Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż modułu DRL w światłach drogowych Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już coś zamieniać, to 87 z 87a

A niby co to ma zmienić? :naughty:

30 - 87a to NC (normally closed)

30 - 87 to NO (normally open)

Opublikowano

Potwierdzam - podłączałem i bez zmian

dobra chłopy - _quatrrro_, erchi i gregorio - dzieki za sugestię - jutro ide do sklepu albo szukam w necie

pozdr

Edytowane przez gregw

Opublikowano

30 - 87a to NC (normally closed)

30 - 87 to NO (normally open)

Nie na tym przekaźniku

Opublikowano

U mnie na tym działa.

Opublikowano

U mnie na tym działa.

Na tym przekaźniku jaki pokazał gregw?

4807331200_1414414158.jpg

Edytowane przez _quattro_

Opublikowano

Tak, na zwykłym przekaźniku ze stykami czynnymi i biernymi, który kosztuje grosze.

Edytowane przez erchi

Opublikowano

Tak, na zwykłym przekaźniku ze stykami czynnymi i biernymi, który kosztuje grosze.

Na pewno nie na tym, którego wrzucił gregw

Jeśli już to na takim

przekaz2.jpg

Edytowane przez _quattro_

Opublikowano

Przepraszam, nie zerknąłem jaki dokładnie wrzucił gregw (a wrzucił ze stykami NO, czyli czynnymi).

Do prawidłowego działania potrzebujemy styków biernych (NC). Teraz wszystko jasne.

Opublikowano

Witajcie chlopaki!

U mnie "zabawy" ciag dalszy :angry:

Kupilem jak mi polecaliscie dwa przekazniki typu NO - dwa, bo w pierwszym sklepie gosc mi rzekł ze nie ma typu NO tylko NO/NC ale mowil ze bedzie dzialal

dla pewnosci dokupil mi jeszcze kolega w innym sklepie drugi, niby NO

tu macie foto

pierwszy NO/NC

http://zapodaj.net/89ac874ce39f4.jpg.html

a tu drugi
http://zapodaj.net/dd62da5768c28.jpg.html

po pierwsze oceńcie prosze czy dobre kupilem i czy je podlaczyc jak w pierwszym poscie kolegi ucho.77 czy inaczej - jak?

a dlaczego pytam?

bo podlaczylem jak w pierwszym poscie i ...moje spostrzeżenia:

1)swiatla dzienne dzialaja po właczeniu motoru, na pozycjach rowniez bo tak chcialem i podlaczylem, gasna na mijania(xenon), czyli wszystko OK, ale to koniec plusow, reszta to same minusy, bo :

2) przelacznik DRL nie wyłącza ich, ani na 0 ani na 1, mam wrażenie ze on sie dezaktywuje po właczeniu silnika(ładowania 14 V), bo gasnie calkiem jego podswietlanie(wszystko, czyli DRL, 0 i 1) - dziwna sprawa, a po wylaczeniu silnika tez dziwnie iluminuje, bo :

-przełącznik swiatel na 0( podswietlenie nie swieci oczywiscie), stacyjka na 0 - przelacznik DRL nie swieci

-przelacznik swiatel na postojowe(swieci), stacyjka na 0 - przelacznik DRL- swieci napis DRL jesli pokretlo jest na 0, bo na 1 gasnie napis DRL

-przelacznik swiatel na 0, stacyjka na zaplon -przelacznik DRL - swieci samo 0 na 0, w poz. 1 tez 0, jak właczę pozycje - zapali sie napis DRL razem z 0 ale tylko w poz 0, na 1 gasnie napis DRL , zostaje 0

-uruchomienie silnika- dzienne swiecą, gasnie calkiem podswietlenie przelacznika DRL, dzienne nie reaguja na 0 i 1 w DRL - swiecą caly czas

Z ciekawostek to jeszcze - swiatla dzienne gasną po ok 5-6 sek. od wylaczenia motoru, nie od razu - tez tak macie?

Zdaje mi sie ze na poprzednim przekazniku ( tym NC) gasly od razu po wygaszniu silnika.

