slusek19 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Witam. Jako że zaczęła się zima a auto stoi na ulicy i jest używane raz w tygodniu (nie mam możliwość ładowania akumulatora bezpośrednio z gniazdka) to zastanawiam się nad zakupem "wspomagacza" do mojego akumulatora który jest pewnie od nowości w tym aucie (2007/08 rok). O ile sprzętu różnych marek jest dosyć sporo to niewiem czym musi cechować się taki prostownik rozruchowy ? jaką powinien mieć moc początkową ? jaką maksmalną ? i ile A ? dla przykładu podaje jeden znaleziony na Allegro : STACJA ROZRUCHOWA prostownik KOMPRESOR USB (2818097796) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czy taki sie nada do mojego Audi ? pytam bo dzisiaj po tym jak auto już odstało tydzień odpaliło dopiero po 7-8 sek. gdy w lecie obraca raz i pali za każdym razem.
piotrsob1 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Za te pieniądze to prawie nowy aku kupisz i będziesz miał pewność, a ten sprzęt z allegro to sprawdzić się może do ładowania telefonu jak prąd wyłączą
pakotomasz Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Już było kilka tematów nt prostownika. Może tu znajdziesz info, którego potrzebujesz: http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-prostownik-wybrac-161350/ http://a4-klub.pl/kazdy-temat-20/prostownik-automat-reg-96798/
GreGoriO Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 jeśli akumulator ma już 5 lat licz się z gwałtownym spadkiem pojemności....nie musi to się odbyć od razu. ale z każdym dniem i każdym podładowaniem, szczególnie takim jak twoja sytuacja, zwiększa się ryzyko powyginania płytek i w konsekwencji wewnętrzne zwarcie...najwięcej dostaje "po d*pie" gdy długo kręcimy rozrusznikiem jak mówi piotrsob1...lepiej za te pieniądze kupić nowy akumulator....masz przynajmniej gwarancję na niego...
slusek19 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2012 ale jaką mam gwarancje że przy mrozach typu -15*C nowy aku też mi nie "zamarznie" przez tydzień stania na ulicy pod blokiem ? to jest mój pierwszy Diesel i jeszcze w zimie nie jeździłem nigdy autem tego typu a wiem że sie mówi "pali jak Diesel na mrozie" czyli coś w tym musi być. po wczorajszym przepaleniu na 10 min. dziś załapał po 2-3 sek. tylko co zrobić gdy będę musiał gdzieś jechać a nie mam możliwość podpięcia prostownika do prądu (4 piętro)
GreGoriO Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 jaką gwarancję??? na piśmie.... że masz nowy akumulator nowy też może paść...ale w tym wypadku masz co reklamować...
piotrsob1 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Przy -15 to zamarznie aku, którego elektrolit ma gęstość ok 1,15 g/cm 3, czyli naładowany w ok.20 %. Nowy akumulator w sprawnym aucie (chodzi o spoczynkowy pobór prądu) po tygodniowym postoju nie powinien stracić więcej jak 10% swej pojemności. Twój stary nawet świeżo odłączony od prostownika zapewne nie przekracza 50 % pojemności znamionowej .
marec-ki Opublikowano 6 Grudnia 2012 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Tylko jak będziesz kupował AQ to koniecznie patrz na datę produkcji. Ja rok temu kupiłem Centrę i tydzień po wymianie ledwo zakręciło, a było max -2 stopnie przez ten tydzień. Potem poczytałem co i jak i się okazało, że sprzedali mi prawie roczny AQ, który pewnie w ogóle nie był doładowywany pojechałem i wymienili na 3miesięczny AQ i w mrozy -25 stopni palił bez problemu. Inna sprawa, że teraz mam problemy z odpaleniem ale to już nie wina AQ tylko coś innego ...
Rekomendowane odpowiedzi