Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stuki przy ruszaniu i hamowaniu w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ,

koła zmienione na letnie 235/45/17....... Cisza w dalszym ciągu , nie wiem co było przyczyną stuków. 

Opublikowano

cześć mam ten sam problem na bank do wymiany tuleje gumowo metalowe te które mocują sanki do nadwozia  są ich cztery sztuki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Również mam problem ze stukaniem - niedługo auto trafi na przegląd sanek/wózka.

Przy okazji mam więc pytanie. Ostatnio zabrałem się za wymianę plastikowego nadkola w prawym kole i zauważyłem (moim zdaniem) brak -> zdjęcie. Czego brakuje i czy w ogóle? I jak oceniacie stopień korozji samych sanek/wózka (do przemalowania czy kupić nowe)?

20170506_142903.jpg

Edytowane przez Jakub_sto

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 10.05.2017 o 20:04, Jakub_sto napisał:

Witam,

Również mam problem ze stukaniem - niedługo auto trafi na przegląd sanek/wózka.

Przy okazji mam więc pytanie. Ostatnio zabrałem się za wymianę plastikowego nadkola w prawym kole i zauważyłem (moim zdaniem) brak -> zdjęcie. Czego brakuje i czy w ogóle? I jak oceniacie stopień korozji samych sanek/wózka (do przemalowania czy kupić nowe)?

20170506_142903.jpg

jest ok, ale ewidentnie czegoś tam brakuje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli chodzi o te 3 otwory to jest ok, niczego nie brakuje- to są otwory kalibracyjne sanek i jeżeli auto jest proste to powinny być zgrane na przelot jak na zdjęciu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Również mam ten problem. Macie może nr tego przedniego odboju tak jakby poduszki silnika avf ?  I numery tych tulei sanek ?

Opublikowano

Tuleje tylnych sanek to: 

2 x 8E0505145AR

2 x 8E0505145AP 

Edytowane przez Onyks

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, a jeśli stuk jest odczuwalny przy ruszaniu do przodu oraz hamowaniu na skręconych i prostych kołach? może to być przegub wewnętrzny?  

Opublikowano

no wlasnie jal to jest ???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie temat odgrzewam ... Od pewnego czasu też mam dziwny stuk z lewej strony - pod podłogą kierowcy - przy ostrzejszym hamowaniu i ruszeniu.

Sprawdziłem na szarpakach, potem u mechanika ( nawet okazało się że mam dwa górne wahacze z prawej strony do wymiany ). 

Dzisiaj wymieniłem uszkodzone kości, reszta wahaczy sztywna, klocki sprawdzone, poduszka silnika wymieniana w tamtym roku przez poprzedniego właściciela ... mechanik dwa razy sprawdzał na podnośniku, nawet dokręcił te sanki, nie były dostatecznie dokręcone i dalej stukanie się pojawia. 

Pytanie czy w B7 to spawanie sanek też powinno pomóc ?? 

Ps. Po wymianie prawych górnych wahaczy kierownica skręciła w prawo ... czy trzeba robić zbieżność ?? 

Opublikowano

Widocznie trzeba

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie A co jeśli mam stuk i przy hamowaniu i przy ruszaniu ale podczas deszczu sa bardzo ciche ???

• 1 rok później...
Opublikowano

Podgrzewam temat. Płukanie ustaje gdy jest chłodniej ale gdy są upały to puka jak cholera . Ktoś coś naprawił w tym czasie i jest ok ?

Opublikowano

Sprawdziłeś sanki ?

Opublikowano

To mi chyba zostało tylko ale coś ktoś pisał zdje opuszczać do spawania ? trzeba

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 2.07.2012 o 15:59, marcuso86 napisał:

http://img585.imageshack.us/img585/8144/2394275186.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W zaznaczonym miejscu sanki są poskładane z 2 czesci na zakładke. Wystarczy jedno z drugim pospawać (nie na calej długości bo po co, tylko np co 10cm). Po tym zabiegu błoga cisza. Jeśli jestescie na szarpakach i dotknijcie w tym miejscu sanek reką, jeśli poczujecie ze to one strzelają to macie juz problem rozwiązany. Pozdrawiam

Witam cię kolego moglbys podeslac zdjecia bo te ktore sa nie dzialaja a mam dokladnie ten sam problem i chcialbym wiedziec w ktorym miejscu robiles ten spaw. Z góry dzieki za info

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie wskazać lokalizację zgrzewu, który trzeba pospawać? Niestety zdjęcia nie działają.

Edit:

W moim przypadku trzeba było pospawać sanki na wysokości zaznaczonego miejsca na zdjęciu.

Zrzut ekranu 2021-09-3 o 21.14.41.png

Edytowane przez Mateusz-B6

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy może ktoś wie w którym miejscu pospawać ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Odgrzewam temat bo juz nie mam sił. Przy ruszaniu, wystarczy ze puszcze sprzęgło słychać stukanie. Tak jakby sie cos przesuwało przód-tył. Nie mam pojęcia skąd dochodzi. Na zewnątrz tego nie słychać.  Wymienione całe zawieszenie z przodu. Komplet wachaczy. Amortyzatory, tarcze klocki, dwumas, przeguby wewnętrzne. Z tyłu amory z mocowaniami, tarcze, klocki, zaciski. Dzis wymienilem łączniki stabilizatora z tyłu bo jeden sie rozleciał. Myślałem że to jest to. Na stacji diagnostycznej (którejś z kolei) nic nie widac. Już mnie chcę potargać. W czym szukac przyczyny. Każdy mowi co innego. Jak sprawdzic dokładnie te sanki. Pozdrawiam. 

Edytowane przez ...radek...

Opublikowano
W dniu 9.06.2022 o 21:53, ...radek... napisał:

Witam. Odgrzewam temat bo juz nie mam sił. Przy ruszaniu, wystarczy ze puszcze sprzęgło słychać stukanie. Tak jakby sie cos przesuwało przód-tył. Nie mam pojęcia skąd dochodzi. Na zewnątrz tego nie słychać.  Wymienione całe zawieszenie z przodu. Komplet wachaczy. Amortyzatory, tarcze klocki, dwumas, przeguby wewnętrzne. Z tyłu amory z mocowaniami, tarcze, klocki, zaciski. Dzis wymienilem łączniki stabilizatora z tyłu bo jeden sie rozleciał. Myślałem że to jest to. Na stacji diagnostycznej (którejś z kolei) nic nie widac. Już mnie chcę potargać. W czym szukac przyczyny. Każdy mowi co innego. Jak sprawdzic dokładnie te sanki. Pozdrawiam. 

Kilka odpowiedzi wyżej jest zdjęcie, weź płaski śrubokręt i spróbuj podważyć zgrzew w sankach u mnie w ten sposób pojawiał się identyczny dźwięk jak przy ruszaniu. Nawet nie trzeba było siły w to wkładać.