Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wskażnik temperatury cieczy inne wskazania niz na silniku czy to normalne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś podłączyłem moje A4 z silnikiem AFN (110 km) z 1998 roku pod vag-a i zauważyłem pewną niezgodność. Po odczytaniu temperatury z wskazników licznika temp wynosiła 75 stopni natomiast po odczytaniu wskazań z czujnika temp cieczy z silnika temp wynosiła 89 stopni. Od pewnego czasu wariuje mi wskażnik temperatury cieczy chłodzącej raz pokazuje na rozgrzanym silniku 90 a czasem podczas jazde spadnie na 60 a niekiedy 70 to zależy jaki ma humor. wykluczam termostat gdyż jest nowe i chwile tez pojezdziłem z lapkiem podłączonym monitorując temp i cały czas oscylowała w okolicy 90 stopni. zastanawiam sie czy nie jest to wina czujnika temp przy głowicy. jeśli dobrze pamiętam wychodzą z niego 4 przewody i sie zastanawiam czy 2 nie ida do głownego kompa a 2 do licznika ? Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Opublikowano

czujnik głupieje, wymien na nowy ale tylko ori

Opublikowano

Mam podobny objaw co Ty Rafeex. Napisz proszę gdzie w VAG-u można odczytać temperaturę ? Pytam gdyż jestem bardzo początkującym użytkownikiem VAG-a

Opublikowano

rafeex, masz rację - z czujnika w króćcu wodnym przy głowicy wychodzą dwa sygnały - jeden do sterownika silnika a drugi do sterownika zegarów (wskazanie na wskaźniku). Nie rozumiem tylko Twojego opisu objawów w sensie takim, że :

piszesz, iż temperatura odczytana w grupie 007 sterownika silnika wskazuje 89*C a w tym samym czasie temperatura odczytana w 003 w sterowniku zegarów wskazuje 75*C co wskazywałoby na zakłamane wskazanie z obwodu czujnika G2 ale dalej piszesz :

wariuje mi wskażnik temperatury cieczy chłodzącej raz pokazuje na rozgrzanym silniku 90 a czasem podczas jazde spadnie na 60 a niekiedy 70 to zależy jaki ma humor - i tu nie rozumiem czy piszesz ciągle o wskazaniach z grupy 007 czy z grupy 003 zegarów. Jeśli skaczą wskazania również i w 007 to masz uszkodzone obydwa czujniki : G2 (piny 2 i 4) i G62 (piny 1 i 3).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem to samo rok temu wskazówka temp wariowała, wymiana termostatu i czujnika temp. nie pomogła. Trzeba było coś w liczniku naprawiać koszt o ile dobrze pamiętam ok. 300zł.

Opublikowano

Witam! Tydzień temu miałem podobny objaw temp. podnosiła się i opadała. Po wymianie czujnika wraz ze spinką [ koszt 74,95 zł w serwisie skody] wróciło do normy.

Opublikowano

Najczęściej właśnie wariująca wskazówka na blacie jest objawem walniętego czujnika temp. cieczy. Przerabiałem też to u siebie.