Opublikowano 1 Kwietnia 201511 l Nie chodzi mi o komunikat, mi pokazuje na fis po prostu miarkę oleju min max. Otwórz maskę, wejdź do samochodu i tylko włącz zapłon, poczekaj kilka sekund
Opublikowano 1 Kwietnia 201511 l No ja to widziałem w necie i pytałem czy ktoś wie jak to uruchomić ale mądrych było brak. Spróbuję czy u mnie pójdzie No zrobiłem próbę i faktycznie pojawia się miarka olejowa na FISie
Opublikowano 4 Maja 201511 l Ja kombinuję z tym MMi i miarką oleju jak koń pod górkę. A na wyświetlaczu wciąż komunikat: "Note Switch ignition on to configure system.". Otwierałem i zamykałem maskę, zapłon włączałem i wyłączałem i wciąż to samo. Może odłączyć aku żeby zresetować ? Mam autko od niedawna i nie wiem, czy odłączając aku nie zresetuję auta tak, że nie da się jechać ?
Opublikowano 4 Maja 201511 l http://a4-klub.pl/index.php?/topic/227044-jak-sprawdzic-poziom-oleju-na-mmi/?p=3349893#entry3349893
Opublikowano 4 Maja 201511 l Ja kombinuję z tym MMi i miarką oleju jak koń pod górkę. A na wyświetlaczu wciąż komunikat: "Note Switch ignition on to configure system.". Otwierałem i zamykałem maskę, zapłon włączałem i wyłączałem i wciąż to samo. Może odłączyć aku żeby zresetować ? Mam autko od niedawna i nie wiem, czy odłączając aku nie zresetuję auta tak, że nie da się jechać ? Kolego po każdorazowym otwarciu maski licznik się resetuje dlatego masz ten komunikat, trzeba trochę pojeździć bez otwierania maski i pokaże Ci się stan oleju, kłapanie maska tylko pogarsza sprawę
Opublikowano 5 Maja 201511 l Acha ... dzięki za zainteresowanie moim problemem. Miałem trochę przygód z samochodami i trochę z gąsienicowymi, ale teraz z do nowego nabytku podchodzę jak pies do jeża. No i forma tego forum też wymaga przyzwyczajenia się, jakieś tu wszystko inne ... Ale skoro jesteśmy przy temacie - czy w moim samochodzie można "bezkarnie" odłączyć akumulator, czy potem czeka mnie ustawianie wszystkiego (tzn. elektroniki/elektryki) od początku ? Dopisane: No więc pogrzebałem trochę w ustawieniach i napiszę co wyszło. Otóż samo włożenie "pilota" do gniazda nie inicjuje funkcji pomiaru. Spróbowałem odpalić auto bez wciśniętego sprzęgła, "zapłon" się uaktywnił ale silnik nie zaskoczył. I dopiero w takim układzie zaczęło pokazywać miarkę oleju. Dziwne. Piszecie koledzy na początku tematu (szkoda że tak zaśmieconego wywodami o spalaniu oleju które nie powinny się tu znaleźć) o włączeniu zapłonu, ale u mnie nie widzę takiej opcji. Tzw zapłon = urucomienie silnika. BTW na uruchomionym silniku też pokazuje poziom oleju, ale na ile jest on wiarygodny ? Edytowane 6 Maja 201511 l przez Jędrulawawa
Opublikowano 6 Maja 201511 l Kolego kilka postów wcześniej masz napisane: otworzyć maskę, włączyć zapłon (bez zapalania silnika) poczekać kilkanaście/dziesiąt sekund i wtedy na fisie powinna Ci się pojawić miarka oliwy. Ja proponuję kup sobie miarkę zwykłą (np. od A3) a na MMI nie patrz bo to zawsze pokazuje nie wiadomo co. zapłonu, ale u mnie nie widzę takiej opcji. Tzw zapłon = urucomienie silnika. Kolego jak nie wciśniesz sprzęgła to auto nie odpali a załączy się tylko zapłon, no chyba że tę opcję masz wyłączoną to wtedy faktycznie ciężko z włączeniem zapłonu. Oczywiście wszystko można zakodować
Opublikowano 8 Maja 201511 l Andynl, co do miarki to święta prawda. W zależności od humoru chyba, pokazuje mi raz max raz jedna kratka a raz dwie, że ubyło i tak sobie w kółko. Edytowane 8 Maja 201511 l przez vvalery
Opublikowano 10 Maja 201511 l pomiedzy 3-4 tys obrotów czasem gdy przyśpieszam auto czuć że ciagnie tylko nie płynnie - żadnych tam skoków ale czuć tak jakby na chwile zmiejszał się przepływ paliwa dosłownie ułamek sekundy ale kilka razy w tych obrotach tak się dzieje no właśnie, ja mam podobne odczucia - ktoś może to wyjaśnić? to wina turbo, regeneracja konieczna??
