Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ledy do jazdy dziennej - wasze propozycje - wszystkie wersje - zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w światłach drogowych,ale jak z Policją to nie wiem i tu zapytanie,czy to legalne,chodzi mi o ten moduł DRL?

nie jest to legalne i powinni dowody zabierać(kwestia czasu), niech podjedzie jeden z drugim pod ścianę i pstryknie fotkę, gdzie idzie wiązka światła i niech sobie porówna z mijania :thumbdown:

u mnie w robocie jest dwóch asów w BMW 5 z tak przerobionymi i codziennie widzę jak to oślepia pomimo zmniejszonej mocy

kris-krzysztof ładnie to wygląda i cena znośna :wink:

powiedz, jak z mocowaniem tego i porównanie z wielkością ori halo?

Opublikowano

Nie przesadzajmy znowu z tym zabieraniem dowodów, dostatecznie nas inwigilują na drogach.....

Opublikowano

Pany też się przymierzam do założenia ledów DRL tyle , że w B7. I powiem wam , że mam dość spory problem. Po prostu nie widzę w swoim zwyklym zderzaku miejsca , w którym mógłbym umieścić DRL. Wloty przy halogenach to lipa. Lewy wlot kierownica powietrza , prawy zaślepka . [okular na halo już dołożony :wink:] Są dedykowane kratki z wbudowanymi lampami do tego zderzaka , ale jak bym je założył to o ponad połowę będzie zakrywało wlot do intercoolera. ŚWIATŁA LED DRL DZIENNE AUDI A4 B7 SZCZECIN JAFRA (3053100615) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. I do tego cena. Ja widziałbym jakieś DRL w paski , tylko gdzie je wsadzić. :facepalm:

jbwin22owyk2_t.jpg

Opublikowano

@up miki

I zgadza się kolego mierzylem dziś i wychodzi 21cm :confused: nie wiem jak ja to rok temu mierzylem.?

A nie było jakiejś zmiany orzepisow czy cos? Nie było wymogu 20cm przypadkiem?

hmm no mam nadzieje ze nie będą mnie mierzyć ;)

Poczekam aż stanieja te podwójne led+halo, bo na razie to cena zaporowa :eek:

I zrezam w ten sposób, bo to chyba najbardziej mniej odbiega od orientuje,

kusi mnie jeszcze ten patent z modułem i długimi na 30%,

Ale to też nie zgodne z przepisami :mad:

Wysyłane z mojego v6 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
kris-krzystof - ty masz opcję nr.1 ?

trzacha - założyłeś te z modelu nr 3 (firmy xenonowe czy inny model?)

ucho - wstaw link z twojego wątku przerobienia lampek

XBladex - a jak to świeci jak jest ładne słońce na dworze - widać te ledy ?

wszystkim dziękuję za materiał foto -

i prosze o więcej.

Przed podjęciem decyzji o wstawieniu i przeróbce lampek-led ,prosze zwrócić uwagę na temat poruszany również tutaj

http://a4-klub.pl/kazdy-temat-20/ktorzy-rezaja-lampy-zarowki-hidy-ledy-zakladaja-paski-diodowe-itp-264836/

trzeba to zrobić tak aby było wszystko zgodnie z prawem , aby uniknąć kłopotu.

Można wywnioskować więc - że wersja NR.5 - jest dosyć ryzykowna

Tak, jak pisałem wcześniej: NSSC DRL 504HP. NSSC to marka, 504HP model, a DRL oznaczenie typu świateł (Daytime Running Lights), czyli do jazdy dziennej. Moje to LED-y.

Opublikowano

Mnie osobiście najbardziej podoba się LED w halogenie. Fajnie to wygląda, nie widać żadnej ingerencji i ładnie sie prezentuje gdy świecą - obniżają optycznie auto - no i okrągłe bardziej pasują. Tylko żeby jeszcze troche staniały. Duzo lepiej auto wygląda przy zapalonych okrągłych halogenach niż przy tych ledach dokładanych w zderzak

30% drogowych też nawet nieźle. Ale po co inwestować w coś - za co dostane mandat.

Dokładanie pasków LED - raczej bym sie nie decydował na taki ruch - szkoda by mi było kratki S-line, która kosztuje 100zł/1szt. Pozatym nie podoba mi się.

