Skocz do zawartości
IGNOROWANY

QUATTRO szarpie podczas puszczania sprzęgła przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Objawy na początku występowały tylko na zimnym silniku, teraz również i na ciepłym się to zdarza.

Co może być przyczyną tego problemu?

Opublikowano

Moze to być dwumas.ile km masz nalatane i czy było robione już sprzeglo?

Opublikowano

Szarpanie występuje w momencie gdy puszczam powoli sprzęgło tylko i wyłącznie podczas ruszania. Nie wiem jak to określić, może tak jakby sprzęgło pracowało skokowo w tym momencie.

Przebieg to 280 kkm, co do tego czy sprzęgło było wymieniane to bladego pojęcia nie mam.

Do dam, że przy zejsciu na zbyt niskie obroty słychać też wibracje i takie szarpanie. Ale jest to zupełnie inne niż to o którym mowa wyżej. Występuje na 1, 2 biegu w okolicy obrotów biegu jałowego, może do 1200-1300 max.

Opublikowano

Słychać jakies harczenie? Ja miałem wczoraj to samo i sprzęgło rozsypało sie w drobny mak:facepalm:

Opublikowano

takie ratatatata, z tym, że ten dźwięk toważyszy mi dobre pół roku

Opublikowano

Mi towarzyszył wczoraj, pewnie cięzko sie rusza na 1 i 2 a reszta dobrze wchodzi?

11204_486975371367118_488564146_n.jpg

Opublikowano

Z 1 i 2 najlepiej się zmienia około przy 5,5 - 6k rpm. Poniżej czuć pewien opór. Reszta biegów ok wchodzi. Jakichś tam problemów z ruszaniem nie ma, jedynie czuć to szarpnięcie i to nie zawsze się zdarza.

Opublikowano

5,5-6k rpm :grin: To przy takich obrotach to napewno szarpania nie poczujesz :grin: A na 5 biegu nie slizga Ci sie sprzegło ? Masz 2 wyjscia albo jezdzic az sie rozsypie całkiem albo zdjac skrzynie i zobaczyc co jest, ale odrazu przygotuj sobie około 1500zł na komplet sprzegła z dwumasą.

pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam u siebie nowe sprzeglo i dwumas i bierze strasznie szybko, juz u dołu. Mam wrażenie ze tak szybko i mocno zakleszcza, ze az słychac taki głuchy pojednczy stuk. Musze bardzo delikanie puszczać sprzęgło aby nie było tego słychać. Czy to nomalne na nowym zestawie?

Opublikowano

To chyba wiekszosc tak ma u mnie jest dokładnie tak jak piszesz. Puszczam sprzęgło(nowe sprzegło LUK) ładnie bierze od dołu i w pewnym momencie poprostu sie "odkleja" i wtedy nastepuje takie jakby szarpniecie/uderzenie z tego co sie dowiadywałem to wiele osób tak ma a winowajcą jest luz na dwumasie. Podczas szybkiej jazdy i szybkiej zmiany biegów tez czuc to uderzenie podczas puszaczania sprzegła, tez mnie to denerwowało ale dałem sobie spokój z tym bo szkoda kase pakowac i wymieniac klamoty które i tak nic nie pomogą

Opublikowano

Do mnie to pisales? Ja mam nowe sprzęgło luk i nowy dwumas sachs i nic mi się nie slizga ani nie drga. Jedyne co to w momencie zlapania jest taki niby głuchy stuk. Sprzęgło szybko bierze. To normalne?

Opublikowano

Mam to samo w afnie, jak zmieniam z 1 na 2 bieg slychac stuk. Czasami nie slychac jak przekrocze 2500 obrotow i wtedy zmienie bieg na 2.

Opublikowano

Tak wampir do Ciebie pisałem bo mam dokładnie tak jak to opisujesz, tez mam nowe skrzegło LUK ale starą dwumase i do tej pory stawiałem na luzy własnie dwumasy, ale skoro piszesz ze masz nową to juz sam nie wiem co o tym myslec . Jak cos bedziesz wiedział na ten temat wiecej to daj znac, sam jestem ciekawy o co biega. A moze to nie od sprzegła tylko cos innago ma luzy (dyfer?) Nie wiem, nie znam sie na tym az tak .

pozdrawiam

Opublikowano

Panowie a nie stuka wam wał? Sprawdzić trzeba luz na wale, sprawdzić jaki luz na dyfer. Mi tak stuka podczas zmiany od 1 do 3 biegu, chyba że bardzo wolno wrzucam. W manualach szybko pada wał, luz jest na przegubach później dyfer dostaje w kość.

Opublikowano

jak to sie sprawdza?