Opublikowano 10 Maja 201511 l Od tamtego czasu zrobiłem z 8k dalej tak jest turbo już rzadko slysze a jak przerywa to wiem ze poziom spadł. I trzeba dolać reszte chodzi jak chodził cicho szybko i pragnienie na olej dalej 1km = 1L
Opublikowano 29 Kwietnia 201610 l Koledzy u mnie był wymieniany olej 8tys km temu. Auto sprowadziłem tydzień temu z Niemiec. Na MMI pokazuje mi stan oleju cały czas na MAX. Dziś jak pojeździłem trochę w korkach to podczas jazdy sprawdziłem i pokazało mi komunikat żeby upuścić trochę oleju bo jest go za dużo. Jak przyjechałem pod dom, wyłączyłem silnik i po 2-3 minutach spradziłem stan oleju znowu jest na MAX, komunikat że poziom ok. Czy powinienem upuścić trochę oleju? Czy MAX może być. Mój silnik CAGA 2.0 TDI. Z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano 24 Maja 201610 l Wiele wątków się przewija w tym temacie. Miałem ten sam problem z odczytem poziomu oleju z MMI po jego wymianie. Pomocny okazał się komentarz Jędrulawawa na 10 stronie. Komunikat o braku informacji na temat poziomu oleju zniknął i pojawił się wskaźnik poziomu po prawidłowym włączeniu zapłonu (bez uruchamiania silnika). Włączenie zapłonu następuje w momencie wciśnięcia kluczyka do końca (tak samo jak uruchomienie silnika) ale bez wyciśniętego sprzęgła. Cała operacja wygląda tak: 1. Rozgrzanie silnika do temp 90C 2. Wyłączenie silnika 3. Włączenie zapłonu (bez wyciskania sprzęgła) 4. Wybranie w MMI CAR -> Oil level 5. Po 2-3 minutach zniknie komunikat o braku danych i pojawi się wskaźnik oleju. .h W kwestii pozostałych wątków to spalanie w cyklu 20% dystansu miasto 80% autostrada przy prędkościach 110-120 km/h i płynnej jeździe średnie spalanie w granicach 6,5 l/100km. Ubytków oleju po przejechaniu 1000km nie stwierdziłem.
Opublikowano 13 Lipca 201610 l Jak się prawidłowo sprawdza poziom oleju w mmi (przy dolewce)? Bo jak dolałem oleju to pokazało mi na mmi, że jest jeszcze mniej niż było a było 1/4. Nigdy nie otwierałem maski przy sprawdzaniu oleju. Czy trzeba i tak otwierać maskę nawet jak się sprawdza poziom oleju w mmi? Trochę dziwne, bo jak otworzyłem maskę (dolałem olej) to pokazało prawidłowy poziom oleju (pomiędzy minimum a maximum)
Opublikowano 4 Grudnia 20169 l Wiele wątków się przewija w tym temacie. Miałem ten sam problem z odczytem poziomu oleju z MMI po jego wymianie. Pomocny okazał się komentarz Jędrulawawa na 10 stronie. Komunikat o braku informacji na temat poziomu oleju zniknął i pojawił się wskaźnik poziomu po prawidłowym włączeniu zapłonu (bez uruchamiania silnika). Włączenie zapłonu następuje w momencie wciśnięcia kluczyka do końca (tak samo jak uruchomienie silnika) ale bez wyciśniętego sprzęgła. Cała operacja wygląda tak: 1. Rozgrzanie silnika do temp 90C 2. Wyłączenie silnika 3. Włączenie zapłonu (bez wyciskania sprzęgła) 4. Wybranie w MMI CAR -> Oil level 5. Po 2-3 minutach zniknie komunikat o braku danych i pojawi się wskaźnik oleju. .h W kwestii pozostałych wątków to spalanie w cyklu 20% dystansu miasto 80% autostrada przy prędkościach 110-120 km/h i płynnej jeździe średnie spalanie w granicach 6,5 l/100km. Ubytków oleju po przejechaniu 1000km nie stwierdziłem. Czy to dział też przy uruchamianiu silnika z automatyczną skrzynią biegów i bez wciśniętego hamulca ? Ktoś może to potwierdzić bo od jakiegoś czasu też próbuje sprawdzić poziom oleju i na razie nie bardzo to wychodzi :/
Opublikowano 8 Grudnia 20169 l Witam. Dlaczego na wyświetlaczu mmi nie widzę stanu oleju. Przy wejściu w opcje car żadna z opcji mi się nie otwiera, tylko jedna. Wyświetla się informacja "switch ignition on to configure system"
Opublikowano 12 Grudnia 20169 l U mnie się wszystko udało, wystarczyła próba uruchomienia silnika bez wciśniętego hamulca
Opublikowano 4 Stycznia 20179 l Cześć, Zauważyłem ze jak sprawdzę stan oleju elektronicznie, to powiedzmy pokazuje mi 1/3 skali, gdy otworzyłem maskę aby dolać płynu do spryskow to zaczął mi pokazywać 1/2 stanu, ale gdy sprawdziłem bagnetem serwisowym to pokazuje ze jest na minimum, komu wierzyć? Silnik 2.0 TFSI 211 KM Pozdrawiam