sowin90 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Witam Prosiłbym o zerknięcie na logi mojej A4 2.5 TDI BDG. Z silnikiem wszystko jest ok, jedynie jak temperatura spada poniżej 0 trzeba kilka sek. ją pokręcić - nie wiem czy to wina świec żarowych, kąta wtrysku czy czegoś innego. dynamic001.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl dynamic001 dynamic003.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl dynamic003 dynamic004.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl dynamic004 dynamic008.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl dynamic008 dynamic010.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl dynamic010 dynamic011.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl dynamic011 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 55614973c0e2a.jpg static001 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - be15a8ace463c.jpg static003 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 31d0a013f0ea9.jpg static007 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 5a940887d3392.jpg static011 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f2a987c783a14.jpg static 013 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 311a8ef7beaa5.jpg static014 Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - a29eaa40e8137.jpg static018 Dzięki z góry
german81 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 w tych logach wszystko jest ok . zeby sprawdzic kat wtrysku musisz zrobic logi bloku 4 BS
sowin90 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2012 ok jutro wrzuce. ---------- Post dopisany 03-12-2012 at 18:27 ---------- Poprzedni post napisany 02-12-2012 at 20:41 ---------- załączam logi statyczne grupa 004 : Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - afca52dfc3d1f.jpg
german81 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 zrób logi bloku 4 w nastawach podstawowych
przemek4net Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 to auto ma na 004 late w bs okolo 2ATDC (to wynika z 004 /osiagniety kat 2.2atdc przy wysterowaniu 100%) wiec kat ustawiony jest raczej ok widac pewna przypadlosc "nowszych 2.5" - problemy z utrzymanien dawki i "czasu" wtrysku w normie: w 001S... plota mowi, ze te silniki Bcos maja klopoty z padajacymi wtryskami i ze to dlatego (widac takze zachwania /nierowna prace/ na wolnych obrotach)... haslo: "narywanie Trzenio Bieniek" do szukajki Zakladam, ze logu byly robione bez obciazenia: na luzie albo na N/P, bez wlaczonej klimy, ogrzewania tylnej szyby czy mega radia glosnio grajacego, najlepiej bez swiatel Pozdrawiam, Przemek
sowin90 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dzieki za odpowiedzi, dzisiaj dorzuce brakujacy log. Który ew. by się przydał do pełnej diadnostyki? elektronika silnika i inne podzespoły - 0 błędów. ---------- Post dopisany at 14:42 ---------- Poprzedni post napisany at 14:39 ---------- aha zapomniałem - logi statyczne były robione z minimalnym obciążeniem. ---------- Post dopisany at 18:23 ---------- Poprzedni post napisany at 14:42 ---------- Załączam log 004 w nastawach podstawowych : http://zapodaj.net/1fa077c43b8ad.jpg.html
przemek4net Opublikowano 5 Grudnia 2012 Opublikowano 5 Grudnia 2012 wiele sie nie pomylilem (zamiast okolo 2atdc "typowanego" masz kat 1.6-1.8ATDC ktory jest jak najbardziej w zakresie wartosci poprawnych) w logach widac jak wspomnialem, drobne zachwiania wolnych obrotow ... jezeli zaczniesz zauwazac "narywanie" na wolnych obrotach to szukaj wg hasel podanych wyzej opisu przyczyny - jezeli nie zauwazasz zadnych objawow niepokojacych zapomnij o temacie i ciesz sie autem Pozdrawiam, Przemek
sowin90 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2012 Dzięki . Co do narywania - raczej nic takiego nie zauważyłem. W weekend sprawdzę świeczki, jak któraś spalona to kupie komplet i myślę że będzie po problemie .
przemek4net Opublikowano 6 Grudnia 2012 Opublikowano 6 Grudnia 2012 swiece zarowe nie maja zadnego znaczenia dla problemu nierownej pracy na biegu jalowym (jezeli taki problem wystepuje).. W logu 001 statycznym jest kolumna dawka i czas wtrysku (wyrazony chyba w kacie walka czy jakos tak)... generalnie spadajaca (widziana) dawka w polaczeniu z powiekszonym "czasem" wtrysku w przypadku starych 2.5 oznacza najczesciej konczaca sie pompe wtryskowa a w przypadku nowszych 2,5 (silniki Bcos) oznacza padajace wtryski tu jest papier od szmelcwagena na to http://meszrum.neostrada.pl/C__ElsaWin_docs_hs2_A_en-GB_src_72_125426_master.pdf pisza o upgradzie softu ale chyba w praktyce przez regeneracje wtryskow sie to naprawia Przemek EDIT: u Ciebie dawka jest 4,7 wiec powyzej 3 (co pisza w pdf) ale "czas" jest okolo 24-25 a normalnie jest okolo 21 (pisze z glowy)... w logach widac zachwiania wolnych obrotow (chwilowe spadki na 619 z 700cos) wiec uznalem, ze to moga byc pierwsze objawy ale zwyczajnie moja uwage przemysl dopiero gdy silnik zaczenie "namacalnie" chodzic nierowno na wolnych obrotach a na dzien dzisiejszy cieszyc sie zyciem, jazda i nie przejmowac W zadnym wypadku nie wykrecaj profilaktycznie swiec zarowych do sprawdzania! - rob to miernikiem elektronicznym BEZ WYKRECANIA
sowin90 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2012 spokojnie, wiem jak się sprawdza świece. co do wtryskow to nie dają żadnych objawów "konczenia się" - auto nie kopci, zbiera się bardzo dobrze. mowa była o świecach gdyż jak przeczytasz w moim pierwszym poscie chodziło o odpalanie a nie o nierówna pracę . pozdrawiam, dzięki za odpowiedzi ---------- Post dopisany at 21:32 ---------- Poprzedni post napisany at 14:29 ---------- Aha co do obrotów - to zachwiania są z 719 na 696 więc jest to moim zdaniem w normie a poza tym zależy ile pomiarów na sek robi czujnik, bo podejrzewam że nie wyłapie on spadków obrotów rzędu 2 czy nawet 5obr/min tylko zaokrągla je jakoś w górę bądź dół. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Rekomendowane odpowiedzi