Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi ociężale się wkręca na obroty. Prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:,

Od kilku dni zauważyłem, że w Audi na 2 biegu w granicach 4-5 tyś obr/min czuć taką przerwę tak jak by samochód na moment złapał tzw. "zadyszkę", później po przekroczeniu 5 tyś obr/min ładnie idzie. Od czego to może być?

Jak mi uda się dzisiaj nagrać filmik to wrzucę.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam.U mnie jest tak że tak przy 3200 obr/min ma taki power że hoho Puzniej słabnie widocznie tak ma być...chodź dziś wieczorem sprawdze to przy 5000 obr.

Opublikowano

u mnie też tak miał do czasu idź wkońcu Nie znalazłem przyczyny. Przy kolektorze u mnie są klapki sterujące powietrzem. I ta część co jest odpowiedzialna za ich regulację była urwana . Ale u mnie to najbardziej było czuć przy 3 do 4tys obrotów. Miał tak jak by muła.

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem, że przy dłuższej jeździe problem ustaje... :mysli:

Jutro postaram się nagrać filmik.

Opublikowano

sprawdź standardowo świece, przewody, przeczyść przepustnicę i przepływkę powietrza to jest taki standard co możesz sam zrobić, podłącz jeszcze pod VAG.

Opublikowano
u mnie też tak miał do czasu idź wkońcu Nie znalazłem przyczyny. Przy kolektorze u mnie są klapki sterujące powietrzem. I ta część co jest odpowiedzialna za ich regulację była urwana . Ale u mnie to najbardziej było czuć przy 3 do 4tys obrotów. Miał tak jak by muła.

kolego mozesz dokladniej opisac w ktorym miejscu masz te klapki sterujace powietrzem albo jakies foto wstawic

Opublikowano

Kolego przy kolektorze ssącym masz taką jakby "gruszke" w której znajduje się to cięgno. Ale musisz mieć plastikowy kolektor. Inaczej nie będziesz tego miał.

Opublikowano

Tak ale występuje to w kolektorach plastikowych ; ) w aluminiowych juz nie.

Opublikowano
  • Autor
sprawdź standardowo świece, przewody, przeczyść przepustnicę i przepływkę powietrza to jest taki standard co możesz sam zrobić, podłącz jeszcze pod VAG.

Świece i przewody miałem niedawno wymieniane. Także to raczej odpada. Jutro jadę w stronę Krakowa to zobaczę jak się samochód będzie sprawował.

Przepustnicę i przepływomierz powietrza gdzie znajdę?

Opublikowano

a4_silnik.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 22:02 ---------- Poprzedni post napisany at 22:00 ----------

Przepustnice masz na końcu dolotu< a przepływke po miedzy rura a filtrem...pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki :hi:

Opublikowano

Proponuję podpiąć Kompa, moja sugestia-czujnik położenia wału.

Pozdr.

Opublikowano
Ale musisz mieć plastikowy kolektor. Inaczej nie będziesz tego miał.
Tak ale występuje to w kolektorach plastikowych ; ) w aluminiowych juz nie.

To są nieprawdziwe informacje - w modelowo 1998 (po tzw 1-wszym lifcie) był aluminiwy kolektor ze zmienną geometrią, tak jak to widać na foto powyżej ( to akurat Passat).

Dla tych co się cieszą , że tego nie mają obrazek jak ten element wpływa na dynamikę 1.8 (przebieg Nm w funkcji obrotów)

variablemanifold.jpg

<br /><br />

Opublikowano
  • Autor

Proszę oglądać od 0:35.

Dzisiaj jeździłem po Krakowie i silnik ładnie się wkręcał w obroty... :mysli:

Opublikowano

tak ci się wkręca ten adr na obroty chyba coś słabo?

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy słabo. Nie mogłem zacząć od zera, bo akurat wjeżdżałem na autostradę... Miałem wtedy na drugim biegu, ale już nie czułem braku mocy między 4-5 tyś obr/min. I tak startowałem kilka razy... Trzeba też wziąć pod uwagę, że poruszam się na 17 calowych felgach. Z przodu 225 z tyłu 235.

Opublikowano

Te a nie miałeś zaciągniętego ręcznego :kox:

A tak poważnie to obroty jako tako idą ale prędkościomierz prawie stoi w miejscu.

Wygląda jakby miał pół mocy albo holował kamaza z piachem.

Na pewno jest coś nie tak:

1.opory na kołach (zapieczone zaciski/ krzywe tarcze itp)

2.koniec zespołu tarcza/docisk/dwumas

3.zmienna geometria kolektora stoi w miejscu

4.nieprawidłowy skład mieszanki

5.zapchany kat

Najlepiej było by podpiąć VAG-a na początek (co by jakieś błędy może pokazał) i logi też porobić.:hi:

Opublikowano
  • Autor
Te a nie miałeś zaciągniętego ręcznego :kox:

A tak poważnie to obroty jako tako idą ale prędkościomierz prawie stoi w miejscu.

Wygląda jakby miał pół mocy albo holował kamaza z piachem.

Na pewno jest coś nie tak:

1.opory na kołach (zapieczone zaciski/ krzywe tarcze itp)

2.koniec zespołu tarcza/docisk/dwumas

3.zmienna geometria kolektora stoi w miejscu

4.nieprawidłowy skład mieszanki

5.zapchany kat

Najlepiej było by podpiąć VAG-a na początek (co by jakieś błędy może pokazał) i logi też porobić.:hi:

We wtorek jadę do znajomego mechanika i zobaczę, bo szczerze to mi się nie podoba... Wcześniej Audi zapierdzielało aż miło. Tzw. szybciej się wkręcał w obroty.

Jeżeli chodzi o koło dwumasowe to miałem wymieniane przy przebiegu 188 tyś km, a teraz mam przejechane ponad 222 tyś km. Miałem też wymieniany wysprzęglik i pompkę sprzęgła.

Opublikowano

przeczyść jeszcze tą przepływkę powietrza i przepustnicę (po czyszczeniu adaptacja) powinno pomóc może jest coś brudne i dlatego. A filtr powietrza i paliwa wymieniałeś jak masz lgp to też powymieniaj. Bo jak to będzie brudne to VAG błędu nie pokaże :)

Opublikowano
Trzeba też wziąć pod uwagę, że poruszam się na 17 calowych felgach. Z przodu 225 z tyłu 235.

No tak właśnie chciałem zapytać czy nie zaszalałeś z kapciami . Przy 125 kM zwiększenie rozmiaru kół to wyraźnie odczuwalna utrata pszyspiszenia

(i szybsze zużycie zespołu napędowego) - czysta fizyka ale mimo wszystko coś za słabo idzie.