Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] A4 B8 Avant 3.0 TDI, ~320PS ~640NM - pierwsza strona po aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś tam czytałem ostatnio że w "diesel gold" na statoilu nie ma wogóle bio ale czy to prawda :eusathink:

Opublikowano

ja zawsze zalewam Vervę.. w Bydgoszczy zawsze na tej samej stacji. raz do A3 wlałem zwykłego diesla, auto zaczęło mulić i spalać +0,5 litra. jak zatankowałem 2 razy na BP to w ogóle porażka była :facepalm: do A5 nigdy zwykłego nie wlałem i raczej nie wleję..

Opublikowano

Dziwne rzeczy wypisujecie. Tankować zwykły sprawdzony ON i nie kombinować z żadnymi ON klasy Premium, nie ma to najmniejszego sensu. Ja czasami przez pomyłkę zaleję lepszą ropuchę i na prawdę żadnej różnicy nie odczuwam. Pamiętać trzeba ,żeby tankować na sprawdzonych stacjach i omijać te , które są w ajencji. Przeważnie wszystkie moje auta tankuje na Neste i nigdy jeszcze w żadnym nie było problemu z układem paliwowym. Wszystkie ON typu Verva maja wyższą temp spalania co przy ostro modzonych autach ,może się objawiać mniejszą mocą, gdyż limitery w programie mogą obcinać dawkę paliwa , żeby temp. nie przekraczała wartości granicznych.

Opublikowano

I jak są jakieś wieści?

Opublikowano
  • Autor

A no wieści są takie, że podobno powinienem się szykować na wymianę wtrysków. Sam nie wiem czy to prawda ale zaprowadzę jeszcze samochód do swojego mechanika bo teraz byłem z polecenia bo podobno taki wytrawny znawca wtrysków i sprzęt ma taki super a koleś naciągaczem i oszustem zaczyna zalatywać. Raz, że umawialiśmy się na konkretną cenę a teraz burak wciska mi że jemu o netto chodziło(myślę że brykę zobaczył i pazerny się zrobił). A dwa to że chce 1700zł za jeden wtrysk a mój stały mechanik 1000 +- kilka zeta. Ok 16 odbieram samochód to wezmę wydruk z badania i przeanalizuję wszystko ze swoim. A może wszystko to jest niepotrzebne a przyczyną jest Verva ON + dodatek i faktycznie komputer sam trochę ucina dawkę paliwa. Zaczyna mnie to wkurw.... no i jak pomyślę o kosztach wymiany wtryskiwaczy to masakra.

Opublikowano

Korekcje wtrysków możesz sam vagiem sprawdzić i będziesz mniej wiecej widział po watościach które ewentualnie kuleją i czy faktycznie są do wymiany.

Opublikowano
  • Autor
Korekcje wtrysków możesz sam vagiem sprawdzić i będziesz mniej wiecej widział po watościach które ewentualnie kuleją i czy faktycznie są do wymiany.

Mam zamiar tak zrobić. Zresztą z tego co rozmawiałem ze swoim specem to podobno tylko badanie podczas pracy silnika ma sens a nie symulowane w maszynie. No najpierw to zatankuję coś normalnego i zobaczę czy mi trochę zakopci jak wcisnę gaz w podłogę bo teraz to spaliny mam czystsze jak benzyniak.

Opublikowano

hej...

diagnoze wtryskow robisz na cieplym silniku - kazdy wtrysk ma 3 czasy wtrysku.

opcje w VCDSie to ZQC 1 itd

wklej logi(lub screeny) w temacie, to zerkniemy

jak bedziesz na kupnie wtryskow odezwij sie do mnie, postaram sie pomoc(kupowalem do siebie w grudniu)

powodzenia

Opublikowano

Mam zamiar tak zrobić. Zresztą z tego co rozmawiałem ze swoim specem to podobno tylko badanie podczas pracy silnika ma sens a nie symulowane w maszynie. No najpierw to zatankuję coś normalnego i zobaczę czy mi trochę zakopci jak wcisnę gaz w podłogę bo teraz to spaliny mam czystsze jak benzyniak.

Nie rob tego sam pojedz do Rogala na mineralna i ci zdiagnozuje bo jest świetnym diagnostyka.