Jedynie wąż-LED jak któryś z kolegów zrobił w lampie - fajnie wygląda - ale to musiałoby być ładnie zrobione - szczerze mówiąć chyba bałbym się to robić - a nóż za rok przestanie mi sie to podobać i co wtedy :decayed:

Czekam na przystępną cene LED i Halo w jednym i kupuje, ważne też dla mnie jest posiadanie homologacji, dlatego nie bede sie bawił w przeróbki czy dokładanie choinek wężowych.

Policjant podejdzie i tylko sprawdzi czy na kloszu od LED jest homologacja. - Ewentualny jej brak może być przyczyną - że to Ciebie oskarżą o spowodowanie wypadku, nawet jeśli to nie ty będziesz sprawcą. Ja chyba za stary jestem na takie głupoty. Wole dać 200zł więcej i kupić te halogeny z LEDem.

CIekawe czy przy montażu byłoby dużo rezania ?

Opublikowano

opcja nr 5 :oklasky:

Opublikowano
kris-krzystof - ty masz opcję nr.1 ?

trzacha - założyłeś te z modelu nr 3 (firmy xenonowe czy inny model?)

ucho - wstaw link z twojego wątku przerobienia lampek

XBladex - a jak to świeci jak jest ładne słońce na dworze - widać te ledy ?

wszystkim dziękuję za materiał foto -

i prosze o więcej.

Przed podjęciem decyzji o wstawieniu i przeróbce lampek-led ,prosze zwrócić uwagę na temat poruszany również tutaj

http://a4-klub.pl/kazdy-temat-20/ktorzy-rezaja-lampy-zarowki-hidy-ledy-zakladaja-paski-diodowe-itp-264836/

trzeba to zrobić tak aby było wszystko zgodnie z prawem , aby uniknąć kłopotu.

Można wywnioskować więc - że wersja NR.5 - jest dosyć ryzykowna

moduł od tego gościa kupiłem Informacje o Użytkowniku Be-Smart

moduł wpięty mam do MCE [ALL B6 B7] Moduł centralnej elektryki // włącznik świateł // czujnik światła // CLH

moduł z allegro załącza się sam po odpaleniu auta ale ja dołożyłem dodatkowy ori wyłącznik aby była możliwość je całkowicie wyłączyć

-plus wpięty do śruby która jest za pedałami na ścianie grodziowej

-masa przykręcona na lewym słupku śrubą

-przewody do lamp wpinasz w MCE do kostki B

CLH podpinasz pod sterowanie zamka centralnego, ale wystarczy podpiąć się pod kierunkowskaz i też będzie działało, lecz jedyny feler to taki że jak chcesz zostawić auto na awaryjkach przy wyłączonym silniku to też będzie się załączać CLH (Gniazdo B pin z kierunkowskazów podpinasz w obojętnie który)

Bezpiecznik z modułu wyprowadziłem do skrzynki bezpieczników z powodu tego że jakby się spalił to nie trzeba rozbierać całej półki

20121201_081209.jpg36_5.jpg20130102_145906.jpg

Opublikowano

Też wcześniej zastanawiałem się nad halogenami, ale wyszedłem z założenia, że w czasie jazdy w warunkach ograniczonej widoczności są jednak bardzo przydatne. Zwłaszcza, gdy w aucie są xenony. Zwróć uwagę na barwę ich światła i dodaj do tego mgłę i noc. Wtedy halogeny z tradycyjnymi żarówkami (bez kombinacji z LED itp.) stają się bardzo przydatne. Wcześniej też sugerowałem się wyglądem i brałem pod uwagę DRL w miejscu halogenów. Ale doszedłem do wniosku, że może mi kiedyś ich brakować. Ale zależało mi na odciążeniu moich xenonów i wybór padł taki, jak widać na załączonym obrazku... Jeśli ktoś ma dokładki z kratką z S-Line, to raczej nie ma wyboru i pozostają mu DRL okrągłe - w miejsce halogenów (jeśli oczywiście nie jest mu obce pojęcie estetyki). Bo ja mając reflektory xenonowe nie bawiłbym się w zmianę ich charakterystyki i jakieś dokładki LED w środku reflektora. I jeszcze nawiązanie do przepisów. Panowie, szkoda czasu na dywagacje dotyczące zachowania policjantów - moim zdaniem, jest jasno określone (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia) co i jak, i trzeba się do tego stosować a nie kombinować jak to ominąć. Nie będziemy się wtedy wzajemnie wkurzać na drodze :wink:...

