Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wrażenie , że silnik trochę zamula zwłaszcza powyżej 3000 obr. Czasem potrafi się przyciąć i wtedy pozostaje tylko zgaszenie i odpalenie silnika

logi statyczne:

Log (2 - 000)

Log (0 - 003)

Log (1 - 004)

Log (3 - 011,011)

logi dynamiczne:

Log (0 - 011)

Log (1 - 003)

jeszcze był taki błąd ale po usunięciu i przejechaniu około 300 km dość dynamicznie nie pojawił się

Log (0 - n/a)

Nie wiem czy są dobrze wykonane ( zawsze jest ten pierwszy raz )

Opublikowano

poczatek wtrysku do sprawdzenia w TDI TIMING w vagu . geometria i układ podcisnieniowy do sprawdzenia cisnienie doładowania mało stabilne i pózno osiaga wartosc zadna .przepływka raczej do wymiany ale do 100% stwierdzenia stanu potrzebny jest log z bloku 8 .

Opublikowano

A wiec jak to posprawdzać wszystko ?

Przepływka wymieniona na nową oryginalną ale zrobię jeszcze log z bloku 8

Jeszcze świeżutkie logi

Log (0 - 008)

Log (1 - 001)

Log (2 - 004)

Log (3 - 010)

Log (4 - 000)

Dobra czyli wiem już , że jest źle ustawiony kąt wtrysku timing skacze między 26 a 29 a chyba powinno być między 49 a 51 . Jutro to poprawię tylko co dalej ?

Opublikowano

wskazania przeplywki kiepskie,podmien na druga.Kierownice tez jakby nie stabilnie pracuja

Opublikowano

Filtr powietrza zmieniony ?

Opublikowano

jesli wymieniłes przepływke i dalej sa takie wskazania to sa 2 mozliwosci lipna przepływka albo masz dziure miedzy przepływka a turbina . do sprawdzenia róra miedzy filtrem a turbina i odma nie ma dziury .co do pocztku wtrysku to kat jest zalezny od temperatury paliwa i czym paliwo cieplejsze tym wartosc kata mniejsza . jak bedziesz sprawdzał w TDI TIMING to kat bedzie ok jak na wykresie twoja wartosc kata bedzie sie pokrywała ze srodkowa linia .

Opublikowano

Filtr powietrza był wymieniany jakiś miesiąc temu.

Na poprzedniej przepływce objawy były te same tzn. wcale nie odczułem różnicy między starą a nową.

Początek wtrysku dziś przestawiłem i teraz waha się między 48 a 51 to chyba jest idealnie. Teraz idę sprawdzić rurę między filtrem a turbiną.

A i jakie teraz zrobić logi żeby to wszystko posprawdzać ?

Rura sprawdzona i jest ok , a odma to to coś co jest na pokrywie zaworów ?

Opublikowano

tak dokładnie to jest zawór odmy . sprawdz czy kruciec który wchodzi w pokrywe zaworów nie jest złamany ,przewody do bloku silnika i filtra powietrza tez nie moga byc dziurawe .jakiej firmy przepływke załorzyłes nowa czy urzywke ?

Opublikowano

Przepływkę założyłem nową Boscha numery na obudowie 0 281 002 216 i 029 906 461 i stara była identyczna

ide sprawdzać odmę

Odma sprawdzona bez widocznych pęknięć no i króćce całe. Rurka łącząca odmę z blokiem wygląda też na całą tzn nie zdejmowałem jej bo od strony bloku jest strasznie ograniczony dostęp ale obejrzałem ją wzrokowo i jest suchutka , nie ma żadnych śladów oleju na niej.

---------- Post dopisany 05-08-2012 at 21:25 ---------- Poprzedni post napisany 04-08-2012 at 17:41 ----------

Dzisiaj byłem u szwagra i podmieniłem na przepływkę z jego auta identyczną jak moja . Po przejechaniu się nie zauważyłem żadnej różnicy tzn na pewno słabiej zbiera się moje auto niż jego. Przy okazji zrobiłem logi z jego przepływomierzem

Log (0 - 011)

Log (1 - 003)

Log (0 - 008)

Log (1 - 011)

Log (2 - 003)

A tu jeszcze logi z jego audi, która jest identyczna jak moja tylko sedan też prosił bym o ocenę choć podczas jazdy zachowuje się bardzo dobrze.

