martin26110 Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 devastatio wyczuwam pełen ogar w temacie:) to jak to badziewie odpowietrzyć bez procedury vaga??
danielom Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Dev na pewno jest znawcą tematu, ale jego sposób pisania w tematach o hamulcach, wygląda na co najmniej zbyt monopolistyczny. Człowieku, to jest forum, masz wiedzę to się podziel, nie chcesz to nie pisz nic ---------- Post dopisany at 00:49 ---------- Poprzedni post napisany at 00:43 ---------- Tak czy inaczej, klade stope na pedal i auto hamuje, dobre odpowietrzenie to podstawa!
kicker Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Opublikowano 15 Listopada 2012 Myślę że ktoś kto ogarnął temat od początku do końca powinien napisać całą procedurę odpowietrzania w poszczególnych rocznikach i moderator powinien to przykleić. Przynajmniej jeden temat byłby niejako zamknięty a nie ciągnął się latami jak np. te z olejami
Dev Opublikowano 15 Listopada 2012 Opublikowano 15 Listopada 2012 B5 bez ESP odpowietrzy sie tylko na Vacuum z ESP VAG-eim, pod warunkiem że przechodzi procedura w sterowniku B6, 7 i 8 tak samo wszystko w temacie
bej Opublikowano 15 Listopada 2012 Opublikowano 15 Listopada 2012 O czyli jak mam ESP to mogę VAGiem to odpowietrzyć?? To prawda że trzeba auto do góry podnieść?
Dev Opublikowano 15 Listopada 2012 Opublikowano 15 Listopada 2012 musisz zdjąc wszystkie koła aby odkrecic odpowietrzniki podczas odpowietrzania układu chyba że nie znasz procedury ---------- Post dopisany at 20:01 ---------- Poprzedni post napisany at 19:55 ---------- Dev na pewno jest znawcą tematu, ale jego sposób pisania w tematach o hamulcach, wygląda na co najmniej zbyt monopolistyczny. Człowieku, to jest forum, masz wiedzę to się podziel, nie chcesz to nie pisz nic od pięciu lat nie pisze na forum o niczym innym :facepalm: wystarczy przejrzec moje tematy w dziale hamulcowym średnio co 3-4 miesiące sie powtarzają nikomu nie chce sie czytac i mysleć tylko chcą miec wszystko gotowe i podane na tacy
martin26110 Opublikowano 15 Listopada 2012 Opublikowano 15 Listopada 2012 dev a jak sie odpowietrza na vacum??
kicker Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Opublikowano 16 Listopada 2012 musisz zdjąc wszystkie koła aby odkrecic odpowietrznikipodczas odpowietrzania układu chyba że nie znasz procedury ---------- Post dopisany at 20:01 ---------- Poprzedni post napisany at 19:55 ---------- Dev na pewno jest znawcą tematu, ale jego sposób pisania w tematach o hamulcach, wygląda na co najmniej zbyt monopolistyczny. Człowieku, to jest forum, masz wiedzę to się podziel, nie chcesz to nie pisz nic od pięciu lat nie pisze na forum o niczym innym :facepalm: wystarczy przejrzec moje tematy w dziale hamulcowym średnio co 3-4 miesiące sie powtarzają nikomu nie chce sie czytac i mysleć tylko chcą miec wszystko gotowe i podane na tacy Dlatego moderator powinien przykleić to w dziale hamulcowym, najlepiej z wyróżnieniem !
martin26110 Opublikowano 16 Listopada 2012 Opublikowano 16 Listopada 2012 ale nadal nie wiemy jak odpowietrzać ABS w autach bez ASP czyli bez mozliwosci procedury vag
bej Opublikowano 19 Listopada 2012 Opublikowano 19 Listopada 2012 musisz zdjąc wszystkie koła aby odkrecic odpowietrznikipodczas odpowietrzania układu chyba że nie znasz procedury DEV możesz opisać jak wygląda ta procedura odpowietrzania VAGiem? bo znalazłem coś takiego na necie i nie wiem czy to dobra procedura: [Wybór] [03-ABS/hamulce] [Nastawy podst. - 04] Grupa "002" [idź!] W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne. [Gotowe, powrót]
kicker Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Opublikowano 19 Listopada 2012 Podczas tych 10s trzeba odkręcić odpowietrznik, tak? i tak z każdym kołem zaczynając od tego najbliższego pompy ABS ?
Dev Opublikowano 19 Listopada 2012 Opublikowano 19 Listopada 2012 tak ale musisz zrobic to po 4-5 razy na każdym kole musisz pilnowac zbiorniczka aby płyn byl pod korek na koniec odpowietrzanie tylnych zacisków w ręku
bej Opublikowano 19 Listopada 2012 Opublikowano 19 Listopada 2012 no właśnie trzeba coś odkręcać?? gdzieś wyczytałem, że podczas procedury trzeba wcisnąć pedał hamulca prawda to? a odpowietrzenie w reku tylnego zacisku polega na tym, że trzeba go wstrząsnąć przed okręceniem odpowietrznika czy chodzi o położenie go w jakiejś określonej pozycji?
bej Opublikowano 19 Listopada 2012 Opublikowano 19 Listopada 2012 Ok czyli podsumowując, auto podnosimy do góry, ściągamy koła i za pomocą VAGa uruchamiamy procedurę: [Wybór] [03-ABS/hamulce] [Nastawy podst. - 04] Grupa "002" [idź!] W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne. [Gotowe, powrót] Gdy pompa pracuje lecimy do przedniego lewego odpowietrznika i go odkręcamy i co dalej czekamy aż pompa przestanie pracować i wtedy zakręcamy czy zostawiamy odkręcony i odpalamy procedure 4-5 razy? Potem to samo z prawym przednim kołem lewym tylnym i prawym tylnym? Czy tył już robimy ręcznie bez użycia procedury VAGiem? Odpowietrzenie w reku tylnego zacisku polega na tym, że trzeba go wstrząsnąć przed odkręceniem odpowietrznika czy chodzi o położenie zacisku w jakiejś określonej pozycji?
kicker Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Opublikowano 24 Listopada 2012 Jade zaraz po płyn i biorę się za odpowietrzanie VAGiem zobaczymy co z tego wyjdzie, lepiej żeby był efekt bo inaczej się wkur.....
bej Opublikowano 24 Listopada 2012 Opublikowano 24 Listopada 2012 Ja się męczyłem poł dnia z tym odpowietrzaniem VAGiem, każde koło po 5 razy i żadnych efektów, pedał na wyłączonym zapłonie twardy jak kamień,odpale auto pedał w dół leci
Dev Opublikowano 24 Listopada 2012 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zaciski na tyle jak odpowietrzales?
Rekomendowane odpowiedzi