Houdini Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) Ok wszystko jasne, miałem zbyt ciemno w pokoju [emoji6] mimo wszystko zauważyłem że po zabraniu światła, napięcie momentalnie spada z 1v na 0.5v ale niżej schodzi już powoli. Na filmie miernik jest podłączony pod sygnał który idzie na boczne lusterka. https://youtu.be/3_ndWfYlTQ8 Natomiast jeśli chodzi o lampkę i wsteczny, to z testów wynika że pin6(zielony) wyłącza fotochrom masą, pin3 (szary) plusem. Trochę mnie to zmyliło, bo mam stare lustro od B5 z fotochromem i wg oznaczeń na płytce szary to wsteczny, zielony to lampka. Czy lampka jest sterowana masą? Lustro na którym testuję, to Gentex 4Z7 857 511 z B6 z kompasem. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Houdini
fragless1 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 51 minut temu, Houdini napisał: Ok wszystko jasne, miałem zbyt ciemno w pokoju mimo wszystko zauważyłem że po zabraniu światła, napięcie momentalnie spada z 1v na 0.5v ale niżej schodzi już powoli. Na filmie miernik jest podłączony pod sygnał który idzie na boczne lusterka. https://youtu.be/3_ndWfYlTQ8 Natomiast jeśli chodzi o lampkę i wsteczny, to z testów wynika że pin6(zielony) wyłącza fotochrom masą, pin3 (szary) plusem. Trochę mnie to zmyliło, bo mam stare lustro od B5 z fotochromem i wg oznaczeń na płytce szary to wsteczny, zielony to lampka. Czy lampka jest sterowana masą? Lustro na którym testuję, to Gentex 4Z7 857 511 z B6 z kompasem. Ja u siebie mam podobne lustro, ale bez kompasu. Wsteczny sterowany jest masą, a lampka plusem. Lampkę podpiąłem z przedlifta z małą modyfikacją i śmiga, ale z wstecznym mam kłopot, bo albo trzeba dodać przekaźnik zmieniający sygnał albo dołączyć dwie diody prostownicze i wsteczny podpiąć pod pin z lampki i wtedy powinno hulać jak trzeba. Jak ktoś się lepiej zna na elektronice, to może napisałby, czy z diodami przejdzie i jakie diody wpiąć, bo ja się na tym słabo znam.
Houdini Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Ja u siebie mam podobne lustro, ale bez kompasu. Wsteczny sterowany jest masą, a lampka plusem. Lampkę podpiąłem z przedlifta z małą modyfikacją i śmiga, ale z wstecznym mam kłopot, bo albo trzeba dodać przekaźnik zmieniający sygnał albo dołączyć dwie diody prostownicze i wsteczny podpiąć pod pin z lampki i wtedy powinno hulać jak trzeba. Jak ktoś się lepiej zna na elektronice, to może napisałby, czy z diodami przejdzie i jakie diody wpiąć, bo ja się na tym słabo znam.No to albo tak jak mówisz że przekaźnik, ale tego z diodami to nie do końca ogarniam jak by to miało być podpięte
Banan Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Ten 4z7 to z allroada C5 też , mam identyczne , lampki wew. nie podpinalem
Houdini Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ja u siebie mam podobne lustro, ale bez kompasu. Wsteczny sterowany jest masą, a lampka plusem. Lampkę podpiąłem z przedlifta z małą modyfikacją i śmiga, ale z wstecznym mam kłopot, bo albo trzeba dodać przekaźnik zmieniający sygnał albo dołączyć dwie diody prostownicze i wsteczny podpiąć pod pin z lampki i wtedy powinno hulać jak trzeba. Jak ktoś się lepiej zna na elektronice, to może napisałby, czy z diodami przejdzie i jakie diody wpiąć, bo ja się na tym słabo znam.Aaaa już zatrybiłem z tymi diodami [emoji2] no i myślę że to mogło by się udać. Nie wiem jedynie jak dobierać diody do danego prądu, ale do ogarnięcia [emoji6]
Houdini Opublikowano 1 Stycznia 2018 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Panowie, dziś zająłem się montażem lusterka. Wszystko ładnie pięknie, jednak pojawił się problem. Gdy chciałem podpiąć się pod lampkę, tak jak autor zaleca, pod pin1, okazało się że nie ma żadnego sygnału na nim, ani przy zgaszonym ani przy zapalonym świetle. Rozebrałem więc lampkę i okazuje się że sygnał na pin1 idzie od styków przy tych guzikach I ku mojemu zdziwieniu, styki w obudowie są, ale w guzikach pusto. Czyżby były dwa rodzaje tych guzików?