Drugie co zauwazylem - dioda na module DRL mruga ładnie co 2 sek jak zaleca producent, ale caly czas tj. bez zaplonu i silnika rowniez, tak ma byc? nie pamietam jak bylo wczoraj na tym NC, ale raczej migala dopiero na 14 V

No i teraz kwestia przelacznika DRL - dlaczego nie swieci sie wcale, w sensie nigdy iluminacja 1 w pozycji 1?wczoraj raczej dzialaly

posprawdzalem jeszcze napiecie na pinach w przelaczniku DRL i swiatel i widze, ze:

pin 17 w przel. swiatel - czyli do niego podpiąłem pin 8 z DRL - po zalaczeniu pozycyjnych napiecie wynosi ~7V; w sumie to do pinu 17 do przelacznika swiatel dochodza 2 przewody szaro-nieb - podpiąłem pod jednego z nich

pin 1 w przel. swiatel - czyli do niego podpiąłem pin 4 z DRL - tu jest 12,5 V

czy to napiecie jest ok?

acha, jak odłączę przewód z pinu 3 przelacznika DRL – aktywacja świateł DLR (masa na przekaźnik w pin 86) to iluminacja przelacznika DRL nie dziala - ani na pozycjach ani po stacyjce - wczoraj dzialala raczej, bo przeciez ma zasilanie i mase od przelacznika swiatel

dobra przepraszam, ze takie opowiadania obszerne Wam tu sadzę ale chcialbym miec wszystko zrobione jak nalezy i po prostu móc wyłączac sobie dzienne czasem oryginalnym i estetycznym włącznikem audi , po prostu :) wiec licze na Waszą pomoc

o co chodzi? :facepalm:

-czy zle cos podlaczylem

-czy dalej mam zly przekaznik

-czy mam uwalony lub zle podlaczony przelacznik DRL

w sumie znalazlem tez taki sposob podlaczenia callosci - tam idzie akurat o wersje od kolego Kogel, chyba sd-2, ale zacytuję:

"...

Hmm, ciężko powiedzieć, bo samego układu nie konstruowałem. Po prostu, po wyłączeniu silnika po 2-3sec żarówki się ściemniają, trwa to z 1-2sec.
Kupiłem układ od Kogel_'a zamontowałem go. i dla potomnych mogę powiedzieć, jak go podłączyć w B6 z ori Bixenonem.

- Masa - oczywiste ( jak na fotach na stronie pierwszej )
Reflektory - jak na fotach, kolory takie same.
- Sygnał wzbudzający lampki dzienne - podłączyłem go pod zielony, gruby kabel od bezpiecznika pompy nr.28. po drodze przechodzi przez włącznik DRL (od B7 )
- Zasilanie układu, bezpośrednio pod gruby zielony kabel od bezpiecznika nr.28 + zabezpieczenie dodatkowym bezpiecznikiem (jak w opisie na str1)
- Sygnał wyłączający światła dzienne ( kiedy chcemy uruchomić światła mijania ) - połączyć się musiałem pod włącznik światła, kabel najgrubszy żółty.

i to tyle, prosta sprawa

tak, mam to podłączone i działa, ten DRL to tylko prosty włącznik. Musi działać. kostka 8 pin.

-------------------- mała pomoc.
[1 2 3 4]
[5 6 7 8]

1 i 4 - przelącznik DRL
5 i 6 - podświetlanie przełącznika.

..."

co sadzicie?

pozdrawiam i dzieki, grzesiek

Opublikowano
  • Autor

Kolego gregw 2 przekaźnik jest ok.

Co do podłączenia przełącznika to nie wiem skąd go wziąłeś? Bo na pewno nie jest według mojego schematu :wink:

Polecam powrót do pierwszego posta i jeszcze raz go przeczytanie, bo nieprawidłowe podpięcie może skutkować zjaraniem przełącznika :kwasny:

Z ciekawostek to jeszcze - swiatla dzienne gasną po ok 5-6 sek. od wylaczenia motoru, nie od razu - tez tak macie?

tak ma ten moduł

Drugie co zauwazylem - dioda na module DRL mruga ładnie co 2 sek jak zaleca producent, ale caly czas tj. bez zaplonu i silnika rowniez, tak ma byc? nie pamietam jak bylo wczoraj na tym NC, ale raczej migala dopiero na 14 V
Dioda w module świeci cały czas ( nawet na zgaszonym silniku )

:hi:

Edytowane przez ucho.77

Opublikowano

Co do podłączenia przełącznika to nie wiem skąd go wziąłeś? Bo na pewno nie jest według mojego schematu :wink:

