Jump to content

Brak oświetlenia bagażnika Avant


Recommended Posts

Witam

Mam problem z oświetleniem bagażnika. Myślałem że przepaliła się żarówka jednak dziś wymieniłem na nowe i nie świecą.

Chodzi o lampkę w podsufitce. Po otwarci klapy bagażnika nie zapala się. Nie można włączyć przełącznikiem. Luminacja włącznika działa prawidłowo. Lampka w klapie świeci prawidłowo, nigdzie nie brakuje zasilania.

Dlaczego ta lampka nie działa. Z dwóch żarówek które wyjąłem tylko jedna była popsuta. Były tam 6W 12 V, wsadziłem 5W 12v.

Czy ktoś z was miał taką usterkę??

Link to post
Share on other sites

Miałem taki przypadek tylko, że w A4 B5 AVANT u kolegi. Były identyczne objawy. Przyczyną był zimny lut w samej lampce. Wymontowałem lampkę, poprawiłem lut i wszystko było ok. także może sprawdź to.

Link to post
Share on other sites

Miałem taki problem że lampka nie działała wcale, tzn w pozycji 1 jaki i po otwarciu klapy,

rozebrałem lampkę na ile się dało, lekko wyczyściłem styki które idą są jednocześnie mocowaniem żarówek (wcale nie były zaśniedziałe) kilka razy włożyłem te styki w gniazdo i wyciągnąłem, poskładałem lampkę w całość i WSZYSTKO DZIAŁA

Link to post
Share on other sites
Miałem taki problem że lampka nie działała wcale, tzn w pozycji 1 jaki i po otwarciu klapy,

rozebrałem lampkę na ile się dało, lekko wyczyściłem styki które idą są jednocześnie mocowaniem żarówek (wcale nie były zaśniedziałe) kilka razy włożyłem te styki w gniazdo i wyciągnąłem, poskładałem lampkę w całość i WSZYSTKO DZIAŁA

Potwierdzam, coś nie kontaktuje trzeba rozebrać i przeczyścić i działa.

Link to post
Share on other sites

Odnośnie braku podświetlenia w lampce bagażnika

Sprawdźcie zasilanie w kostce:

T17f - 17-pin connector, orange, connector point, A pillar, left

z pinu 15 idzie zasilanie do lampki przewodem czerwono-żółtym

Masa lampki idzie przewodem purpurowym pin 1 do wtyczki w module komfortu:

T12h - 12-pin connector, black, on convenience system central control unit (used to be connector 1)

Choć osobiście szukał bym coś w samym panelu z żarówkami

Powyższe dotyczy SEDANA

Link to post
Share on other sites

Koledzy, a u mnie jest taki problem.

Luminacja świeci,Lampka jak ją włączę przełącznikiem świeci ale podczas otwierania bagażnika nic nie działa.Dodam że wymieniłem lampkę bo moja stara miała objawy zimnego lutu ,ale nie znalazłem przyczyny(po napsikaniu W 40 raz świeciło a raz nie),więc znalazłem na allegro zamienną.

Niestety nie działa.Chyba nie ma wpływu że pochodzi z innego auta.:shock3:

---------- Post dopisany 12-02-2013 at 14:48 ---------- Poprzedni post napisany 11-02-2013 at 22:34 ----------

Koledzy dziś sprawdziłem lampkę ,był też jeden zimny lut, wszystkie luty poprawione, zamek z klapy bagażnika wymontowany i przeczyszczony, lampka sprawdzona w samochodzie w podsufitce i działa tak jak powinna, a w bagażniku tylko w pozycji 1.Dodam że na Fisie po otwarciu bagażnika pojawia się symbol otwartego bagażnika czyli krańcówka w zamku też sprawna.Gdzie jeszcze szukać przyczyny braku oświetlenia po otwarciu bagażnika bo drażni mnie to że muszę ręcznie zaświecać lampkę.

