Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co to jest i jak działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do Was, czy ktoś mi pomoże odpowiedzieć na pytanie do czego służy ten trójnik ze zdjęcia oraz jak działa i jaką pełni funkcję? Silnik ADR 1.8.

Dodam tylko, że mam problemy z falowaniem obrotów najczęściej rano (na gazie i benzynie) więc zacząłem szukać w przewodach podciśnienia. Odma przy silniku sprawna (nowa).

Zastanawia mnie dlaczego w tym tójniku dmuchając w te grubsze końcówki powietrze przepływa jednostronnie. Zauważyłem w środku jakiś pomarańczowy zaworek.

Natomiast ta najmniejsza rurka ( zdjęcie i oznaczenie 1) nie działa ani w jedną ani w drugą. Przewód jest zdaje się od odmy. Nie bardzo daje się też przeczyścić bo są tam załamania, ale brudna raczej nie jest. Pryskałem WD 40 pod ciśnieniem i też nie przechodzi. Nie ukrywam że przepustowość sprawdzałem dmuchając ustami :) ale wydaje mi się że w jedną stronę powinno iść powietrze, pytanie w którą i czy nie jest to zależne z ciągnięciem powietrza może też z innej rurki równocześnie?

image.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Kolega Łukasz dobrze ci napisał wymień to i zobaczymy co będzie z tymi obrotami :) Jak nie pomoże to pisz.

Opublikowano

Co do zdjęcia wszystko się zgadza dzięki za link. To co na moim zdjęciu oznaczone jedynką i na zdjęciu które podesłał Łukasz13 nie do końca idzie do odmy, może nie bezpośrednio. Ten przewód który wychodzi z jedynki (moje zdjęcie) dochodzi do kolejnego trójnika, który jest połączony z dolotem powietrza przed przepustnicą. To taki około 10 cm element pomiędzy tym plastikowym dolotem powietrza z "harmonijką", a przepustnicą przez który też przechodzi powietrze, jest to odlane razem z tym trójnikiem jako całość. Tam łączy się właśnie odma (gruby przewód) z tym przewodem ze zdjęcia od jedynki.

Przed chwila rozebrałem cały dolot powietrza i zauważyłem, że w miejscu łączenia właśnie tego trójnika, który zasysa powietrze przed przepustnicą wszystko jest w jakieś takiej kremowej mazi. Jak zdjąłem przewód od odmy to był cały zalepiony takim kremowym kitem. Co to jest i skąd się bierze?

Dodatkowo zauważyłem że ten 10cm plastikowy element który zakłada się na przepustnicę miał źle założoną uszczelkę, przez które było być może łapane lewe powietrze. W poniedziałek kupie i wymienię.

Zastanawiam się też, czy ten trójnik ze zdjęcia na wylocie nr 1 który oznaczyłem powinien przepuszczać powietrze w dwie strony tak jak to pokazuje drugie zdjęcie od Łukasza?

Dodatkowo przed rozbiórką pojeździłem autkiem, bo te uwagi zgłaszała mi żona :) Chciałem zobaczyć jak to jest i wstępnie obroty jak dla mnie na jałowym chodziły ok na benzynie i na gazie.

To co zauważyłem niepokojącego to na gazie przy "depnięciu" na jedynce jest jakieś dziwne trykanie przy silniku i czasem się zacinają obroty przy 3 tys, nie idzie dalej ale tylko czasem. Mocy nie brakuje, błędów w silniku nie ma, i w instalacji stag również wszystko ok. Te dziwne trykanie jest tylko przy ruszaniu na gazie na i na jedynce na innych biegach jak dam cały gaz jest ok.

Jakieś pomysły?

Opublikowano

To zdjecie wkleiłem z tymi strzałkami to tak działą w 1.8t u Ciebie nie ma turbiny więc nie ma nadciśnienia w dolocie, ważne żeby było przejście w strone kolektora i nie było nieszczelności przez które może zasysać lewe powietrze. Ta maź to normalne zimą na niedogrzanym silniku i jeżdzeniu krótkich dystansach.