Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne szarpanie przy zmianie biegu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie czym może być spowodowane szarpanie przy zmianie biegu najbardziej słychać i czuć gdy odpuszczam sprzęgło myślałem że to może być wina poduszki pod silnikiem wymieniłem na nową dalej nic wymieniłem więc też pod skrzynią i dalej szarpie macie pomysły gdzie szukać usterki ?? :)

Opublikowano

Szarpał wcześniej? Czy tak nagle?

Opublikowano
  • Autor

nie no szarpał już jak go kupiłem ale nie przerażało mnie to bo pomyślałem ze wymienię poduszkę i będzie ok

Opublikowano

1.Może być już zespół sprzęgła do wymiany (tarcza + docisk + ewentualnie dwumas-jeśli jest w Twoim modelu).

2.Możesz jeszcze spróbować tańszej opcji - wymienić cały płyn hamulcowy ze szczególnym uwzględnieniem odpowietrzenia siłownika sprzęgła

specjalnym przyrządem.

Płynu hamulcowego zwykle nikt nie wymienia a o on też traci swoje parametry( + ewentualne zapowietrzenie siłownika sprzęgła)

Opublikowano

LPG masz??

Opublikowano

Ja bym stawiał na to że coś ze sprzęgłem masz nie tak u kumpla były podobne objawy i okazało się że dwumas poszedł :) tylko że on miał 1,8 T ale myślę że i u ciebie jest dwumas raczej nie chodzi tu o silnik tylko o napęd :)

Opublikowano
  • Autor

może macie racje choć sam nigdy nie wymieniałem sprzęgła które nie wykazuje typowych objawów zużycia... ten typ tak ma ??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. A jak się zachowuje na benzynie?? Tak samo??

Bo jeśli na benzynie ok, to problem tkwi w instalacji gazowej.

Opublikowano

Jak masz ADP to nie ma w tym silniku dwumasa.A to szarpanie może być też od potencjometra przepustnicy.Zresztą luzy na trybach w skrzyni w tym roczniku też już są.Przebieg ma znaczenie

Opublikowano

wymien kable

Opublikowano

Żadne dwumasy i żadne kable :decayed: Jemu przecież szarpie tylko przy zmianie biegów :whistling:

Najwidoczniejsze jest to głównie przy 1 i 2 biegu tak? A biegi jak wchodzą (przede wszystkim 1 i R)? Leciutko czy tak jakby lewarek chciał Ci powiedzieć coś w stylu "weź sp***dalaj"? :decayed:

Wypadało by zerknąć już na sprzęgło i zmienić oliwkę w skrzyni :wink:

Opublikowano
  • Autor

kolego otóż biegi wchodzą lekko lewarek nie protestuje ani w przód ani w tył a jak na jedynce odpuszczam te sprzęgło czy na wstecznym to nie ma żadnego szarpania i to mnie właśnie rozwala poza tym ostatnio testowałem je w każdy możliwy sposób I NAWET TROCHĘ nie ciągnie także z jego wymianą się wstrzymam :banan: dużo tu porad ale nauczcie się czytać bo NA LPG NIE NARZEKAM A KABLE WYMIENIAM W KAŻDYM AUCIE TUŻ PO ZAKUPIE :facepalm: i nie chodzi mi o szarpanie silnika bo ten akurat jest brzytewka

Opublikowano

U mnie jest podobnie ale jak puszczam gaz i dodaję to szarpie, przeważnie na 5-tym biegu

Opublikowano

Sprawdź wszystkie wężyki podciśnienia które wchodzą do przepustnicy, w razie potrzeby wymień. Koszt niewielki a może pomóc.

Opublikowano

Mam podobny problem już od 4 lat czyli od kiedy kupiłem auto, mechanik u którego naprawiam auto od 4 lat rozkłada ręce, sprzęgło założone jest nowe, olej w skrzyni też wymieniany, sprawdzane poduszki pod silnikiem i skrzynią i zostały one wymienione szczerze powiedziawszy dałem sobie z tym już spokój i zlałem to bo to może być szukanie igły w stogu siana. Być może A4 z 1.6 przed 98r które nie maja dwumasa tak maja :whistling: Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano
  • Autor

hehe dokładnie ja też już nauczyłem się z tym jeździć chociaż nie ukrywam że gdyby ktoś wpadł na pomysł i trafił z chęcią się tego pozbędę o ile nie będzie to wymiana całego auta na nowsze :wink:

---------- Post dopisany at 19:32 ---------- Poprzedni post napisany at 19:30 ----------

aż zwątpiłem czarek naprawdę spala ci 14 L czy to błąd się wkradł ?? :PB98:

Opublikowano

14 to spala jak jadę z górki nie dodając gazu przez 20 km, rzeczywiste spalanie jakie udało mi się obliczyć ostatniego czasu to 16-17L LPG, PB tylko to rozruchu, spokojnym kierowcą raczej nie jestem i główni po mieście jeździe także wiesz :polew:

CO do problemu, tak jak pisałem wcześniej może być to spowodowany tym że nasze autka nie maja dwumasu, montowali je dopiero w A4 1.6 od 98 roku, najlepiej jak by ktoś się wypowiedział kto ma takie auto ale z 98 albo 99 roku, chętnie tez bym się dowiedział co może być nie tak, czy to własnie wina tego że nie ma dwumasu czy też czegoś innego :naughty:

Opublikowano

Opisywał podobny problem inny z użytkowników. Doradziłem mu wymianę Czujnika temperatury cieczy chłodzącej, kosztuje grosze, a sprawia nam Tyle zawodu. Wiem, bo sam miałem taki problem, że gdy jechałem na biegu, puściłem gaz, autem zaczynało szarpać. Wymiana tego czujnika i wszystko gra :)