Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja fabrycznego modułu Bluetooth w Audi A4 B6/B7

malik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Musisz sprawdzić czy moduł BT ten który podłączasz ma dobre kodowanie :wink4:

W sumie racja,o tym zapomnialem.Sprawdze po majowce :good:[br]Dopisany: 30 Kwiecień 2011, 08:41_________________________________________________Aa i modul jest z A3,moze tu lezy problem z kodowaniem...

Musisz sprawdzić czy moduł BT ten który podłączasz ma dobre kodowanie :wink4:

W sumie racja,o tym zapomnialem.Sprawdze po majowce :good:[br]Dopisany: 30 Kwiecień 2011, 08:41_________________________________________________Aa i modul jest z A3,moze tu lezy problem z kodowaniem...

nie ma to większego znaczenia czy moduł jest z A3 wszystkie są 8P0 , można tylko rozróżnić kodowanie na Audi i Seat drugi bit kodowania odpowiednio 0 i 1

jak niemasz vaginy zrób najpierw restart komóry :przebiegly:

Aktualny stan wyposażenia w aucie:

concert II

zestaw głośnomówiący przewodowy (sprawdzę dokładnie jaki, na razie brak info)

brak kierownicy multifunkcyjnej

I teraz kilka pytań

Jak będzie działał zestaw z BT 8P0 862 335 S, jest możliwość używania bez MFSW?

Czy ktoś przerabiał instalację od starego zestawu pod BT? Dużo zmian?

Czy stary zestaw znajduje się w tym samym miejscu co BT?

Da się to zrobić bez problemu. Robiłem juz parę instalacji z Concertami. Bez MFSW wszsytko neistety będziesz musiał robic z telefonu (inicjowanie i kończenie połączeń). Nie będziesz miał też wyświetlanej książki telefonicznej pomiędzy zegarami ani na ekranie radia.

Jak będzie działał zestaw z BT 8P0 862 335 S, jest możliwość używania bez MFSW?

Czy ktoś przerabiał instalację od starego zestawu pod BT? Dużo zmian?

Czy stary zestaw znajduje się w tym samym miejscu co BT?

1. bedzie dzialal, ale telefon bedzie sluzyl do odbioru i wybrania polaczenia

2. co to za zestaw?

3. co to za zestaw?

1. bedzie dzialal, ale telefon bedzie sluzyl do odbioru i wybrania polaczenia

2. co to za zestaw?

3. co to za zestaw?

Wyciągnąłem puszkę z centralką od telefonu. Tak jak przypuszczałem siedziało tam ustrojstwo Cullmanna o oznaczeniu 8D0 862 335 B które generalnie nadaje się do niczego.

Dobre jest to że rzeczywiście mam podciągniętą część przewodów.

Poniżej rozpiska wraz z informacjami które udało mi się znaleźć w sieci

1 - brązowy - masa

3 - biało/niebieski - sygnał prędkości ??? (do sprawdzenia, idzie do licznika 32a/21)

4 - szary - mute

7 - czarny - Tel audio-

9 - czarny - mikrofon-

10 - czarno/czerwony - Ignition

11 - czerwono/niebieski - Vcc (akku)

12 - szary/niebieski - podświetlenie??? (linia 58s na schemacie, idzie do licznika 32a/17)

13 - filotowo/niebieski - ???

16 - zielony -Tel audio+

18 - zielony - mikrofon+

Do kolegów prośba by powiedzieli co się kryje na pinach 3, 12, 13

Wiem że muszę dociągnąć CAN, czy są konkretne piny przeznaczone pod to w liczniku? Do radia mam dociągnięty CAN więc te piny w liczniku będą już zajęte.

Generalnie czekam już na moduł BT, jak dojdzie to będzie dalsza zabawa.

Masz rozpiskę wszystkich pinów w pierwszym poście :hi:

Niby tak ale nie do końca. Ja przerabiam istniejącą instalację ze starym przewodowym modułem na wersję z BT i rozpiska którą podaję dotyczy właśnie starego modułu. Żeby teraz przejść na BT potrzebuję wiedzieć co mam na znajdujących się tam pinach.

Masz rozpiskę wszystkich pinów w pierwszym poście :hi:

Niby tak ale nie do końca. Ja przerabiam istniejącą instalację ze starym przewodowym modułem na wersję z BT i rozpiska którą podaję dotyczy właśnie starego modułu. Żeby teraz przejść na BT potrzebuję wiedzieć co mam na znajdujących się tam pinach.

..ano potrzebujesz dołożyć 3 kabelki ,tak jak wspomniales cany (mozesz zrobić mostek przy radiu lub klimatroniku) i k-line bo nie zakodujesz blutka

w tej Twojej rozpisce brakuje mi jeszcze + :mysli: to był chyba pin nr.1 a 2 to była masa , juz teraz niepamietam(jutro sprawdze)

co do pinów to niby pasują w kość od blutka , delikatnie trzaby ich przyszlifować i wchodzą jak w masło :good:

Jakie są kolory kabli k-line i canów?

k-line też mogę podebrać tak samo jak cany, znaczy wpiąć się w najbliższy znaleziony kabelek? Akurat pod tą puszką od modułu tel. idą jakieś kable, może akurat te trzy też są...

+12 V jest na pinie 11. Z zasilaniem nie ma problemu.

Jakie są kolory kabli k-line i canów?

k-line też mogę podebrać tak samo jak cany, znaczy wpiąć się w najbliższy znaleziony kabelek?

Jest +12 V na pinie 11. Z zasilaniem nie ma problemu.

cany - high - pomarańczowy z zielonympaskiem low - pomarańczowy z brązowym paskiem

k-line to taki niebieski ala z zielonym paskiem weż go sobie z gniazda diagnostyki pin 15

tych 3 pod modułem nie znajdziesz , najbliżej znajdziesz wszystkie 3 przy klimatroniku

Koledzy, dzisiaj zauważyłem że mam zainstalowany mikrofon do modułu bluetooth. Ale telefon nie wykrywa mi go, jak sprawdzić czy posiadam moduł?[br]Dopisany: 11 Maj 2011, 16:25_________________________________________________Dodam że w grupie 77 Telephone mi nie łączy. Czy to znaczy że u mnie siedzi mikrofon bez modułu?

Np. Vagiem mozesz sprawdzic czy masz blutka ,wchodzac w 77 a mikrofon mozesz miec m.in od bluetooth i od Bose :) chyba ze masz dokladany mikrofon Nokii

Np. Vagiem mozesz sprawdzic czy masz blutka ,wchodzac w 77 a mikrofon mozesz miec m.in od bluetooth i od Bose :) chyba ze masz dokladany mikrofon Nokii

Dokładany? Wątpię że Niemiec bawił się w dokładanie mikrofonu, kto tam wie zresztą. Dziwi mnie tylko że nie umiem się podłączyć z 77. Dodam że auto z uchwytem i przystawką do telefonu nokia 6310/6210/71110/5110. Mój telefon to SE 810i.

W drodze dedukcji to jak jest mikrofon, to raczej powinien być moduł, czy nie bardzo?

Tak mikrofon ori, zamontowany w tym uchwyciku na mikrofon. Kabel "biedronkowy" niebieski chinol + VAG-COM Release 311.2-N. Wydawało mi się, że obojętnie jaki kabel wystarczy do samochodów bez szyny CAN