłonęły wody.
wjot1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wiem, że sam moge wymierzyć. Ale zważywszy, że nie mam zbyt dużej wprawy w takich robotach, wolałbym nie rozbierać niepotrzebnie boczków, tylko prosto śmigać do Castoramy czy gdzieś i kupić odpowiednie wymiary i dociąć w domu. A napewno osoby, które już to robiły powinny pamiętać co i jak. Tak czy inaczej bardziej zalezy mi na dokładniejszym opisie jak to mam zamocować. O ile rozmiar samej płyty dopasuje tak aby zmieścił się tam w dolnym prawym rogu, tak kwestia grubości i wycięcia w środku juz nie jest dla mnie taka oczywista. 1. Toteż pytam, czy grubość tej płyty(ewentualnie kilka złączonych razem) ma być taka sama jak głębokość montażu moich głośników - w tym przypadku 51mm ? 2. I czy średnica otworu to 130mm tak jak głośnik ? Naprawdę jestem laikiem w takich sprawach, a chciałbym to zrobić samemu, zaoszczędzić troche pieniędzy no i przy okazji nauczyć się czegoś. 3. Po zamocowaniu już tego panelu z mdf, mocuje tam głosnik i przykręcam go śrubami, czyli nie potrzebuję już żadnych dystansów, bo owy panel spełnia tą role, tak? 4. Panel mdf mocuje do blachy za pomocą zwykłych wkrętów zamogwintujących, tak? Dzięki za pomoc
Kowi87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Przejrzyj wątek o montazu 16ek, juz nie wspomne ze zrobiłes podstawowy bład ładujac tam 13ki, ale cała operacja wyglada tak samo jak montaż 16ek w dziale warsztat:wink:
wjot1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Nie nazwałbym tego błędem. Montując 16stki jest o wiele więcej roboty i przerabiania tapicerki. Już 13stki mogą być częściowo zasłonięte przez tapicerke, a co dopiero 16stki. A że nie oczekuje mega jakości dźwięku, a po prostu ori audio jest okropne, to postanowiłem właśnie zamontować trzynastki.
Kowi87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ale skoro chcesz to montowac na panelach mimo tego że 13ki montuje sie do tapicerki bez wiekszych problemów robisz tą sama robote co montujac 16ki:wink: musisz dopasować panel, przykrecić porobic do niego mocowania przeciagnac kable, wygłuszyć <- to wszystko róbisz tak samo, jedyna róznica to to że nie wycinasz kawałka plastiki od wewnatrz z tapicerki w sumie 10min dłuzej byś robił
wjot1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Nie będę się spierał, teraz to i tak po ptokach bo 13stki już przyszły pare dni temu. Wiem, że 13stki można do tapicerki, ale wszyscy piszą, że dźwięk o wiele gorszy. Więc już chce się pofatygować i wyciąć jakoś ten panel. Teraz tylko może głupie pytanie - czy jeśli zrobie panel odrazu z MDFu to obejdzie się bez dystansów MDF? Bo niektórzy robili panele z jakiegoś innego tworzywa no i musieli jeszcze na to kłaść dystans MDF.
Kowi87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 obejdzie sie:wink: robisz panel grubosci 1cm przykręcasz go do ramy drzwi na śruby a dolną kraweź najlepiej tez przykrecić ale do blachy drzwi ewentualnie dospawac mocowania na śruby i d toego przykręcić panel, w opisie jest zrobione na wsówke, ale nie polecam tego rozwiazania miałem to przez chwile, panel nie jest stabilnie przykręcony
sokal Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Aleś Ty uparty... A pisałem Ci już w innym wątku że i tak będziesz musiał to wyrezać... Weź no sobie przejrzyj ten wątek, pooglądaj fotki, a potem pytaj... http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/all-b5-glosniki-16cm-drzwiach-przerobek-tapicerki-15719/
Rekomendowane odpowiedzi