Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże spalanie oraz zapach Ropy 1.9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy posiadam Audi a4 1.9 TDi 90 Km :) Lecz mam problem który, polega na tym iż dodam gazu wydobywa za mną się niebieski dym który pachnie ropą :( :co nie wiem co się dzieje jak ktoś by mi pomógł bym był wdzięczny :( Spalanie mam za 100 zł czyli jakieś 18 L robię 250 km przy jeździe do 80- 90 Km/H

Opublikowano

pewnie wtryski leją

Opublikowano

też tak myślę ale nie wiem jak je sprawdzić :(

Opublikowano

a czy może byc wina tez pompy ??

Opublikowano

moze to rowniez oznaczac ze pali olej silnikowy a przyczyn moze byc kilka od turba poprzez uszczelniacze zaworowe,po pierscienie.

mysle ze pompa dala by o sobie znac przy paleniu glownie.

Opublikowano

Spalanie jak na tą porę roku do przyjęcia. Gdyby lały wtryski to miałbyś bardzo czarny dym z komina.Ale niebieski wróży większe kłopoty bo to kolor spalin oleju silnikowego. A tu przyczyn może być kilka .kolega radioo11 wyżej już je wymienił.:naughty:

Opublikowano

kolega twierdzi,że czuje ON czyli pewnie miał na mysli kolor niebiesko stalowy czyli dużo paliwa

a chodzi normalnie na jałowym i jak dodajesz gazu czy słyszysz coś czego nie było wcześniej?

Opublikowano

U mnie było dokładnie to samo.

Pojechałem na warsztat, została ustawiona pompa i zapłon. (120zł)

Wszystko wróciło do normy :banan:

Opublikowano

Kąt wtrysku rozjechany, stad ropka nie do konca sie spala i dlatego tak kopci.

Opublikowano
U mnie było dokładnie to samo.

Pojechałem na warsztat, została ustawiona pompa i zapłon. (120zł)

Wszystko wróciło do normy :banan:

Ale ceny:shock3:

Do autora tematu, za późny kąt wtrysku, ropa spala się w zbyt niskiej temperaturze.

Opublikowano

przyczyn zapachu niespalonej ropy może być kilka , ale zacznij od podpięcia Vaga i sprawdzeniu statycznego Kąta wtrysku a później dynamicznego . A jak stało się to nagle to jeszcze sprawdził bym znaki na rozrządzie -napoczątku Stan wtrysków można wstępnie określić po logach korekcji.

Opublikowano

kolego tylko i wyłacznie obstawial bym kąt wtrysku mialem to samo w swojej drugiej a4 :D

Opublikowano

Dzięki podjadę do mechanika i mi powie może wszystko ale na co byście obstawiali :( Oleju nic nie ubyło od wymiany która była 7000 Km temu więc wszystko ok Przyspieszenie w pożądku tylko paliwo ucieka za szybko