Opublikowano 21 Stycznia 201313 l Witam, problem mój wygląda następująco Tylko rano mam problem z odpalaniem auta muszę go dłużej jakby kręcić (ok 3 sekundy) po odpaleniu raz, później odpala na dotyk, wymieniłem świece, filtr paliwa, autem na biegu jałowym lekko trzęsie, nie brak mu mocy, mój mechanik stwierdził że to wtryski i naprawa około 2-3 tyś, czy ktoś z kolegów z forum może to mi sprawdzić z okolic Szczecina i poźniej naprawić bądź zna kogoś kto sie tym zajmuję w miare profesjonalnie (nie ASO)? w kompie jak podłączyłem vaga niema żadnych błędów. Pozdrawiam Marcin
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l trzeba sprawdzic korekcje wtrysków jezeli sa poza skalą trzeba je wysłac do regeneracji polecam ten zakład: Disel System Podkowiński Bogdan opinie komentarze / Nadarzyn, ul. Pruszkowska 32 G
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l Autor A czy ktoś z okolic Szczecina może pomóc z tym vagiem bo nie jestem w tym oblatany
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l podjedz na najblizszy szczecinski spot Koledzy beda mieli VAG-a to powiedza Ci co i jak
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l Z tym wysyłaniem do regeneracji to bym się tak nie spieszył, wartości korekcji w grupie 13-tej mówią tylko o tym jak sterownik silnika koryguje dawki paliwa wtryskiwane do cylindrów w celu wyrównania jego biegu. Czy duże wartości korekcji są wynikiem zużycia pompowtrysku, czy układu korbowo-tłokowego i zaworowego, dowiesz się dopiero jak zamienisz miejscami pompki z cylindrów o najbardziej rozbieżnych korekcjach. Jeżeli wysokie korekcje pójdą za pompowtryskiwaczem to pompka z dużym plusem jest padnięta , jeżeli duży plus pozostanie przy cylindrze, to tam nalezy szukać przyczyny
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l Autor Piotrsob1: zapewne masz racje ale brzmi to dla mnie jak chiński
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l Autor To zrozumiałem ale ja nie zamienię pompowtrysków miejscami jutro postaram sie zrobi log 13 na biegu jałowym starczy?
Opublikowano 21 Stycznia 201313 l Zrób log 13-tki i wklej, oblukamy, jak będą duże różnicę to trzeba będzie zrobić roszadę żeby być pewnym że to wina pompek. Jak jej nie zrobisz to może się okazać że zregenerujesz(wymienisz) pompki a problem korekcji pozostanie nierozwiązany
Opublikowano 28 Stycznia 201313 l Autor Witam, Grupy: 013,018,023 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM w końcu miałem autko i czas co sądzicie o tych logach i czym może być przyczyna złego odpalania auta tylko z rana
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l Korekcje masz w normie, bipy trochę wysokie. Zmień na próbę stacje na której tankujesz paliwo( polecam Orlen, tylko oryginalny, broń Cię panie boże nie jakiś franczyzowy ) i zrób 23 jeszcze raz. Porównaj też rano Vagiem temperatury paliwa, powietrza w układzie dolotowym i temp. cieczy chłodzącej,czy się zbytni nie różnią, może problem leży w niesprawnym czujniku.
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l piotrsob1 gdzie to sprawdzić na vag'u: "Porównaj też rano Vagiem temperatury paliwa, powietrza w układzie dolotowym i temp. cieczy chłodzącej,czy się zbytni nie różnią, może problem leży w niesprawnym czujniku." ??
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l piotrsob1 gdzie to sprawdzić na vag'u:"Porównaj też rano Vagiem temperatury paliwa, powietrza w układzie dolotowym i temp. cieczy chłodzącej,czy się zbytni nie różnią, może problem leży w niesprawnym czujniku." ?? http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l Autor Witam, dziś rano trochę podziałałem wyniki: 1.Temperatury na dolocie i cieczy były takie same na fisie o 2 stopnie różnicy 2. Tankuje na BP i to droższego Disla 3. Sprawdziłem Aku (ponoć mechanik sprawdzał) i wydaje mi sie że to jego wina rano jak przyszedłem miał napięcie 11,8V podczas odpalania spadł do 9,8V i po odpaleniu na 14,4V zamieszczam wykres z opisem (przepraszam za jakość ale robione w paint) proszę o opinię. Pozdrawiam Marcin
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l piotrsob1 gdzie to sprawdzić na vag'u:"Porównaj też rano Vagiem temperatury paliwa, powietrza w układzie dolotowym i temp. cieczy chłodzącej,czy się zbytni nie różnią, może problem leży w niesprawnym czujniku." ?? http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/ kurcze genialny link !
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l W pełni naładowany, sprawny aku bez obciążenia powinien mieć napięcie powyżej 12,5V- 12.8V. Jeżeli ten wykres jest zrobiony na włączonej stacyjce z grzejącymi świecami żarowymi to z aku raczej wszystko w porządku.
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l Autor wykres zrobiony na stacyjce ale z 3 minuty nie odpalałem i nie poszło do góry napięcie cały czas po nocy 11,8 dziś naładuje aku w nocy i zobaczymy; dziwi mnie spadek napięcia aż do 9,8V
Opublikowano 29 Stycznia 201313 l Pod obciążeniem rozrusznika , który kręci zimnym silnikiem, takie napięcie nie jest złym wynikiem