Polecam powrót do pierwszego posta i jeszcze raz go przeczytanie, bo nieprawidłowe podpięcie może skutkować zjaraniem przełącznika :kwasny:

witaj!

wiem, ze to nie Twoj schemat - przytaczalem czyjąś wypowiedz z forum, nie pamietam kogo, nie wiem czy z Twojego manuala ale na pewno z naszego forum, bo przed montazem tego moda zbieralem wiedze i materialy z kilku tematow, a jest ich troche

wracajac do rzeczy - mam podlaczone wg Twojego schematu - kurde dzis sprawdze po raz 10 - ale poki co objawy jak pisalem wyzej - przelacznik nie wylacza/wlacza dziennych, nie iluminuje nigdy "1" na nim i tyle

dzieki grzesiek za pozostale podpowiedzi i prosze o wskazowke jak rozwiazać moją zagadke

To moze zacznę od sprawdzenia przelacznika DRL pod napieciem z aku - jak podam prad na pin 8 oraz mase na pin 5 to powinien swiecic?

analogicznie pin 4 i masa 5?

dobrze mysle?

to wowczas jak sprawdzic czy przelacznik dziala jak klasyczny wlącznik/wyłacznik - poprzez wyjscie z pin 3 - powinien raz dawac prad na nim a raz odcinac?

dobrze mysle?

Opublikowano

A jakie zarowki do drla polecacie?

Opublikowano
  • Autor

gregw na szybko;

4i8 podaj plus

5 minus

3 pojawia się masa jak przełącznik ustawisz na 0

Plus na 4

20160213_153847.jpg

Plus na 8

20160213_153838.jpg

Opublikowano

gregw na szybko;

4i8 podaj plus

5 minus

Plus na 4

20160213_153847.jpg

Plus na 8

20160213_153838.jpg

dzieki, ide szukac

gregw na szybko;

4i8 podaj plus

5 minus

Plus na 4

20160213_153847.jpg

Plus na 8

20160213_153838.jpg

dzieki, ide szukac

a napisz mi jeszcze jaką masz iluminacje przelacznika drl w zaleznosci od jego polozenia i polozenia przelacznika swiatel oraz kluczyka

Opublikowano
  • Autor

Na foto masz przy kluczyku włączony :wink:

Opublikowano

No udało sie, Działa jak należy :decayed:

Dziekuje wszystkim za udzielanie sie w mojej sprawie :drinks:

P.S. dla potomnych wyjaśnię, ze u mnie "kadził" przełącznik DRL

sprawdziłem prąd - dochodził we wtyczce jak należy

rozebrałem wiec przelacznik i namierzyłem licho - jedna scieżka była przerwana

zreanimowalem ją i sie udało - odpalilem przelacznik -->świecił

odpalilem auto - ->dzienne swiecą i gasną kiedy chcę :thumbup:

teraz tylko żaróweczki H7 do wymiany i mozna sie cieszyc modem

dzieki i pozdr grzesiek

Edytowane przez gregw

Opublikowano

Witam panowie ogarnołem to zle sprecyzowalem to :) dałem mostek na pin22 i pin3:)

Pin 22 – Zasilanie prawego światła mijania [żółto/biały] przewód zielony wpinasz w jeden z nich DRL gaśnie przy
Pin 23 – Zasilanie lewego światła mijania [żółto/czarny] przewód zielony włączeniu świateł mijania
lub
Gniazdo C (32-pin)

Pin 3 – Zasilanie lewego światła postojowego (WY) [szaro/czarny]p.zielony wpinasz w jeden z nich
Pin 5 – Zasilanie prawe światła postojowego (WY) [szaro/czerwony] p.zielony drl gaśnie po postoju

Wszystko chyba dziala

Edytowane przez Chudy112

Opublikowano

Witam Serdecznie! Na wstępie, przepraszam jeśli odpowiedź na moje pytanie była gdzieś zamieszczona, jednak sporo szukałem na forum i nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Przymierzam się do montażu zakupionego uniwersalnego modułu DRL (H7 z długich) w mojej A4 B6, mam MCE w wersji High, bi xenony, fotochrom, czujnik zmierzchu, włącznik świateł z AUTO, oraz oryginalny CLH. Jako że nie chciałbym wymieniać mojego przełącznika 8E1 919 094 B na ten podwójny DRL/CLH (dodatkowe koszty i ograniczona dostępność), chciałbym sterować dziennymi przy pomocy włącznika świateł: 0 - nic się nie świeci, AUTO - w ciągu dnia zapalają się dzienne i gasną po automatycznym właczeniu mijania).

