levis1991 Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Witam, mam problem z otworzeniem tylnej klapy audi a4 b6 avant. Auto posiadam tydzień czasu, poprzedni właściciel oznajmił mnie i dał mikrowłacznik do wymiany. Że raz klapa sie otwiera, a raz nie. Mimo że jest na dworze -10C nie chciałem tego robić. Do momentu gdy już od 2 dni nie chce się otworzyć tylna klapa. *Próbowałem otworzyć środkowym przyciskiem do otwierania tylnej klapy(tak wiem trzeba przytrzymać) *głównym przyciskiem do otwierania całego auta(otwiera tylko drzwi) *kluczykiem od strony kierowcy(to samo co centralnym) Gdy klikam przyciskiem do otwierania tylko tylnej klapy słyszę przekaźnik ale niema momentu otworzenia jej. Poproszę o pomoc Pozdrawiam. KamilW
MarianekZg Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 zanurkuj do bagażnika od środka i otwórz ręcznie (w miejscu gdzie masz trójkąt masz czerwone cięgno) - pociągasz i otwierasz
levis1991 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Opublikowano 25 Marca 2013 MARIUSZ w trójkącie ostrzegawczym niemam żadnego cięgna ;/
heretic Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Jest bankowo jak otworzysz tą klapkę od trójkąta to od wnętrza to będzie góra po lewej stronie, to cięgienko jest troszkę schowane.
Fido Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 U mnie też takowego brak. Jest tylko takie ale od wlewu paliwa.
Czarnybeduin Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Nie możesz otworzyć kluczykiem? W listwie gdzie są lampki do tablicy jest zamek, wsadzasz kluczyk, przekręcasz i klapa odskakuje
heretic Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 ja kolego żadnego kluczyka nie mam, ostatnie wypusty z końca 2004 roku już kluczyków w tylnej klapie nie miały, może ktoś grzebał przy obudowie tylnej klapy i jak składał cały plastik to schował to cięgienko pod obudowę
Fido Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Więc zostaje ci dostać się od środka. Obicie dolne jest na 4 śrubach ( dwie pod trójkątem ostrzegawczym) i 4 zatrzaskach. Powinna się dać zdemontować przy zamkniętej klapie (musiałbym pójść do garażu i popatrzeć). Wtedy będziesz miał dostęp do zamka.
levis1991 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Opublikowano 25 Marca 2013 ok słuchajcie, utyrałem się dzisiaj i zrobiłem te klapę, poprzedni właściciel miał problem z otworzeniem pewnie i urwał te czerwone cięgno, pierwsza bawiłem się tylną klapa, centralnym zamkiem, nic nie dawało... gdy odkręciłem od środka 4 śrubki i wyrwałem z zaczepów dolnych tą część materiałową, postanowiłem kliknąć przyciskiem i zaskoczył otworzyłem klapę, wymieniłem silniczek na nowy używany, włożyłem czarną opaskę uciskową zamiast tej obejmy oryginalnej co otwiera klapę awaryjnie(wrazie czego aby wiedzieć gdzie sie znajduje drut metalowy do przesuwania zamknięcia) wszystko nasmarowałem olejkiem i nadszedł czas na składanie wszystkiego miałem ogromny problem z złożeniem tego obicia do klapy, ale jakoś po 2h starań zczailem sie o co chodzi i złożyłem to wszystko o tyle dobrze miałem że to avant i nie musiałem myśleć o jakiś dziurach czy coś w tym stylu no i jakoś załapał resztkami sił silniczek Jeżeli ktoś będzie miał w przyszłości problem z otworzeniem tylnej klapy w avancie rok 2004 to musi : * bawić się kluczykiem(centralnym zamkiem) i dociskać klapę lub ją ciągnąc do siebie. * użyć cięgna awaryjnego koło trójkąta( ja nie miałem tak samo jak wyżej kolega, pewnie już ktoś wcześniej miał problem z tylną klapa i wyrwał). * przez środek odkręcić i wyrwać dolną cześć obicia i spróbować przesunąć ręką drut. Na pewno poharatana ręka będzie po tym zabiegu, ale klapa będzie otworzona. Skutki całego zabiegu: poharatana cała ręka od plastików, dużo nerwów i potu, dumania, pół dnia zmarnowane( jeżeli ktoś to pierwszy raz robi), niedokręcona na maxa jedna śrubka przez głupotę chciałem zdjąć całe obicie i już odkręcałem śrubkę od plastiku wokół szyby(ale jakoś dokręciłem jak tylko mogłem)
Rekomendowane odpowiedzi