Opublikowano
  • Autor

Logi z pomiaru:

15.30 us ZQC cyl. 1 Activation time 1st calibration pressure 268

-2.35 us ZQC cyl. 2 Activation time 2nd calibration pressure 269

5.60 us ZQC cyl. 3 Activation time 3rd calibration pressure 270

10.45 us ZQC cyl. 4 Activation time 1st calibration pressure 271

0.55 us ZQC cyl. 5 Activation time 1st calibration pressure 272

9.00 us ZQC cyl. 6 Activation time 1st calibration pressure 273

22.60 us ZQC cyl. 1 Activation time 2nd calibration pressure 274

16.90 us ZQC cyl. 2 Activation time 2nd calibration pressure 275

15.40 us ZQC cyl. 3 Activation time 2nd calibration pressure 276

21.70 us ZQC cyl. 4 Activation time 2nd calibration pressure 277

16.90 us ZQC cyl. 5 Activation time 2nd calibration pressure 278

12.40 us ZQC cyl. 6 Activation time 2nd calibration pressure 279

-2.70 us ZQC cyl. 1 Activation time 3rd calibration pressure 280

-6.00 us ZQC cyl. 2 Activation time 2nd calibration pressure 281

-10.50 us ZQC cyl. 3 Activation time 3rd calibration pressure 282

-4.00 us ZQC cyl. 4 Activation time 3rd calibration pressure 283

-4.75 us ZQC cyl. 5 Activation time 3rd calibration pressure 284

-13.35 us ZQC cyl. 6 Activation time 3rd calibration pressure 285

Opublikowano

Łukasz to wszystko najprawdopodobniej dzieje się nie przez paliwo, a tylko i wyłącznie przez ten dodatek do paliwa (niestety :-( )

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się że dodatek i paliwo razem wzięte. Wtryski też już pewnie trochę dostały od tego orlenowego "super-paliwa". Niestety chyba kręcony diesel a w szczególności CR bardzo źle znosi bioshit który zalewamy. Trzeba szukać jakiejś stacji która sprzedaje paliwa bez biokomponentów. Dostałem info że zimą na pewno gold na statoilu jest bez bio a co do letniego to trzeba się popytać i poczytać trochę.

Opublikowano

Ale sam wiesz,że testowane paliwa na "naszych innych" autach wskazywały różnicę w orlenowych produktach, na korzyść Vervy. Ja leję tylko Vervę na różnych stacjach,ale jak narazie wszystko ok.Chyba,że u Ciebie bardziej czuły cały układ paliwowy.

Opublikowano
Wydaje mi się że dodatek i paliwo razem wzięte. Wtryski też już pewnie trochę dostały od tego orlenowego "super-paliwa". Niestety chyba kręcony diesel a w szczególności CR bardzo źle znosi bioshit który zalewamy. Trzeba szukać jakiejś stacji która sprzedaje paliwa bez biokomponentów. Dostałem info że zimą na pewno gold na statoilu jest bez bio a co do letniego to trzeba się popytać i poczytać trochę.

powiedz mi jeszcze jaki przebieg ma Twoj samochod?

widze,ze druga sekwencja wtryskow juz jest troche wysoka.

powiem Ci, ze ja tez troche kilometrow zrobilem na zwyklym paliwie i u mnie nic niepokojacego sie nie dzieje

Opublikowano
  • Autor
Ale sam wiesz,że testowane paliwa na "naszych innych" autach wskazywały różnicę w orlenowych produktach, na korzyść Vervy. Ja leję tylko Vervę na różnych stacjach,ale jak narazie wszystko ok.Chyba,że u Ciebie bardziej czuły cały układ paliwowy.

No tak tylko że to wszstko PD-ki a te nie są tak wrażliwe jak megadokładne układy CR

---------- Post dopisany at 18:52 ---------- Poprzedni post napisany at 18:51 ----------

powiedz mi jeszcze jaki przebieg ma Twoj samochod?

widze,ze druga sekwencja wtryskow juz jest troche wysoka.

powiem Ci, ze ja tez troche kilometrow zrobilem na zwyklym paliwie i u mnie nic niepokojacego sie nie dzieje

Teraz mam ok 101kkm

Opublikowano

malo... malo, a korekcja wtrysku spora

Opublikowano

Może zacznij teraz lać na próbę ten diesel glod ze statoil, przejeździj ze dwa baki i znowu sprawdz wtryski, jak się poprawią wartości to może i z mocą wróci do normy, spróbować można bo tankować gdzieś przecież musisz:wink:

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wyjeździłem bak prawie do końca i zalałem najzwyklejszą ropę z mocno uczęszczanego BP. Statoil już znalazłem więc od następnego razu zaczynam tam tankować.

Opublikowano

milart... Zwykłą ropę lej.. Nie wierz w te cuda... Dodatki podnoszą temperaturę spalania a to nie benzyna co o to chodzi a diesel. Orlen zwykła ropa i tyle.

Opublikowano

Robilismy kiedys pomiary na 3.0 Capa i po zatankowaniu vervy moc spadala jakies ~15km.

Tak jak Mgtan pisze-podnosi temp. spalin.