Link to post
Share on other sites

Sorki powyżej zapodałem opis dla sedana poniżej opis dla AVANTA (oczywiście dot. B6 i może też B7) - schemat No. 56/7

Oznaczenie lampki W3

PIN 1 - brązowy - podłączenie masy - do 347 (Earth connection, in roof wiring harness)

PIN 2 - Zielono-szary - do T17f PIN 4 (17-pin connector, orange, connector point, A pillar, left) - dalej do T12h PIN 1 w J393 (Convenience system central control unit - Moduł komfortu)

PIN 4 - czerwono-żółty - do T17f PIN 15 (17-pin connector, orange, connector point, A pillar, left) [tu jest także odejście do lampki W51 Rear lid light - chyba tej na klapie] - dalej do T12h PIN 4 w J393 (Convenience system central control unit - Moduł komfortu)

PIN 5 - szaro-niebieski - do T17 PIN 1 (17-pin connector, orange, connector point, A pillar, left) - dalej do A175 (Connection (58s), in dash panel wiring harness)

Przełącznik jest czysto mechaniczny, zatem jak elektrycznie sprawdziliśmy i jest OK to winne są styki we włączniku.

Link to post
Share on other sites

Przy okazji tematu lampki oświetlenia bagażnika w podsufitce zapytam o jej wyjęcie. Chciałem dziś ją wyjąć żeby wymienić żarówkę, ale coś mocno siedziała i nie chciałem za bardzo ciągnąć, żeby czegoś nie uszkodzić/połamać. Czy faktycznie wystarczy tylko mocno pociągnąć w dół, żeby ją wyjąć czy jest tam jakiś inny myk przy wyjmowaniu? Wg książki wystarczy pociągnąć, ale...

Link to post
Share on other sites

kolego wystarczy pociągnąć od strony tylnej kanapy,albo od bagażnika za jeden z dłuższych boków aby on najpierw wyszedł a potem już po sprawie.

Link to post
Share on other sites

Lampkę wyjąłem, ale po zalożeniu nie chce ona już tam ciasno siedzieć tylko tak wisi na tych zaczepach ok 1cm poniżej podsufitki. Próbowałem już podoginać jakoś zaczepy, ale dalej nic. Jak to rozwiązać?

---------- Post dopisany at 18:00 ---------- Poprzedni post napisany at 07:34 ----------

Już po problemie wiszącej lampki:decayed: Dogiąłem zaczepy jeszcze bardziej do dołu i teraz jest oki.

Link to post
Share on other sites

W mojej A4 też nie chciało się świecić światełko w bagażniku. Kombinowałem różne rzeczy.

Jednak staram się nim coś rozbiorę to poczytać i zrozumieć jak działa. Lampkę parę razy wyciągałem ale oględziny/czyszczenie styków niewiele dało.

Przelutowałem dzisiaj luty i wszystko pięknie działa tak jak to zostało opisane. Dziękuję za opis i rozwiązanie usterki.

Link to post
Share on other sites

Panowie czy moze ktos konkretnie ustalic co dokladnie jest odpowiedzialne za oswietlenie bagaznika, a co za otwieranie/zamykanie sie zamka? Czy moze jest to jakis jeden mikro odpowiadajacy za obie te rzeczy? Czy w zamku, ktory jest w klapie (ten ktory zatrzaskuje sie i zasuwa po zamknieciu auta) jest tez jakis mikrowlacznik?

Link to post
Share on other sites

W moim przypadku również był zimny lut. Poprawiłem go i wyczyściłem blaszki w części wchodzącej w płytkę drukowaną. Wszystko działa. :naughty:

Link to post
Share on other sites

witam, mam rowniez problem z lampka w podsufitce bagaznika, a mianowicie gdy otworze drzwi lekko swieca zarówki (dziś wymienione na led, wczesniej musiałem docisnąć cała lampkę by wogóle zaświeciła) ale w przypadku otworzenia bagażnika świeci pełną parą. Probówałem wyjąć ja cała z obudową z podsufitki boje się jej troszeczkę drzeć na siłę by nic nie pękło, po lekkim szarpaniu lampka delikatnie sie rusza, wydrzeć ją całą i sprawdzić luty ?

