rafal9119 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Dzis podczas wymiany chłodnicy zauwazyłem ze paski sa w kiepskim stanie .bede musiał je wymienic i czy bede musiał sciagnac chłodnice ??? czy podejde od spodu jakos??
wojtek79 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Od spodu nie próbowałem ale raczej nie dasz rady. Ja jak zmieniałem paski to zdjąłem zderzak, odkręciłem wzmocnienie czołowe i odsunąłem go trochę (chłodnicy nie ruszałem tzn. pozostała zamontowana we wzmocnieniu czołowym i razem z nim się odsunęła). Po odsunięciu jest już dużo miejsca do wymiany pasków.
sokal Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Oczywiście najwygodniej byłoby mieć silnik odsłonięty ale odciągając lekko pas też się fajnie wymieni Od spodu podejdziesz jak masz długie, cienkie giętkie rączki
wojtek79 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 odciągając lekko pas też się fajnie wymieni O tym właśnie pisałem, tylko to co sokal nazywa pasem to ja nazwałem wzmocnieniem czołowym. Czyli po odkręceniu kilku śrubek odsunie się cały pas przedni z lampami i chłodnicą. Godzina roboty i wszystkie paski zmienione.
motor144 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Godzina roboty i wszystkie paski zmienione. Ale oprócz chyba paska rozrządu? takiego tempa. Teraz nie pamiętam ,bo wszystkie paski wymieniałem przy okazji rozrządu, czy któryś z pasków da radę zmienić jak rozrząd nie jest ruszany. Po za tym u mnie było wszystko zmienione trochę z góry a trochę z dołu(w dwie osoby), całkowicie bez rozbiórki przodu(da radę na 100%) ale chyba lepiej i sprawniej przód rozebrać.
wojtek79 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Godzina bez rozrządu oczywiście. A odnośnie pasków to wymienisz wszystkie bez ruszania rozrządu.
rafal9119 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2012 wymieniał mi rozrzad mechanik ale chyba jakis mało kapujacy bo paskow od altka nie ruszył a sa w krytycznym stanie. zebym wiedział ze bede musiał wymieniac je to bym odrazu kupił jak chłodnice wymieniałem a tak to musze drug raz to rozbierac. a np jak chciał ym odkrecic pas to sa tam gdzies jakies ukryte sruby ??? tak zebym sie nie wkur.. podczas wymiany
wojtek79 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Ukrytych śrub nie ma i do wszysykich jest dobry dostęp, najpierw zdemontuj zderzak a potem odkręć śruby w tych miejscach które zaznaczyłem na zdjęciu żółtym kolorem. Dodatkowo po bokach są jeszcze dwie śrubki którymi przykręcony jest błotnik (nie widać ich na zdjęciu). Ps. U mnie jest klima więc jeszcze musiałem odsunąć na bok skraplacz co widać na zdjęciu. Jak nie ma klimy to mniej roboty.
Rekomendowane odpowiedzi