Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słabe grzanie nawet na HI ! Jaka przyczyna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Słabo mi grzeje w mojej Audi, nawet jak jest w climatroniku ustawione na HI. Powinno być gorąco jak w piecu, a leci letnie powietrze. Termostat prawidłowo działa bo był sprawdzany. Silnik trzyma 90 stopni. Płyn chłodzący miałem wymieniany. Nagrzewnicę miałem wymienianą 3 lata temu, a jakieś 2-3 miesiące temu była przepłukiwana, ale żadne syfy, brudy nie wyleciały. Tylko czysta woda. Możliwe, żeby to była wina nagrzewnicy? W Saabie po kilku minutach grzeje jak w piecu...
Proszę o pomoc

Opublikowano
Witam,

Słabo mi grzeje w mojej Audi, nawet jak jest w climatroniku ustawione na HI. Powinno być gorąco jak w piecu, a leci letnie powietrze. Termostat prawidłowo działa bo był sprawdzany. Silnik trzyma 90 stopni. Płyn chłodzący miałem wymieniany. Nagrzewnicę miałem wymienianą 3 lata temu, a jakieś 2-3 miesiące temu była przepłukiwana, ale żadne syfy, brudy nie wyleciały. Tylko czysta woda. Możliwe, żeby to była wina nagrzewnicy? W Saabie po kilku minutach grzeje jak w piecu...

Proszę o pomoc

Coś słabo sprawdzałeś ten termostat:wink:

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego słabo? Termostat puszcza płyn dopiero po jakimś czasie i cały czas trzyma 90 stopni.

Opublikowano

Układ odpowietrzony?

Opublikowano

u mnie jest to samo, w sumie odkąd ją mam tak jest :kwasny:

układ odpowietrzony, ze dwa lata temu czyściłem cały układ, ogólnie mam wrażenie że w b5 nie ma za dobrego ogrzewania

Opublikowano

U mnie na HI nie idzie wysiedziec... 21 to jest gorąco a na HI to Piec i w koszulce można by w zimie jeździć ;D

Opublikowano
  • Autor
U mnie na HI nie idzie wysiedziec... 21 to jest gorąco a na HI to Piec i w koszulce można by w zimie jeździć ;D

Właśnie. Ja nie mam tego piecu... Jeszcze półtora roku temu, dwa lata temu szybko mi się robił tzw. piec w środku..., a teraz... :facepalm:. Zrobiłem dzisiaj po Krk 20 km i cały czas na HI... Wracając do Skawiny zmieniłem temp. na 24 stopnie. Układ mam odpowietrzony.

Opublikowano

zapnij vaga i sprawdź błędy klimy- pewnie któryś z silniczków od klap klimatronika nie domaga. W żydzlu zimą na krótkich odcinkach to bym zrozumiał ale nie dogrzane wnętrze w benzynie to nie dopuszczalne...

Opublikowano

Też mam tak samo jak kolega,co wcale nie oznacza,że w B5 jest słabe ogrzewanie.

Opublikowano

Witam ja mam problem taki że zagrzał mi się samochód wymieniłem termostat teraz temperatura jet ok 90C ale nie grzeje wymieniłem pompę i odpowietrzyłem układ nadal nic

Opublikowano

nagrzewnica moze ? ja mam pododbny problem od 2 tyg ale nie mam czasu na sprawdzenie nagrzewnicy . kupie jakis srodek przeleje przez nagrzewnica i jak bedzie upal to moze wymienie na wiosne chyba ze na krotko to pomoze to wtedy wymiana . obstawialem pompe wody zapowietrzony uklad nagrzewnicy hmm nawet gaz ze zwezenie przewodow ale bez zartow 2 tys obrotow temperatura 90 stopni termostat wymieniony i ledwo cieple a na wiekszych obrotach dmuchawy to zimne zaczyna leciec . a wymienialem plyn i sie zastanawiam czy syf jakis do nagrzewnicy nie poszedl ... dodam ze rok temu w zime przy duzych mrozach slyszalem chlupotanie przelewanie wody w nagrzewnicy i mysle ze to byly poczatku nagrzewnicy ehh a dzisiaj na postoju cos 2 razy strzelilo spod maski nie wiem czy to wina gazu , czy czego ... wylaczalem gaz webasto ( sama pompa wody pracowala ) i cisza . Brak slow co mi auto ostatnio wywija .

Opublikowano
  • Autor

Dopiero po wymianie nagrzewnicy grzeje mi tak jak powinno :hi:. Trzy lata temu wymieniałem nagrzewnicę i teraz znowu... :facepalm:.

Opublikowano
Dopiero po wymianie nagrzewnicy grzeje mi tak jak powinno :hi:. Trzy lata temu wymieniałem nagrzewnicę i teraz znowu... :facepalm:.

ile taka wymiana kosztuje?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ja płaciłem 200 zł + 90 zł nagrzewnica. Ściąga się całą tapicerkę, żeby się dostać do nagrzewnicy :hi:.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jedź to jakiś dobrych mechaniorów i niech sprawdzą czy nie jest wywalona uszczelka pod głowicą...

u brata w adr tak było, wymieniony termostat, odpowietrzone porządnie, wszystko cacy, tylko grzania nie było, po wizycie w warsztacie i sprawdzeniu czy są spaliny w układzie chlodzienia okazało sie że są, do wymiany uszczelka pod glowicą.

Dzieje sie tak dlatego ze spaliny zbieraja sie w najwyższym punkcie układu chlodzenia, czyli nagrzewnicy i nagrzewnica nie oddaje ciepla z płynu...

Opublikowano
jedź to jakiś dobrych mechaniorów i niech sprawdzą czy nie jest wywalona uszczelka pod głowicą...

u brata w adr tak było, wymieniony termostat, odpowietrzone porządnie, wszystko cacy, tylko grzania nie było, po wizycie w warsztacie i sprawdzeniu czy są spaliny w układzie chlodzienia okazało sie że są, do wymiany uszczelka pod glowicą.

Dzieje sie tak dlatego ze spaliny zbieraja sie w najwyższym punkcie układu chlodzenia, czyli nagrzewnicy i nagrzewnica nie oddaje ciepla z płynu...

A może przeczytaj najpierw cały wątek zanim go odgrzejesz? :facepalm:

Opublikowano

U mnie nic nie grzało! wylałem płyn,zalałem wodą z dodatkiem środka do czyszczenia układu chłodzenia z Orlenu. Pogazowałem z puł godziny.Wylałem to i z powrotem płyn.Jest ciepło aż parzy. Tylko nie lej zimnej wody na gorący silnik.

Opublikowano

mi się wydaje że klapki klimatronika się zacinają,u mnie w b5 po przejechaniu ok 3-4km na obrotach ok 2000 już wieje cieplutkim!

Opublikowano

a jak dasz obieg wewnętrzny grzeje lepiej?

umnie klapa na podszybiu nie działała

Opublikowano

Mam tez ADR-a i od początku mam problemy z układem chłodzenia itp. 2 termostaty (Febi) w ciagu 3 miesiecy hu strzelił:facepalm: jeszcze teraz gdzieś mi płyn spierdziela, a napewno nie do bloku silnika:D Ja nagrzewnice odpowietrzalem w ten sposób: odkercilem korek od wlewy chlodnicy, odpalielm silnik i dolewalem mu co chwile płynu przy czym jeszcze sciskalem i puszczalem gornego węża idącego do chlodnicy:) Mi pomogło wiec warto spróbowac:) Pozdrawiam