Log (0 - 003)

Log (1 - 011)

Log (0 - 008)

Log (1 - 011,011)

Log (2 - 003,003)

Opublikowano

Przeplywka szwagra tez lezy

Opublikowano

No dobra jeśli leży przepływka szwagra to by znaczyło że moja nowa ze sklepu też leży czyli trzeba reklamować chyba ale jeszcze się wstrzymam.

W środę przyjedzie do mnie drugi szwagier i on ma passata z tym samym silnikiem. Myślę że jego przepływkę będzie można podmienić i sprawdzić.

---------- Post dopisany 06-08-2012 at 17:52 ---------- Poprzedni post napisany 05-08-2012 at 21:49 ----------

A jeszcze jedno pytanie mi przyszło do głowy. Czy ta odma która jest na pokrywie zaworów w środku powinna być pusta czy powinna być tam jakaś sprężyna z membraną ?

Bo moja jest jakby pusta.

Opublikowano

masz katalizator?

jak na kolejnej przepływcie będzie podobnie a pewnie będzie wyczyść-wyskrob wloty ssące w głowicy i wypal kolektor ssący, wstaw 008 i zobaczymy czy problem rozwiązany czy trzeba sprawdzić drożność wydechu, bezsens jest kupować przepływkę jak nie wiadomo czy dolot i wydech drożny

Opublikowano

Ciekawa propozycja bo auto ma już przejechane prawie 300 tys więc to wszystko możliwe. Nie mam pojęcia czy katalizator jeszcze jest w tym aucie czy już został zastąpiony czymś innym. Dziś wieczorem będę miał dostęp do kolejnej przepływki jeśli to nie przyniesie wymarzonego efektu to biorę się za czyszczenie dolotu.

---------- Post dopisany 09-08-2012 at 21:33 ---------- Poprzedni post napisany 08-08-2012 at 16:21 ----------

Podmianka przepływomierza od Passata nic nie dała. W sobotę biorę się za czyszczenie kolektora ssącego i sprawdzenie katalizatora. Po operacji wstawię logi.

Opublikowano

kolektor wypal, inaczej tego nie zlikwidujesz, latarką zaglądasz do wlotu w głowice czy zawór zamknięty, jeżeli zamknięty scyzorykiem wyskrobujesz ile się da osadu, tylko tak by nie porysować trzonka zaworu, potem sprężonym powietrzem przedmuchaj i kolejny zawór, jak jest otwarty 5 bieg, przepchnij auto do przodu aż się zamknie, tym sposobem nic ci nie wpadnie do komory spalania, potem logi

Opublikowano

Kolektor wyskrobany,wymyty,wypalony aż się błyszczy. Otwory w głowicy też wyczyszczone. Ogólnie to nie był mocno zabity prócz jednego miejsca ,tam gdzie się łączy z egr otwór miał średnicę około 1 cm tylko. Przy okazji zdjąłem katalizator i go rozbebeszyłem.Teraz jest pusty. Po zmontowaniu wszystkiego turbinę lepiej słychać ale poprawa osiągów jest mało zauważalna. Jutro z rana porobię logi bo dzisiaj już czasu zbrakło.

A i jeszcze zauważyłem że jest minimalny poprzeczny luz na wirniku turbiny ale jeszcze tragedii nie ma.

---------- Post dopisany 12-08-2012 at 10:51 ---------- Poprzedni post napisany 11-08-2012 at 21:34 ----------

logi

Log (0 - 011)

Log (1 - 008)

Log (2 - 003)

Log (3 - 010)

Opublikowano

nie dało zamierzonego efektu czyszczenie dolotu i wywalenie kata, przepływka, turbo lub dawka za mala, zrób na rozgrzanym do 90C silniku loga 001 przy wyłączonym nawiewie, klimie, światłach i radiu, cała elektryka off i drugiego loga na zgaszonym silniku 001

Opublikowano

Zrob loga na zimnym silniku 008dynamicznego i bedzie wiadomo,tylko przejedz z km zeby sie olej rozsmarowal.

Opublikowano

Log (0 - 001) silnik rozgrzany log dynamiczny elektryka OFF

Log (0 - 001) silnik zgaszony elektryka OFF

Log (0 - 008) silnik zimny (prawie bo muszę jakoś dojechać do miejsca gdzie będę mógł zrobić log miał jakieś 54 stopnie) elektryka off

podczas próby występuje utrata mocy tak między 3 a 3,5 tys obr to się da zauważyć

Opublikowano

HMM wedlug mnie na zimnym silniku wskazania przeplywki bylyby dobre gdyby nie nagly niewiadomy spadek doladowania.

Opublikowano

No właśnie powstaje taka dziura i co z tym zrobić ?