audiomaniak Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 Hey, miałem małą kolizje nie z mojej winy z autem, który jest ubezpieczony w TUW. Ubezpieczyciel sprawcy przysłał do mnie pismo w którym jest napisane jakie mam dostarczyć dokumenty, żeby odszkodowanie zostało wypłacone. Moje pytanie, czy ubezpieczyciel może żądać ode mnie takie dokumenty, głównie chodzi mi o dokumenty typu? --zaświadczenie o prowadzonej działalności --oświadczenie czy firma jest płatnikiem VAT Z góry dzięki wszystkim za pomoc:hi:
karbonek Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 Myślę że nie. Gdy ktoś mi wjechał w kufer, wysłałem z tego co pamiętam ksero oświadczenia sprawcy, być może ksero prawka i dowodu oraz numer konta.
audiomaniak Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 Myślę że nie.Gdy ktoś mi wjechał w kufer, wysłałem z tego co pamiętam ksero oświadczenia sprawcy, być może ksero prawka i dowodu oraz numer konta. Też miałem kiedyś stłuczkę i wysyłałem to samo co piszesz, co ich do cholery obchodzi czy ja mam działalność czy pracuję u kogoś? Może arielka wpadnie na pewno będzie miała większą wiedzę od nas
Kali S4 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 niedługo to akt urodzenia będą chcieli:facepalm:
Gość adus20 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 hehehe, bardzo prosta sprawa, jesli auto jest na firme to dostaniecie netto powiedzmy ze "moj kolega" mial poprzednie auto wciagniete do frimy, paliwo czesc wrzucal w koszty, mial rownierz 3 kolizje nie z jego winy, 2 razy obdarty zderzak, raz blotnik, do ubezpieczyciela oczywiscie podane ze auto jest pojazdem prywatnym wiec wyplacali brutto podsumowuja chodzi tutaj tylko i wylacznie o vat czyli jakiej 1/4 kwoty wyplaty odszkodowania
audiomaniak Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 Z tego co mi wiadomo ubezpieczyciel nie ma prawa wypłacać kwot netto
arielka Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam, Zgodnie z ustawą TU może od nas wymagać dokumentów związanych ze szkodą, a katalog jest otwarty. Jednakże, ww. informacje (o działalności, podatku VAT, itp.) zawarte są zazwyczaj w formie oświadczeń w formularzu zgłoszenia szkody lub załącznikach do niego, w związku z czym nie ma stricte określonego obowiązku o dostarczeniu konkretnego dokumentu. Pozdrawiam arielka
audiomaniak Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam,Zgodnie z ustawą TU może od nas wymagać dokumentów związanych ze szkodą, a katalog jest otwarty. Jednakże, ww. informacje (o działalności, podatku VAT, itp.) zawarte są zazwyczaj w formie oświadczeń w formularzu zgłoszenia szkody lub załącznikach do niego, w związku z czym nie ma stricte określonego obowiązku o dostarczeniu konkretnego dokumentu. Pozdrawiam arielka arielka jak jest z tym VAT-em, firmy dostają netto czy też brutto?
Gość adus20 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 nie mozna, bo to nie jest dochod wiec podwojny vat
audiomaniak Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 nie mozna, bo to nie jest dochod wiec podwojny vat Czyli jedyny sposób to podać, że auto jest prywatne
Dev Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 jak ktos Cię puknie a masz auto na firme to wali Cie to ubezpieczalnia wypłaca naprawiającemu kase i po sprawie w przypadku AC wszystko zalezy od opłaconego ubezpieczenia możesz zapłacić składkę tak aby wypłacili Ci za auto netto albo brutto wszystko zalezy od tego jaka masz polise
audiomaniak Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 jak ktos Cię puknie a masz auto na firme to wali Cie toubezpieczalnia wypłaca naprawiającemu kase i po sprawie w przypadku AC wszystko zalezy od opłaconego ubezpieczenia możesz zapłacić składkę tak aby wypłacili Ci za auto netto albo brutto wszystko zalezy od tego jaka masz polise dev. będę robił z oc sprawcy i nie wiem czy dostane netto czy brutto:eusathink:
Dev Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 przeciez Ci napisałem, oddajesz auto do ASO i po temacie nic Cie nie interesuje
Gość adus20 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 ale jak wezmie na konto a auto jest na firme to netto chyba ze poda inaczej
audiomaniak Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Opublikowano 15 Lutego 2013 ASO mnie nie interesuję, biorę kasę na konto:wink:
hubipl9 Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Jak właściciel pojazdu poszkodowanego jest podatnikiem VAT to z OC wypłacają netto. Jest to zgodne z ustawą o podatku VAT i ze stanowiskiem sądu najwyższego. Szczegółowe wyjaśnienie na stronie rzecznika ubezpieczonych - Mam problem z VAT-em (podatek od towarów i usług) w odszkodowaniu realizowanym z ubezpieczenia OC ? jak to powinno wyglądać? - Rzecznik Ubezpieczonych
Gość adus20 Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 z OC sprawcy dostajesz brutto jak jest platnikiem to iewazne kto co i jak gdzie, dostaje netto
Rekomendowane odpowiedzi