Jak to rozgryźć? Macie jakiś schemat podłączenia? Może obejdzie się bez przekaźnika?

Jedyne co mi przychodzi do głowy wykorzystując włącznik świateł i przekaźnik:

Pin 85 - stała masa,

Pin 86 - podłączenie do pinu 7 włącznika świateł (+ po włączeniu funkcji AUTO),

Pin 30 - podłączenie do + po stacyjce, bądź bezpiecznika 5 (pojawia się tam napięcie po odpaleniu silnika???),

Pin 87 - zasilanie modułu,

tylko jest pewne ALE... Chciałbym nie wyłączać za każdym razem świateł tylko zostawiać na pozycji AUTO, a według powyższego podłączenia przekaźnik będzie cały czas zwarty, stąd pytanie czy to jest dla niego zdrowe, i po dłuższym czasie czy nie spali mi się coś? (mierzyłem, że przekaźnik pobiera jakies 0,08A prądu, i lekko się nagrzewa). Czy źle kombinuję?? :huh:

A jeżeli nie da się tak to pozostanie takie rozwiązanie(??):

Podłączenie przez przełącznik CLH i Przekaźnik:

Pin 85 - pin 7 przełącznika CLH (masa w pozycji 1)

Pin 86 - + po stacyjce

Pin 30 - stały + do śruby koło pedałów

Pin 87 - zasilanie modułu

i to wszystko, Czy o czymś zapomniałem? Można tak podłączyć i nie będzie szwankował fabryczny CLH?

Proszę o jakąś poradę, osobiście wolałbym pierwsze rozwiązanie, gdyż było by najbardziej zautomatyzowane i logiczne - w pozycji 0 faktycznie nic by się nie świeciło, a nie trzeba by dodatkowo przekręcać pokrętła CLH. Jeśli nie da rady rozwiązać tego na żaden z powyższych sposobów, pewnie podłącze tymczasowo do jakiegoś ukrytego włącznika (chcę mieć możliwość wyłączenia dziennych w razie czego), a kiedyś jak trafi się w bardziej okazyjnej cenie przełącznik DRL/CLH to się go wrzuci :).

Z góry dzięki za zainteresowanie i poświęconą chwile, Pozdrawiam! :wink:

Zdecydowałem się podłączyć moduł drugim sposobem, generalnie prawie wszystko działa, z tym że teraz nie mogę wyłączyć tym pokrętełkiem funkcji CLH, gdy samochód jest odpalony, przełącznik działa poprawnie( odpowiednio podswietla literki), natomiast gdy zgaszę samochód i chcę wyłączyć funkcję CLH to po przekręceniu na 0, podświetlenie 1 nie gaśnie (świecą się obie literki), i halogeny również nie gasną - musi być jakieś zwarcie. Gdy odłączę przekaźnik to wszystko działa poprawnie.

Mógłby ktoś przeanalizować to jak podłączyłem? :)

Pin 85 - do pinu 7 przełącznika CLH (biały przewód wchodzący do 24 pinu gniazda C w MCE)

Pin 86 - + po odpaleniu (bodajże 28 bezpiecznik od pompy paliwowej)

Pin 30 - stały + do śruby koło pedałów

Pin 87 - zasilanie modułu

Czy coś jest nie tak?? Proszę o pomoc :(

Edytowane przez maciekcie1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Chłopaki! potrzebuję nr włącznika DRL + regulacja wys. świateł. (jeżeli taki występuje).

Obecnie mam samą regulację, a chcę przeprowadzić moda z wł/wył. DRL w związku z czym potrzebuję wymienić na DRL + regulacja.

Zastanawiam się nad tym modułem:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5944039866&reco_id=3bbae2fb-e0a4-11e5-8407-0228c53622e9&ars_rule_id=201

...czy może lepiej wybrać tego z pierwszego posta?

Edytowane przez Kozathe1st

Opublikowano

Bierz z czujnikiem zmierzchu.