Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRE] Klocki - tył, dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem w zeszłym tygodniu na przeglądzie gwarancyjnym w serwisie Szewczyka (wawa) przy 30 tyś km. Auto na gwarancji kupione w lipcu ubiegłego roku. Powiedzieli mi w serwisie, że klocki z przodu wytrzymają jeszcze do następnego przeglądu (przy 45 tyś) natomiast z tyłu są do wymiany. Miałem już troche samochodów w życiu i zawsze najpierw wymieniałem porzód , tył o wiele poźniej. Dziwne. Spotkał się ktoś z tym?

Opublikowano

Z tym ze najpierw leci przod a potem tyl masz racje, co do zuzycia klockow to wszystko zalezy gdzie jezdzisz i jak jezdzisz. A poza tym w aso nie czekaja az ci zacznie hamowac blachami lub jak ci zacznie to sygnalizowac kontrolka, po prostu jak zostaje jakies od 30 do 40% klocka to wymieniaja, najlepiej sprawdz sam i bedziesz wiedzial. Na tym nie zaoszczedzisz lepieuj wydac pare zlotych i wymienic.

Opublikowano

jesli nie wymienisz poleca tarcze.

zwyczajnie ogladaja stan klockow i oceniaja czy doczekaja do nastepnego przegladu. jezeli ogledziny wskazuja iz wczesniej osiagna minimalna grubosc, zalecaja wymiane.

Opublikowano

a może w B7 tylne są cieńsze o d przednich, dlatego szybciej się kończą ?? :mysli:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Byłem tydzien temu na ASO bo piszczały mi z przodu klocki wiec myslalem,ze to juz wymiana potrzebna a powiedzieli ,ze te z tylu dopiero za jakies 10tys/km a o te z przodu nie mam co sie narazie martwic a ,ze piszcza to taka ich specyfikacja.... :)

Opublikowano

Troche dziwne :), faktycznie przody lecą szybciej niz tył :confused4:... Może za mocno kręcisz się na ręcznym :>......mcm00 Ale z tego co widziałem, klocki tylnie zawsze były cieńsze od przednich :>......

Opublikowano

jeżeli szybciej "leci" tył znakiem tego dobrze jest rozłozona siła hamowania na osiach

wielokrotnie spotkałem sie z taka sytuacją, wszystko jest jak najbardziej ok

Opublikowano

jeżeli szybciej "leci" tył znakiem tego dobrze jest rozłozona siła hamowania na osiach

Sila hamowania rozlozona jest mniej wiecej 70/30 na przod,wiec skoro szybciej leci tyl to raczej jest zle rozłożona.

Opublikowano

u mnie wystapila taka sama sytuacja.. przy 30 tys. serwisanci ostrzegli mniei ze przy 45 tys. bedzie konieczna wymiana tylnich klockow.. ale w finale okazalo sie ze i przod i tyl poszedl do wymiany.. sadze ze to jest spowodowane stylem jazdy.. im czesciej ESP bedzie dociskac klocki w zakretach tym szybcej beda sie scierac..

Opublikowano

Sila hamowania rozlozona jest mniej wiecej 70/30 na przod,wiec skoro szybciej leci tyl to raczej jest zle rozłożona.

brawo!!!!!!!!

podałeś bardzo dobrą proporcję ale niestety jest to proporcja przy której właśnie

klocki tylne z używają sie troche szybciej od przednich

przed laty na warsztatach szkolnych w szkole mechanicznej

testowalismy fiata 125P, poprzez regulowanie tylnego korektora

przy proporcji 85/15 auto zachowywało sie mozna powiedziec "normalnie"

przy proporcji 70/30 odczuwało sie większą skuteczność hamowania

przy proporcji 65/35 (i wyzej, tył) w momencie niezbyt mocnego hamowania blokowało tylne koła

w tym samym czasie broniłem pracy dyplomowej na temat układów hamulcowych z oceną celującą

wykorzystałem do niej min. doświadczenia z testów

ale to tak na marginesie