Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomoc w wyborze silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę to z ręką na sercu... jechałem 270km do domu zalałem pod korek i po 100km wlałem znowu. To jest prawda!!! Ale jak ktoś myśli że 3.0 to trzeba od razu do 6000 rpm kręcić no to niestety 15 spali :D

hehe co mam wam paragon pokazać ze stacji ? :D

Opublikowano

...7 w trasie, to musiałeś jechać baaardzo wolno i z górki...:wink4:

mój koleś ma S4 B6 i ta mu pali średnio w trasie 12-13, przy dosyć spokojnej wycieczce :decayed:

ale V6 to nie wiem, czy do 8 da radę za każdym razem zejść, coś chyba Ci się pomyliło :wink: do 7 , to ja zszedłem w 1,8T, ale jak za traktorem jechałem, a nie było gdzie dziadka wyprzedzić...średnio w AVJocie miałem 8-9 w trasie, a V6 z pewnością będzie ciut więcej 8,5 do 9,0 przy na prawdę spokojnym usposobieniu kierowcy...

---------- Post dopisany at 20:04 ---------- Poprzedni post napisany at 20:03 ----------

ale jeśli ktoś szuka auta z mocą i pod gaz-ja jednak dalej podtrzymuje wersję, ze V6 najlepsze do tego celu

Opublikowano

Możemy sobie gadać ja wiem swoje. Liczyć potrafię i wiem co piszę, to spalanie w tym dniu sprawdziłem 2-krotnie bo nie spodziewałem się, że tak mało wyjdzie. Wcale się zbytnio nie wlekłem tylko trzymałem obroty w zakresie 2000-3000 rpm i tyle.

A pomiar wydaje mi się jak najbardziej miarodajny bo jak zalejesz pod korek to nie ma bata że wyjdzie innaczej.

Opublikowano

Pod żadnym pozorem nie bierz 2.0 ALT te silniki to w 99,99 % paproch. 1.8T to jest silnik gdzie masz możliwości modzenia, a 3.0v6 nic z tym nie zrobisz bo to nie posiada turbo. Osobiście jakbym miał brać automat to tylko tiptronic. W automacie to auto spali Ci 13-15 litrów w mieście.

Najlepiej jak będzie quattro, ale musisz się liczyć z większym spalaniem. Zawsze możesz quattro dokupić w b6 to plug and play.

Z wyposażeniem będzie ciężko jeśli auto ma spełniać ważniejsze warunki typu:

bezypadkowe

nie kręcony licznik

zdrowe turbo

W audi to jest plus, że w miare tanio możesz dostać w bardzo dobrym stanie wyposażenie i bardzo łatwo się je dokłada do samochodu.

Opublikowano
a 3.0v6 nic z tym nie zrobisz bo to nie posiada turbo.
a skąd ta pewność, ze tylko turbina jest w stanie pomóc w lepszych osiągach?
Opublikowano
...7 w trasie, to musiałeś jechać baaardzo wolno i z górki...:wink4:

mój koleś ma S4 B6 i ta mu pali średnio w trasie 12-13, przy dosyć spokojnej wycieczce :decayed:

ale V6 to nie wiem, czy do 8 da radę za każdym razem zejść, coś chyba Ci się pomyliło :wink: do 7 , to ja zszedłem w 1,8T, ale jak za traktorem jechałem, a nie było gdzie dziadka wyprzedzić...średnio w AVJocie miałem 8-9 w trasie, a V6 z pewnością będzie ciut więcej 8,5 do 9,0 przy na prawdę spokojnym usposobieniu kierowcy...

---------- Post dopisany at 20:04 ---------- Poprzedni post napisany at 20:03 ----------

ale jeśli ktoś szuka auta z mocą i pod gaz-ja jednak dalej podtrzymuje wersję, ze V6 najlepsze do tego celu

No nie wiem. W AC (partner stag) jak wstawialem lpg podpytałem dokładnie jak i co. Gaz pod V-łke kosztuje sporo więcej. Co do 1.8T po wirusie powiedzieli, że nie będzie jakikolwiek problemów, sporo robią takich silników. 1.8T świetnie znosi dobry gaz podobnie jak V-ła.

Opublikowano
a 3.0v6 nic z tym nie zrobisz bo to nie posiada turbo.
a skąd ta pewność, ze tylko turbina jest w stanie pomóc w lepszych osiągach?

Mówimy tutaj o niskich nakładach pieniężnych potrzebnych do zwiększania mocy. Z ciekawości przedstaw mi proszę sposób na podniesienie 30% mocy w 3.0v6.

Opublikowano

Mówimy tutaj o niskich nakładach pieniężnych potrzebnych do zwiększania mocy. Z ciekawości przedstaw mi proszę sposób na podniesienie 30% mocy w 3.0v6.

co do kosztów-to sprawa indywidualna i nie raz z resztą poruszana na Forum

- co do jednej opcji podniesienia mocy w każdym silniku wolnossącym to proszę tutaj jest gość, co się tym zajmuje na co dzień-koszty, j.w. kwestia indywidualna, albo Cie stać, albo nie-

ŚWIĄTEK - Wałki rozrządu - seryjne, sportowe, ciężarowe, motocyklowe. *Hamownie podwoziowe, motocyklowe. Regeneracja wałków i głowic. Części zamienne. Popychacze. Krzywki.

Opublikowano
faktycznie S4 B6, B7 i RS4 B7 to mistrzowie autostrady ale do smigania po zakretach sie nie nadaja...
...ale o tym niech się wypowiedzą właściciele takich aut

moze i wlascicielem nie jestem ale z racji mojej pracy czesto jezdze tymi autami i wiem jak sie je prowadzi...