Banan Opublikowano 1 Stycznia 2018 Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) w C5 przy tych lampkach gdy jest fabrycznie fotochrom są diody prostownicze i kabelki do oddzielnej wtyki która łączy sie z lustrem , może w B5 sa wersję lampki gdzie tam coś jest dodatkowo podłączone Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Banan
Houdini Opublikowano 1 Stycznia 2018 Opublikowano 1 Stycznia 2018 w C5 przy tych lampkach gdy jest fabrycznie fotochrom są diody prostownicze i kabelki do oddzielnej wtyki która łączy sie z lustrem , może w B5 sa wersję lampki gdzie tam coś jest dodatkowo podłączone To wygląda tak jakby z tych małych lampek do czytania miał być jeszcze jeden styk który daje sygnał na fotochrom że światło się świeci. Złapałem na olx ogłoszenie z lusterkiem i z rozmowy wyszło że chłopak od nas z klubu, jutro ma zajrzeć do lampki i wysłać mi foto, może coś się wyjaśni [emoji6]
Banan Opublikowano 1 Stycznia 2018 Opublikowano 1 Stycznia 2018 może one są standartowe i w A6 były te same , tak to wygląda jak jest lampka pod fotochrom w A6:
Houdini Opublikowano 1 Stycznia 2018 Opublikowano 1 Stycznia 2018 może one są standartowe i w A6 były te same , tak to wygląda jak jest lampka pod fotochrom w A6: Z tego co kojarzę to brakuje u mnie tego
Houdini Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Dziś dostałem foto włącznika i jest różnica. A zatem żeby fotochrom nie ściemniał się przy włączaniu lampki trzeba albo wymienić włączniki lampek do czytania, albo przerobić obecne. Na chwilę obecną widzę tam tylko diodę i nic poza tym. Kupię sobie i spróbuję zmierzyć multimetrem wszystko, może uda się wtedy zarobić instrukcję do przerobienia [emoji2]
bobikos Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Różnica jest tylko w zamontowanej diodzie. Zrobiłem taką przeróbkę w B6 ale konstrukcja włącznika wydaje się być taka sama.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Houdini Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Różnica jest tylko w zamontowanej diodzie. Zrobiłem taką przeróbkę w B6 ale konstrukcja włącznika wydaje się być taka sama.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaTylko przy sprawdzaniu całej lampki multimetrem zauważyłem coś dziwnego. Gdy lampka jest zgaszona, w całym układzie jest plus. Na każdym jednym styku. Dopiero włączenie światła powoduje że na części pojawia się masa. Gdy podłączałem przewód od fotochromu do któregokolwiek kabla, dezaktywował się, nieważne czy lampka była włączona czy nie. Zgłupiałem.
Houdini Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Dostałem lampkę od auta z fotochromem. W przycisku od lampki do czytania, zarówno po jednak jak i drugiej stronie jest zamontowana dioda prostownicza o oznaczeniach 1N4007 czyli 1A. Na styku z którym jest połączona po zaświeceniu pojawia się masa. Można przylutować takie diody i połączyć je z tymi wtykami. Bez tego na pinie1 wtyczki lampki nic się nie pojawi po jej zaświeceniu. I gdy zapalimy lampkę podczas jazdy, lusterko będzie się przyciemniać.
Banan Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Efekt super [emoji6] to jest w końcu lusterko z jakiego auta?
Houdini Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ja to już się pogubiłem tak szczerze. Na aukcji było b6, wg grafiki Google to jest C5, a po numerze i jedno i drugie [emoji14]
Houdini Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 A jaki numerek jest? 4z7 poczatek?4Z7 857 511
Rekomendowane odpowiedzi