Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pęknięta sprężyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Proszę pomóżcie mi bo mam problem, a mianowicie pękła mi lewa przednia sprężyna(na dole leży ok 3/4 zwoju ułamanego) i tu rodzi się moje pytanie czy mogę bezurazowo dla innych cześć pojeździć ok 4 dni(będzie pokonany dystans max 120km) ponieważ auto jest mi potrzebne a nie mam innego.

I kolejne pytanie czy te sprężynki się do czegoś nadają??

SPRĘŻYNY AUDI A4 (8D2, B5) PRZÓD (2887298405) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

Miałem podobny problem i do czasu zakupu nowych sprężyn jeździłem na ułamanej i nie miało to wpływu praktycznie na nic

A co do sprężyn to kup sobie jakiś lepszej firmy albo na forum używki ori znajdziesz

i wymieniaj obydwie (przód )

Opublikowano

wiem że obie naraz i zastanawiałem się nad amorkami w komplecie, ale najpierw podjade na stacje sprawdzić je, a ile za wymianę płaciłeś??

Opublikowano

Ja sobie kupiłem ściągacze do sprężyn i zrobiłem sobie to sam ...:wink:

Opublikowano

Kolego też Miałem pękniętą sprężynę ale z tyłu,ułamane było więcej jak pół zwoju a kapnąłem się dopiero jak chciałem zmienić amorki,musiałem pojeździć tak jeszcze przez tydzień dopóki nie dorwałem dobrych sprężyn(cały komplet) nic takiego się nie działo z autem a nie wiadomo jak długo to było pęknięte za to amorek miał prawie 0%.Tak jak OLIVER pisał ściągacz i z wymianą nic trudnego też Sam wymieniłem wszystkie.

Opublikowano

zobaczę może sam wymienię ale najpierw muszę poszukać czy niema opisu i bym sobie najpierw poczytał może jakieś fotostory znajdzie;p

Opublikowano

dasz rade sam wymienic, sciagacz mozesz sam zrobic tylko musi miec pozadne spawy.a ja z peknieta sprezyna to prawie 3 miechy jezdziłem i to było zimą.

Opublikowano

ściągacz to nie problem mogę go od kolegi pożyczyć ale chodzi mi o to które śruby odkręcać i jak to zrobić najłatwiej;p

Opublikowano

sa opisy na tym forum o wymianie sprezyn bo sam nich korzystalem, poszukaj:wink:

Opublikowano

ale widziałem tylko na tylne sprężyny na przednie dalej szukam

Opublikowano

Kolego od góry odkręcasz trzy śruby które trzymają całego mcpersona od dołu odkręcasz amortyzator od prostego wahacza jedna śruba od góry wykręcasz też długą śrubę,która trzyma sworznie dwóch górnych wahaczy tą przy nadkolu,ściskasz sprężyny i wyciągasz cały amor ze sprężyną.Do rozłączenia amorka ze sprężyną trzeba dosyć mocna ścisnąć sprężyny,żeby Ci nie wyskoczyły jak będziesz to rozkręcał.

Opublikowano

aha dzięki za pomoc teraz już wiem co i jak, a podczas rozbierania może zrobię fotostory dla moich następców;p