Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik 2.0TDI 170KM BRD problem z duzym spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!! Kupilem niedawno Audi A4 Avant z 2007r z silnikiem 2.0TDI 170KM Niestety spalanie na kompie wychodzi w cyklu mieszanym ok 13l a w mescie dochodzi do 16l. Aktualnie wymienilem 3 wtryski przy okazji akcji serwisowej audi ( zostal mi jeszcze jeden do wymiany we własnym zakresie). Mysle tez o wymianie zaworu EGR (zaślepiony) oraz o wymianie wszystkich filtrow i oleju (dodatkowo chce wymienic trzpien pompy oleju) Mam nadzieje ze te zabiegi troche pomoga w kwestii spalania ale bede wdzieczny za wszelkie sugestie dotyczace obnizenia spalania. Z góry dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Rzeczywiście sporo. U mnie w mieście bierze średnio 8.3 l. Czy takie samo spalanie było przed wymianą wtrysków? Bo jak nie, to może od tego trzeba zacząć.

Wysłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

nie do konca wierzylbym w to co komp pokazuje,sprawdz najpierw to sam najlepiej starym sposobem zalac pod korek i po 100km znow na stacje i pod korek.gdzies w necie bylo o klamiących komputerach liczacych spalanie.

Opublikowano

Po pierwsze wszystkie filtry to się zawsze wymienia po kupnie auta :wink: rozrząd zresztą też tak dla świętego spokoju :decayed:

Po drugie zrób sam test spalania :wink:

Po trzecie na jakich kołach jeździsz 16" czy 19":whistling:

Po czwarte podjedz do nas na spota to podłączy się pod Vaga i sprawdzi wtryski :naughty:

Opublikowano

wtryski wtryski i jeszcze raz wtryski:decayed::decayed:

Opublikowano

też mam BRD i spalanie w mieście to min. 10l przy małych korkach, na trasie można spokojnie zejść na 6-7l, jutro mam wymieniane wtryski i się okaże, czy będzie jakaś różnica, bo moim zdaniem to moje spalanie też jest duże, ale to Twoje jest kosmiczne

Opublikowano

Witam panowie u mnie BRD w Q po programie trasa 6-6,5 przy jeździe tak 100-140 miasto trochę róznie od 8-10 ale 10 to już max przy mocniejszym ganianiu. Wtryski wymieniane były jeszcze zanim akcja była pierwszy przy 45 tys km drugi 55 tys km trzeci 80 tys km i czwarty w ramach akcji przy 87 tys.

Opublikowano
  • Autor

Panowie samochod mam ok 2tyg a wtryski wymienialem dokladnie w czwartek i w spalaniu przed i po wymianie nie ma wlasciwie roznicy. Niestety poprzedni wlasciciel samochodu wymienil juzjeden wtrysk wiec wymieniono mi 3 oryginalne a ten jeden zostal w dodatku z tego co mi powiedzieli w serwisie nie dziala tak jak powinien. Aktualnie szukam nowego w dobrej cenie moze ktos pomoze ?? :)

Jezeli chodzi o test spalania dzisiaj zalalem pelny bak jak zrobie 200km jade na stacje zalac i zobaczymy czy wskazania kompa pokrywaja sie ze stanem faktycznym.

Jezeli chodzi o opony to aktualnie mam 235/45/17" ale wydaje mi sie ze przy tej mocy silnika szeroka guma nie powinna byc az tak duzym problemem zeby spalanie z ok 9l (jak podaja na forach) wzrosło do 13l :/

Co do filtrow (powietrza, oleju, paliwa) oraz oleju bede je wymieniac w czwartek nastepny krok to wymiana EGR'a bo mam go aktualnie zaslepionego wiec pewnie juz nie ma opcji zeby go wyczyscic ostatniego wtrysku (zapewne na nowy ) . Myślalem tez o nieszczesnym DPF'ie a mianowicie rozebraniu go i sprawdzeniu w jakim jest stanie rzeczywistym.