Link to post
Share on other sites

witam, mam rowniez problem z lampka w podsufitce bagaznika, a mianowicie gdy otworze drzwi lekko swieca zarówki (dziś wymienione na led, wczesniej musiałem docisnąć cała lampkę by wogóle zaświeciła) ale w przypadku otworzenia bagażnika świeci pełną parą. Probówałem wyjąć ja cała z obudową z podsufitki boje się jej troszeczkę drzeć na siłę by nic nie pękło, po lekkim szarpaniu lampka delikatnie sie rusza, wydrzeć ją całą i sprawdzić luty ?

Nie powinna siedzieć aż tak mocno. Nie zaszkodzi poprawić lutowanie.

Link to post
Share on other sites

witam, mam rowniez problem z lampka w podsufitce bagaznika, a mianowicie gdy otworze drzwi lekko swieca zarówki (dziś wymienione na led, wczesniej musiałem docisnąć cała lampkę by wogóle zaświeciła) ale w przypadku otworzenia bagażnika świeci pełną parą. Probówałem wyjąć ja cała z obudową z podsufitki boje się jej troszeczkę drzeć na siłę by nic nie pękło, po lekkim szarpaniu lampka delikatnie sie rusza, wydrzeć ją całą i sprawdzić luty ?

Nie powinna siedzieć aż tak mocno. Nie zaszkodzi poprawić lutowanie.

Czyli mam rozumieć że normalnie gdy otwieram drzwi pilotem i pojawia się światło wewnątrz samochodu to powinno objąć również lampkę w bagażniku ? Czy ona świeci tylko wtedy gdy otwieram bagażnik? bo sam już nie wiem jak to powinno wyglądać.

Link to post
Share on other sites

Panowie przyszły małe mrozy i coś mi lampka w bagażniku się nie świeci. Jak ją włączę ręcznie to zaczyna świecić ale po otwarciu klapy nic się nie dzieje. Jest gdzieś styk/przełącznik?

Link to post
Share on other sites

Witam,

Czytam, naprawiam  i część problemów rozwiązana, między innymi mikrostyk w zamku bagażnika. :decayed:
Lampka w samej klapie bagażnika po otwarciu się świeci, FIS informuję, że bagażnik otwarty, ale w bagażniku w podsufitce w lampce cisza. 
Jeżeli włączę ręcznie zapala się, ale po otwarciu bagażnika nie chce. Kombinowałem z zimnymi lutami, rozebrałem ją przeczyściłem wszystkie styki i dalej cisza.

Jest jakiś sposób na sprawdzenie czy w momencie otwarcia bagażnika idzie jakiś sygnał do niej??? Chciałbym wiedzieć, że jest to wina samej lampki, a nie na przykład instalacji. :mellow:
 

Link to post
Share on other sites

Mam taki sam problem jak w temacie, lampka w ogóle nie świeci mimo tego że żarówki są ok, na układzie płytki widać przepalone ścieżki oraz gdzie nie gdzie (tak samo we wtyczce) niebieski nalot.

Moje pytanie brzmi: czy da radę wskrzesić czy lepiej kupić nową używkę?

IMG_20180325_113649.jpg

Link to post
Share on other sites

Da się wskrzesić o ile umiesz lutować. Sprawdź czy woda nie leci na lampkę, no spod uszczelki anteny w dachu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Cześć,

Mam problem w swoim sedanie A4 B6 z lampką w bagażniku.

Otóż na fisie nie pokazuje otwarcie bagażnika, mam żarówkę ledowa i świeci ale bardzo delikatnie.

Ma ktoś jaki pomysł gdzie szukać rozwiązania problemu?

Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Jarkoo97 napisał:

Cześć,

Mam problem w swoim sedanie A4 B6 z lampką w bagażniku.

Otóż na fisie nie pokazuje otwarcie bagażnika, mam żarówkę ledowa i świeci ale bardzo delikatnie.

Ma ktoś jaki pomysł gdzie szukać rozwiązania problemu?

Mam podobnie, przymierzam sie do sprawdzenie wiązki, ponoć pękają kable, jak w drzwiach.... 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...