Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] Czujnik podłączony do stabilizatora - czy to samopoziomowanie xenonów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć :)

Dzisiaj troche dłubałem przy autku i tak wypatrzyłem, że jest jakiś ruchomy

plastikowy element połączony z jednej strony z drążkiem stabilizatora a z drugiej wędruje

do czegoś co wyglada jak czujnik ... bo dochodzą do niego jakies kabelki.

Napewno występuje toto z lewej strony auta ... może jutro zgram zdjęcia to pokażę o co chodzi

a może już teraz Ktoś mi powie co to za czujnik ?

Opublikowano

masz xenon ?? Jezeli tak to strzelam ze to wlasnie czujnik poziomowania

dokladnie tak nie musisz strzelac, bo masz racje

Opublikowano

cześć, dzięki ... :)

i chyba on jest podłączony do wahacza ... muszę zgrać zdjęcia :D

Opublikowano

na 100% układ poziomowania reflektorów xenonowych :th:

Opublikowano

tak ku uzupełnieniu -

z tyłu też jest taki czujnik po lewej stronie auta

no i z przodu też jest to lewa strona

po prawej stronie nie ma juz czujników

Opublikowano

Zależnie jak masz obciążone auto to i z tyłu i z przodu musi być czujnik, jak załadujesz bagażnik to automatycznie przód idzie do góry, a przedni czujnik by ci tego nie "wykrył", dlatego są 2 z przodu i z tyłu. Są tylko po jednej stornie bo z drugiej nie było by potrzeby ich montować, one mają regulować tylko góra dół.

Opublikowano

czy ktoś wie jaka jest zasada działania czujnika poziomowania - to jest potencjometr?

czy w B6 i B7 jest ten sam czujnik z tyłu ?

Opublikowano

Tak jest to potencjometr, w zależności od zmiany oporu, zmienia się napięcie, które jest "przypisane" do wysokości świecenia świateł i w razie potrzeby silniczki opuszczają lub podnoszą lampy.

Opublikowano

dzięki,

no to chyba trza kupić .. bo stary kuleje :(

Opublikowano

Zależnie jak masz obciążone auto to i z tyłu i z przodu musi być czujnik, jak załadujesz bagażnik to automatycznie przód idzie do góry, a przedni czujnik by ci tego nie "wykrył", dlatego są 2 z przodu i z tyłu. Są tylko po jednej stornie bo z drugiej nie było by potrzeby ich montować, one mają regulować tylko góra dół.

Poziomowanie działa też przy hamowaniu i dodawaniu gazu :)

Opublikowano

Ono, to zależy jak kto dodaje gazu ;)

PS. Tak, żeby był komplet informacji :)

Tuesday,14,April,2009,19:02:02:59303

VAG-COM Version: Release 704.1

Address 55: Xenon Range

Control Module Part Number: 8P0 907 357 D

Component and/or Version: Dynamische LWR H01 0010

Software Coding: 0000005

Work Shop Code: WSC 06325

1 Fault Found:

00497 - Sensor for Vehicle Leveling; Rear

010 - Open or Short to Plus - Intermittent

Freeze Frame:

Fault Status: 00101010

Fault Priority: 2

Fault Frequency: 1

Reset counter: 40

Time Indication: 6

Symbol czujnika:

8E0 907 503

Hella

6PM 008 161-50

140605 H7S1

Do demontażu potrzebny klucz 10 i torx męski później podam rozmiar

Opublikowano

uszkodzony czujnik, lub zerwany przewod

Opublikowano

Dokładnie może być kabelek tak jak ja miałem zanim się rozleciał, ja miałem przygody z przednim i niestety wymiana po gwarancji 450 zyla. Lepiej sprawdzić na VAGu najpierw jakie wartości daje i będzie wiadomo czy się zepsuł.

Opublikowano

Dokładnie może być kabelek tak jak ja miałem zanim się rozleciał, ja miałem przygody z przednim i niestety wymiana po gwarancji 450 zyla. Lepiej sprawdzić na VAGu najpierw jakie wartości daje i będzie wiadomo czy się zepsuł.

nie wiem jeszcze jak na VAGu to sprawdzić .. w sensie jakiś zakres wartości dynamicznych

kabelek wygląda OK, szybko "wchodzi" w jakieś osłonięte elementy karoserii

Opublikowano

Mi jakiś czas temu zapalił się czujnik poziomowania ksenonów. pojechałem na komputer, stwierdzili że to czujnik z przodu, jak podnieśli samochód kabelki w nadkolu były troche jakby nadto wyciągnięte, ale po wyjęciu kostki okazało się jest w niej wilgotno, dostała się woda. w serwisie mimo pomiarów kabli nie udało się ustalić czy to czujnik czy kable, więc pozostawiłem temat nie rozwiązany. albo kupię czujnik w ASO i sprawdzę. Ale równie dobrze może to być kabelek. Może ktoś wie czy ten czujnik-potencjometr mógł się uszkodzić przez wilgoć. A może ktoś ma taki żeby wypożyczyć w celu sprawdzenia czy to czujnik tak żeby nie kupować bez potrzeby.

Opublikowano

Wilgoć zabija te czujniki, woda wchodzi przez jeden PIN i jesteś na minusie ok 400 zł, instalację można sparwdzić VASem jak się chce mechanikowi to zrobić.

Opublikowano

no właśnie próbowali vasem ale nie wyszło, zapewne tak jak mówisz to czujnik bo była w kostce wilgoć, no nic kupię nowy czujnik i będzie prawdopodobnie kłopocie

Opublikowano

Mi jakiś czas temu zapalił się czujnik poziomowania ksenonów. pojechałem na komputer, stwierdzili że to czujnik z przodu, jak podnieśli samochód kabelki w nadkolu były troche jakby nadto wyciągnięte, ale po wyjęciu kostki okazało się jest w niej wilgotno, dostała się woda. w serwisie mimo pomiarów kabli nie udało się ustalić czy to czujnik czy kable, więc pozostawiłem temat nie rozwiązany. albo kupię czujnik w ASO i sprawdzę. Ale równie dobrze może to być kabelek. Może ktoś wie czy ten czujnik-potencjometr mógł się uszkodzić przez wilgoć. A może ktoś ma taki żeby wypożyczyć w celu sprawdzenia czy to czujnik tak żeby nie kupować bez potrzeby.

demontaż tylnego czujnika i montaż zajmuje 20 minut ze zdjęciem koła ... przód też chyba podobnie .. zatem ja też chętnie przyjmę czujnik na test .. a przy okazji można pomierzyć stary - i dokupić potencjometr ;)

można to demontować z blachą mocującą - wtedy wystarczą tylko klucze 10tki lub sam czujnik to dodatkowo torx męski

na razie mam wyłączone piszczenie ... w ASO chyba ok. 500PLN .. a na allegro znalazłem jeden .. w dodatku ktoś go rozwalił - nie jest kompletne ramię

@marmaj .. szkoda ze się nie zgadaliśmy .. byłem w czwartek w Wawie byśmy podmienili sobie przód i tył :D

a i bekaena porównali :)

Opublikowano

W ASO czujnik ok 380 PLN, Pepin czujnik jest nie rozbieralny i nie naprawialny więc potencjometr odpada. Mam jeden zepsuty w domu który próbowałem rozebrać ale odpuściłem sobie bo gra nie warta świeczki.