Jezeli po tym wszystkim nadal bedzie mi tyle palil to chyba pozostanie tylko otomoto... :/

PS jezeli chodzi o niepokojace objawy to od samego poczatku samochodem trzesie na biegu jałowym (jezeli dodamy mu chociaz delikatnie gazu problem znika )

Opublikowano

DPFa się nie rozbiera :wink: jego się wycina :decayed:

Opublikowano
  • Autor

klattaa twoje spalanie jest moim zdaniem w normie. mam nadzieje ze uda mi sie dowiedziec dlaczego moj tyle pali. Jezeli chodzi o komputer to na biegach od 1-3 nawet przy 1500-2000 rpm pokazuje spalanie 13-18l a wiadomo ze w miescie najczesciej uzywa sie niskich biegow. Na trasie jest duzo lepiej bo potrafi zejsc do 6l ale miasto to tragedia. Ostatnio po przejechaniu 8km odcinku po miescie w srednich korkach srednia na kompie wyszla 16l a zaznaczam ze nie przekraczam 3tys obrotow :/

---------- Post dopisany at 22:44 ---------- Poprzedni post napisany at 22:42 ----------

slyszalem o wycinaniu dpf-a ale nie zawsze wychodzi to na + szegolnie srodowisku :/ wolalbym na poczatek zobaczyc w jakim jest stanie i czy moze powodowac wieksze spalanie.

Opublikowano
  • Autor

Mysle ze poczekam do lata z tym dpf-em i zobacze co mi powiedza przy chip'owaniu... :)

Opublikowano

sprawdz spalanie fizycznie czyli zatankuj do pełna zrób z 300 km zatankuj znów do pełna i oblicz ile tak naprawde spalił bo FIS tez lubi oszukiwać :wink:

Opublikowano

Witam, zazwyczaj tankuję do pełna, średnio na zbiorniku 70l/700km, spalanie: miasto_12-14l, trasa_7-9, mieszany_9-12, ale jak jeździ małżonka to inna bajka ,nawet do 1000km na zbiorniku:wink:,BRD to nie jest oszczędny silnik, ale jeździ się przyjemnie.

Opublikowano

dpf mozesz sprawdzic z vaga, nie musisz go rozcinac :) co do spalania, zatkaj sobie nos i probuj oddychac, to samo w aucie, nr 1 - filtry, szczegolnie powietrza...

Opublikowano

Mi trzasl na jalowym jak mialem filtr paliwa zapchany. Niech mechanik sprawdzi Ci też ciśnienie na pompie tandemowej.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

dzisiaj mi wymienili pompowtryski i od razu zauważyłem mniejsze spalanie i o wiele lepszą kulturę silnika, więc jednak te pompki są ważne i robią robią różnicę!

Opublikowano
  • Autor

Dziekuje za porady! W czwartek sprawdze dpf z VAG'a wiec bede mial rozeznanie w sytuacji. tak jak napisalem poleca tez wszystkie filtry i sam olej oraz trzpien do pompy oleju (podobno najlepiej wymienic go miedzy 150-200tys a ja mam 160tys) bo z tego co slyszalem duzo przypadkow bylo w tych modelach peknietego trzpienia a w konsekwencji zatarcia silnika.

banan87 jaka masz roznice w spalaniu na nowych pompkach?? Wymienili Ci wszystkie 4??

Opublikowano
dzisiaj mi wymienili pompowtryski i od razu zauważyłem mniejsze spalanie i o wiele lepszą kulturę silnika, więc jednak te pompki są ważne i robią robią różnicę!

all new?

Opublikowano

Witam.

W mojej A4 (opony 235 / 17") średnie spalanie z ostatnich dwóch lat to 7,94 L/100km z tendencją spadkową bo z ostatnich 6 miesięcy jest 7,24 a z dwóch ostatnich jest 6,71 (w tym dużo tras poza miastem).

Bardzo dużo zależy od samego stylu jazdy. Maksymalne jakie udało mi się uzyskać to 11,57 L/100km (zima, jazda tylko po mieście - Wrocław).

Dodam, że dwa pompowtryski mam nowe (wymienione w zeszłym roku) a pozostałe dwa dzisiaj dostanę. : )