Opublikowano

@up ucho.77

Czy w tym module jest jakaś możliwość zmiany jasności świecenia?? tzw potencjometr??

Opublikowano
@up ucho.77

Czy w tym module jest jakaś możliwość zmiany jasności świecenia?? tzw potencjometr??

w teorii nie,

na zwykłych żarówkach świeci:thumbup: i nic nie razi innych użytkowników ruchu

Opublikowano
  • Autor

ucho.77 -dzięki za wstawienie materiału foto + opisu

daniels - zgadzam opcja Nr5 - b.ładnie wygląda - tylko żeby dostać takie ori lampy -ah to by było

trzacha - jak masz zapalone dzienne LED , to z tyłu lampki też ci świecą ?

Opublikowano

Tylko z przodu. Włączają się po uruchomieniu silnika i gasną po włączeniu świateł mijania. Nie ma obowiązku używanie świateł LED i pozycyjnych jednocześnie. Wynika to uregulowań unijnych, które obowiązują również w Polsce. Znam historię Klubowiczów, którzy mieli w związku z tym problemy podczas kontroli drogowej, ale w 2010 r. zostało zmienione rozporządzenie ministra infrastruktury, które dostosowało wymagania do wymagań Unii Europejskiej. Na podstawie tej zmiany od 2010 roku wszystkie nowe samochody muszą być wyposażane w światła do jazdy dziennej i muszą one się świecić bez świateł pozycyjnych. Czyli podczas używania świateł do jazdy dziennej, nie można używać świateł pozycyjnych. W starszych modelach samochodów (czyli tych bez DRL) do jazdy w ciągu dnia należy używać świateł mijania i wraz z nimi muszą się świecić światła pozycyjne. Można jednak dodatkowo zamontować światła z homologacją do jazdy w dzień, czyli takie, o jakich tu piszemy (z homologacją!). Nie ma zatem obowiązku używania świateł pozycyjnych wraz z używaniem świateł do jazdy dziennej. Pozdrawiam!

Opublikowano

propozycja dla tych co chcą z halo dzienne robić led7,5w

h11_h8_7_5.jpg

na aucie

image.jpg23_3.jpg

Opublikowano

Ciekawe czy te Ledy do B7 podejdą do zderzaka S-line? Nie ma też zdjęć jak to wygląda zamontowane.

Opublikowano
  • Autor

VTG - jaki NR. led (od 1 do 8) masz na myśli ?

Opublikowano
Tylko z przodu. Włączają się po uruchomieniu silnika i gasną po włączeniu świateł mijania. Nie ma obowiązku używanie świateł LED i pozycyjnych jednocześnie. Wynika to uregulowań unijnych, które obowiązują również w Polsce. Znam historię Klubowiczów, którzy mieli w związku z tym problemy podczas kontroli drogowej, ale w 2010 r. zostało zmienione rozporządzenie ministra infrastruktury, które dostosowało wymagania do wymagań Unii Europejskiej. Na podstawie tej zmiany od 2010 roku wszystkie nowe samochody muszą być wyposażane w światła do jazdy dziennej i muszą one się świecić bez świateł pozycyjnych. Czyli podczas używania świateł do jazdy dziennej, nie można używać świateł pozycyjnych. W starszych modelach samochodów (czyli tych bez DRL) do jazdy w ciągu dnia należy używać świateł mijania i wraz z nimi muszą się świecić światła pozycyjne. Można jednak dodatkowo zamontować światła z homologacją do jazdy w dzień, czyli takie, o jakich tu piszemy (z homologacją!). Nie ma zatem obowiązku używania świateł pozycyjnych wraz z używaniem świateł do jazdy dziennej. Pozdrawiam!

tu macie wszystko:

Przepisy prawne w Polsce (wyciąg)[edytuj]Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

• Symetrycznie względem osi pojazdu
  • Na równej wysokości
  • Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
  • Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
  • Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu
  • Nie mogą być zamontowane dalej niż 40 cm od obrysu pojazdu
  • Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Opublikowano

Możesz wrzucić jakiś link - gdzie je można kupić ?

Pozbywamy sie halogenów w tym układzie czy te LEDY są 2w1 ?