Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Działanie, montaż i wymiana Vaccum pompy (tandemowa) w Audi A4 B6 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki Panowie za info.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, zakupiłem na Allegro pompę vacuum, dziś przyszła przesyłka:

z pompy wylało się trochę jakiejś czarnej cieczy, pachnie trochę jak benzyna to normalne?

Opublikowano
  • Autor

Odpowiedz sobie sam czy w silniku diesla benzyna jest normalna ???

Opublikowano

Tfu, przejęzyczenie, chodziło oczywiście o zapach oleju napędowego :P

Zmartwiła mnie tylko ilość tej cieczy, bo cała pompa jest nią usmarowana, stąd pytanie

Opublikowano
  • Autor

Było trochę w środku a w paczce się wydostało i ubrudzilo. Zamontuj i testuj.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wczoraj wpadłem na ten wątek i stwierdziłem, że dotyczy także mnie (cieknąca ropa z pompy tandem, dziwne przeładowania najczęściej krótko po uruchomieniu silnika i na koniec dla pewności test wakuometrem takim samym jak na filmie - wynik? Ewidentnie małe podciśnienie i spadające szybko po zgaszeniu silnika)

Udało się wydostać pompę i w drogę ... (siedział oczywiście LUK z literką E na końcu, podkładka metalowa, gumowy wąż pod pompą wyglądał oczywiście jak galareta od zalewania go ropą)

Pierwsze kroki skierowałem do ASO VW. Zakupiłem nową podkładkę metalową 038 145 215 (36zł) i nowy wąż gumowy od cieczy chłodzącej 038 121 473 (72zł). Na szrocie wyszarpałem używkę pompę Bosha (190zł) z wkręcanym króćcem podciśnieniowym. Jest trochę masywniejsza od mojego LUKa ale oczywiście wszystko pasowało.

Problem był z odpaleniem. Dopiero chyba za trzecim albo czwartym razem po ok 10-15s kręcenia za każdym razem. Sam zapłon w celu uruchomienia pompy w zbiorniku też chyba z 15 razy. Ale odpalił jakoś.

Efekty? Pozytywne. Podciśnienie w zielonym polu wakuometru. Po zgaszeniu silnika trzyma podciśnienie bez żadnego spadku na zegarze. Gaszenie silnika bardziej miękkie niż dotychczas. Małe przeładowania jeszcze się trafiają ale znacznie rzadziej i dopiero między 3,5-4 tys obr. Pewnie dlatego, że jeździłem tak ponad pół roku i geometria trochę się przycięła. Liczę, że kilka dłuższych odcinków z przebutowaniem doprowadzi ją całkowicie do porządku.

2003r model 2004, AVF

Opublikowano
  • Autor

Ja w takim wypadku psikam plakiem w dolot, 5-10s silnik pracuje na planu i sam się odpowietrza.

Opublikowano

a widzisz następnym razem tak się zrobi bo autentycznie już myślałem, że kupiłem skopaną pompę

Opublikowano

Czy do A4 AWX-a 2001 podejdzie pompa o nr 038 145 209 N bo wg Etki może być ona użyta tylko do Audi A2 i piszą że tylko podejdzie 038 145 209 Q?

5a7b9a92a03f9.jpg

Edytowane przez arris_88

Opublikowano
  • Autor

Przeczytaj pierwszy post

Opublikowano

Przeczytaj pierwszy post

"Do naszych A4 napewno pasują Q i N reszty niestety nie zweryfikowałem."

Czyli bankowo "N" pasuje, a w Etce jest jakiś błąd. Mam jeszcze jedno pytanie wg Etki do 038 145 209 N potrzebne są uszczelki 038 198 293 natomiast pod Q: 038 145 215, które kupić i czym one się różnią?

Opublikowano
  • Autor

W pierwszym poscie masz też opisane jakie są uszczelki.

Opublikowano

Zakładałem luka z końcówką N i idzie metalowa uszczelka taka sama jak do boscha.

Edytowane przez machina

Opublikowano

Zaglądałem luka z końcówką N i idzie metalowa uszczelka taka sama jak do boscha.

Dziękuję Piotrze.

Opublikowano

U mnie po dłuższym postoju pedał hamulca jest twardy i silnik musi chodzić dopiero pojawia sie normalny hamulec,a po za tym turbina sie nie załancza i jedzie jak muł.Jeżeli podepne węzyk od wacum bezposrednio do gruszki turbiny pomijając zawory n75 i n18 idzie dobrze teraz niewiem czy to wacum czy te zawory swiruja doradzcie coś może ktoś mjał takie objawy

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie jest wróżką ...... wakuometr na wyjscie gruszki, logujesz 11BS i masz odpowiedz na wszystkie swoje pytania.

Opublikowano

Panowie, w moim przypadku również są poranne problemy z odpaleniem.
Na biegu jałowym, wciskając hamulec, pedał łapie w połowie, a później delikatnie opada ku dołowi.

Po zgaszeniu silnika - max 2-3 razy nadepnę na hamulec i potem jest twardy.
Po dłuższym postoju - twardy.

Czy to moje złudne wrażenie, czy niedomaga pompa wacum ?

Dodatkowo wg mnie hamulec łapie mi zbyt nisko, kuzyn jadąc moim autem troche się zdziwił jak musiał przyhamować(ja niestety chyba się przyzwyczaiłem i wiem jak hamować).
W weekend jezdziłem touranem ojca, z przyzwyczajenia zahamowałem podobnie jak moją a4, niestety tutaj prawie odbiłem się od przedniej szyby ;)

Co o tym sądzicie ?

Edytowane przez Pawel_a4b6avf

Opublikowano
  • Autor

To samo co wyżej.

Opublikowano

niestety nie mam wakuometru, ale jutro auto będzie u mechanika, może u niego będzie szansa sprawdzenia.

Opublikowano

Panowie, uszczelniłem kruciec vacumpompy, i auto nadal nie ma siły, dopiero jutro będe miał wakuometr, czy to mozliwe ze vacumpompa siadła?