Opublikowano
  • Autor

dzięki panowie za wszystkie rady, będę raczej szukał 1.8t, większe silniki trochę za duże, i przy moim stylu jazdy trochę paliwożerne :) raczej się zdecyduje na skrzynie manualną. fajnie by było jakby autko było s-line. co do quattro to się okaże jak się trafi to ok jak nie to trudno. będzie mi zależeć bardziej na wyposażeniu i kondycji samochodu.

co do modów--- pewnie te 163 KM by mi w zupełności wystarczyło, ale pewnie do czasu, więc się będzie coś z czasem myśleć.

jeszcze jedno pytanie, jak uważacie auta szukać w Polsce czy dać sobie spokój od razu i jechać zagranice?

Opublikowano

Oczywiście, że można szukac w PL. To mit, że u nas nie ma dobrych aut. Trzeba tylko trochę km zrobić i nie płakać w zakupie kontrolowanym, że auto oddalone odemie 70km i czy ktoś może sprawdzić. Wsiadać w furmane i szukać, szukac.

Opublikowano

7 l które podałeś to bardziej chwilowe niż średnie bo średnie obliczać na odcinku 270 km to jak czytanie z fusów, zapewne jechales cały czas za tirem równym gazem 90 i tak wyszło, mój koleś ma 2,8 które napewno mniej pali od 3,0 i w trasie max zszedł do 9 przy emeryckiej jeździe. 7 to pali moje 1,6

Opublikowano

Wbrew niektórym opiniom osób które miały pecha i są rozczarowane silnikiem 2.0 to jest on też godny polecenia. Silnik mało awaryjny, problem zużywania oleju występuje wyłącznie w silnikach które były serwisowane w trybie Long-life. W pozostałych zużycie oleju jest na takim samym poziomie jak w innych silnikach benzynowych z koncernu VAG. Dlatego akurat z tym silnikiem można szukać auta krajowego, ponieważ serwisy w polsce zalecały wymianę oleju co 15tys. Poza tym ten silnik jest najlepszy do zagazowania, ma wystarczającą moc do normalnej jazdy, jest bardzo elastyczny i najbardziej ekonomiczny ze wszystkich silników w B6.

Opublikowano

Jestem posiadaczem 2.0 ALT ok. 2,5 roku. Jedyny problem jaki wystąpił to padające cewki. Po wymianie cewek innych problemów nie było. Nadmierne zużycie oleju nie występuje- wg mnie ;). Średnio na 10 tys. km dolewam poniżej 1 l oleju. Używam syntetycznego Motula.

Opublikowano
7 l które podałeś to bardziej chwilowe niż średnie bo średnie obliczać na odcinku 270 km to jak czytanie z fusów, zapewne jechales cały czas za tirem równym gazem 90 i tak wyszło, mój koleś ma 2,8 które napewno mniej pali od 3,0 i w trasie max zszedł do 9 przy emeryckiej jeździe. 7 to pali moje 1,6

I pisze to kolega co jeździ 1.6 :D Szczerze wątpię żeby tobie palił 7 bo przy takiej budzie ten silnik się męczy a mój nie ;p

Bardzo ciężko wam w to uwierzyć a praktycznie żaden z was takiego silnika nie ma a tylko wypowiada się co on tam słyszał :) Proponuję zakupić 3.0 ASN i pojechać w trasę... ludzie DA SIĘ :)

Opublikowano

No pali w trasie 7 a ile ma palic ? Obliczalem to na odcinkach 1000-2000 km i cały czas tyle wychodzi, nawet udało mi się żeby spalił 6,5 ale wtedy jechałem 600 km bez Klimy 90 cały czas. Skoro piszesz tak tzn ze muszę sprzedać 1,6 i kupić 3.0 skoro 2 razy większy silnik i pala tyle samo

Opublikowano

I pisze to kolega co jeździ 1.6 :D Szczerze wątpię żeby tobie palił 7 bo przy takiej budzie ten silnik się męczy a mój nie ;p

Bardzo ciężko wam w to uwierzyć a praktycznie żaden z was takiego silnika nie ma a tylko wypowiada się co on tam słyszał :) Proponuję zakupić 3.0 ASN i pojechać w trasę... ludzie DA SIĘ :)

1,2k rpm i 7 litrów. xD

Opublikowano

moje zdanie na temat LPG jest takie że gaz to jest dobry do kuchenek. Ale wiem że jest to spora oszczędność itp, natomiast czytałem kiedyś w A-M czy jakimś innym czasopiśmie że silniki w których na 1 cylinder przypada więcej niż 3 zawory niekoniecznie lubią LPG. Moim zdaniem najlepszymi silnikami do gazu są np: 1.6 8V występujący w oplach itp. Więc 1.8 20V z tego co wiem nie lubi LPG, poza tym pomyśl o zaworach które dostaną po d*pie jak założysz LPG.

Opublikowano
moje zdanie na temat LPG jest takie że gaz to jest dobry do kuchenek. Ale wiem że jest to spora oszczędność itp, natomiast czytałem kiedyś w A-M czy jakimś innym czasopiśmie że silniki w których na 1 cylinder przypada więcej niż 3 zawory niekoniecznie lubią LPG. Moim zdaniem najlepszymi silnikami do gazu są np: 1.6 8V występujący w oplach itp. Więc 1.8 20V z tego co wiem nie lubi LPG, poza tym pomyśl o zaworach które dostaną po d*pie jak założysz LPG.

:facepalm:

Opublikowano

:facepalm:

co cie tak zmartwiło??? niewiedza...:grin: