Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jak mam naciągnać pasek wielorowkowy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam potrzebuje rysunek jak wyglada ulożenia paska klinowego na kola i jak mam go naciagnac jak biore w dul to sie odkreca sruba???

Opublikowano

Tu masz ułożenie pasków tam gdzie masz ten klucz ciągniesz go w dół, śruba ma lewy gwint więc sie nie odkręci tylko poluzuje Ci się pasek

http://grzanek85.wrzuta.pl/obraz/hCHVg1dFRb/

Opublikowano
pasekafngv7.jpgtutaj troche lepiej widac, nie ma wisko narysowanego
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziś 10 sek po odpalaniu silnika zapaliła się kontro ładowania. Spadł pasek napędzający te wszystkie koła , jak się okazało urwała się śruba od napinacza ta która go trzyma od tyłu pod alternatorem.

Jutro zabieram się za wymianę napinacza , z tego co zauważyłem żeby go wyciągnąć trzeba zdjąć

koło nr 3 na obrazku powyżej do którego przykręcony jest wentylator. Koło to ma dziwną sprężynkę

na środku.

Pytanie brzmi: jak zdjąć owe koło?

Opublikowano

Ta śruba urwała się z jakiegoś powodu... najprawdopodobniej masz zatarte wolne koło alternatora.

zwróć na to szczególną uwagę.

a jak zdjąć to nie pamiętam ;/

Opublikowano

Wolne koło alternatora - czy masz na myśli to sprzęgło w kole pasowym alternatora? Więc jak ono powinno się zachowywać jak go sprawdzić? Alternator jako alternator zachowuje się dobrze , luzów nie ma łożyska cichuteńkie.Ale to sprzęgło właśnie jest podejrzane , więc jak to sprawdzić?[br]Dopisany: 01 Lipiec 2008, 23:29 _________________________________________________Powiem tak,poczytałem różne fora i wszędzie ludziska piszą o sprzęgiełku alternatora i to będzie to.

Historia urwania się śruby napinacza prawdopodobnie rozpoczęła sie kilka dni temu , kiedy to testując

bryczkę rozpędziłem ja do dość pokaźnej prędkości i wtedy zapaliła się lampka ładowania.Zapaliła się

jeszcze kilka razy na alternatorze widoczne jakieś opiłki. N ie wiem jak się ta rolka ma zachowywać,

czy przepuszczać w jedną stronę czy jakoś inaczej. Moja zachowuje się jak lite koło pasowe czyli nijak.Rano jadę po napinacz i sprzęgiełko.Proszę znawców tematu o podpowiedź jak ono powinno się zachowywać i jak to sprawdzić czy zachowuje się prawidłowo.

Pozdrawiam[br]Dopisany: 02 Lipiec 2008, 00:11 _________________________________________________Na forum Golfa doczytałem się,że to koło ma ciągnąć tylko w jedną stronę , moje jak już pisałem zachowuje się inaczej więc je jutro wymieniam.

Xavier szacunek dla Ciebie :hi:

Opublikowano

Dokładnie tak, ma ciągnąc tylko zgodnie z kierunkiem obrotów silnika

chodzi o to, że alternator ma ciężką masę wirującą to koło jest po to żeby silnik mógł zejść z obrotów szybciej niż alternator :)

pozdrawiam i gratuluje umiejętności szukania :) :th:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanko do tematu,

Czy wolne koło alternatora we wszystkich A4 występowało?

Dziś wciągam cholerę bo łozyka już nawet nie piszczą ;)

Wcześniej napinacz zmieniałem (bo był krzywy) i o ile pamietam u mnie koło pasowe alternatora też się zachwuje jak lita całość.

Jakoś nie zauwazyłem żeby tam jakieś sprzęgiełko było.

Altek BOSHA w AHU z 97 roku.

Opublikowano

chodzi nie tylko o dzialanie wolnego kola w czasie zmniejszania obrotow, ale rowniez o prace na biegu jalowym, diesel pracuje twardo a dzieki wolnemu kolu alternator pracuje plynnie. z tego co sie orientuje chyba wystepuje alternatorach montowanych z silnikami diesla

Opublikowano

Wcześniej napinacz zmieniałem (bo był krzywy) i o ile pamietam u mnie koło pasowe alternatora też się zachwuje jak lita całość

Skrzywienie napinacza bardzo często jest spowodowane uszkodzeniem sprzęgiełka w alternatorze.

z tego co zauważyłem żeby go wyciągnąć trzeba zdjąć

koło nr 3 na obrazku powyżej do którego przykręcony jest wentylator.

wystarczy odkręcić same łopatki od tego koła - mocowane na trzech śrubach - przetrenowałem to przy okazji zmiany paska (wszędzie radzą, żeby odkręcać koło, a w "sam naprawiam" jest żeby odkręcić same łopatki i jest to chyba spore uproszczenie :cool1: )
Opublikowano

tyle ze sam wentylator jest montowany od strony chlodnicy. i jest dosyc trudne dojcie,

a wisko do kola pasowegp od strony silnika, nie wiem czy sie podejdzie z kluczem zeby sruby odkrecic

odkrecenie calego wentlatora to nie jest problem, trzeba miec nasadke imbusowa 8-mke o dosyc dlugim trzpieniu

jedyna trudnosc polega na zablokowaniu kola pasowego, ja uzyelem klucza z bolcami bocznymi w ksztalcie cyrkla

Opublikowano

Sprzęgiełko w alternatorze jest też po to,aby nie było szarpnięć podszas włączania klimy.Powstają tam siły które mogły by zerwać klin na kółku. :no:

Opublikowano

Sprzęgiełko w alternatorze jest też po to,aby nie było szarpnięć podszas włączania klimy.Powstają tam siły które mogły by zerwać klin na kółku. :no:

przeciez klima jest napedzana osobnym paskiem...

a silnik sobie poradzi z takim przeciazeniem o wiele latwiej niz np. z naglym puszczeniem sprzegla :cool1:

Opublikowano

Kolego Musashi masz rację,to ja popełniłem błąd.To rozwiązanie miałem w poprzednim moim aucie VW SHARAN.A osobnym paskiem napędzana jest tam pompa wspomagania.

Opublikowano

sprzeglo na alternatorze bylo przewaznie montowane w dieslach 110KM, ale nie wszystkich, znam przypadek z AFN z '97 gdzie nie ma tego sprzegla, kolo na alternatorze bez sprzegla znacznie sie rozni od tego ze sprzeglem i widac to od razu

Opublikowano

sprzeglo na alternatorze bylo przewaznie montowane w dieslach 110KM, ale nie wszystkich, znam przypadek z AFN z '97 gdzie nie ma tego sprzegla, kolo na alternatorze bez sprzegla znacznie sie rozni od tego ze sprzeglem i widac to od razu

ale to nie znaczy ze tak byc powinno. skad wiesz czy nie zamontowano takiego kolka lub alternatora z kolkiem z oszczednosci lub braku innego

wg ETKI ma byc i juz :guma:

Opublikowano

OK - altek po wymianie łożysk i wyrównaniu bieżni pod szczotki (i tu uwaga - strasznie szybko się te bieżnie A4 zużywają - powinny co najmniej 2 razy wolniej).

Altek do tej pory nie rozbierany - no chyba ze ktoś go wymienił na inny - w co wątpię.

W AHU żadnego sprzęgiełka nie ma ( i na całe szczęście bo to tylko koszta - fakt łożyska mniej po pupie niby dostają jak jest sprzęgiełko ale jak porządnie to by było zrobione to by 250kkm przelatało (a jakoś nie chce...) - ech niemiecka "solidność". Autko z 97 roku - jeszcze przed liftem.

Opublikowano

OK - altek po wymianie łożysk i wyrównaniu bieżni pod szczotki (i tu uwaga - strasznie szybko się te bieżnie A4 zużywają - powinny co najmniej 2 razy wolniej).

Altek do tej pory nie rozbierany - no chyba ze ktoś go wymienił na inny - w co wątpię.

W AHU żadnego sprzęgiełka nie ma ( i na całe szczęście bo to tylko koszta - fakt łożyska mniej po pupie niby dostają jak jest sprzęgiełko ale jak porządnie to by było zrobione to by 250kkm przelatało (a jakoś nie chce...) - ech niemiecka "solidność". Autko z 97 roku - jeszcze przed liftem.

zgodnie z ETKA - tak jak juz pisalem - we wszystkich opcjach do AHU podobnie jak i innych diesli R4 wystepuje kolo pasowe z wolnym kolem.

jezeli ktos ma alternator ze zwyklym kolem pasowym tzn ze ktos wczesniej go pozbawil wlasciwego

Opublikowano

pomalu, to niby w moim 1Zcie tez mam miec z wolnym kolem?? no bo jak wszystkie R4 to niby u mnie tez powinno byc a nie ma i sie nic nie dzieje zlego