Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zdechło sprzęgło b5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Autko śmiga aż miło ale " kangur " pozostał . Ten kangur jest objawem zużytego sprzęgła i problem będzie narastał latem a szczególnie w korkach 3miasta. Radzę to obserwować i przemyśleć wymiane sprzęgla. Ten 'kangur " ma też działania uboczne. akie szarpanie poduszkom silnika i skrzyni biegów nie służy .Prawdopodobnie przegub który nagle padł też był ofiarą nagłego szarpnięcia .W silnikach 1z sprzęgło na pewno nie ma koła dwumasowego a co za tym idzie tarcza sprzęgła musi być amortyzowana sprężynami . Tańsze tarcze bez amortyzacji chyba wyłącznie do sprzęgieł z kołem dwumasowym.

a widzisz, sprzęgło może faktycznie się kończy, bo wczoraj przy cofaniu też tak dziwnie drżał. Muszę przekazać mężowi :wink:

Opublikowano

witam mam pytanie odnośnie od wczoraj autem czasami przy ruszaniu zaczęło drżeć i do tego zawsze rano jak wyjeżdżałem z garażu to było cicho a dzisiaj jak wyjeżdżałem to przy wciśnięciu sprzęgła zaczyna coś cykać i intensywność sie zwieksza tego cykania jak dodam gazu ( auto nie na biegu tylko w miejscu wciskam sprzęgło i puszczam) a po puszczeniu sprzęgła jest cichutko tylko na wciśniętym coś zaczęło cykać

---------- Post dopisany at 16:41 ---------- Poprzedni post napisany at 16:41 ----------

co to może być?

Opublikowano

Kończy się łożysko oporowe. Wymiana tego łożyska to w zasadzie ta sama robocizna co wymiana sprzęgła.Jeżeli jeszcze dojdzie to tego objawu" kangur" lub uślizg sprzęgła to pozostaje tylko wymiana kompletu.

Opublikowano
Kończy się łożysko oporowe. Wymiana tego łożyska to w zasadzie ta sama robocizna co wymiana sprzęgła.Jeżeli jeszcze dojdzie to tego objawu" kangur" lub uślizg sprzęgła to pozostaje tylko wymiana kompletu.

no ja u siebie od jakiegoś czasu jak chce zrywniej ruszyć to poszarpuje autem.

aha to kolego z takim sprzęgłem moge jeszcze jeździć czy już raczej rozglądać sie za wyminą jego

Opublikowano

Sprzęgło to droga naprawa i należy do niej podchodzić rozważnie. Ja jeździłem z " kangurem" 2 lata po czym zdecydowałem sie na wymianę. Decyzję o wymianie wymusil planowany wyjazd na wakacje w góry gdzie padnięte sprzęglo nie wybacza.Jako ,że mieszkam na prowincji i korków u nas w mieścinie nie ma więc kangur dopadał mnie sporadycznie tylko w korkach trójmiasta. Krótko mówiac wymiana jest konieczna i sie zbliża ale jak jeden z moich znajomych mechaników mówi dopuki nie padnie jeżdzić.

Opublikowano

aha dzięki wielkie

---------- Post dopisany at 08:30 ---------- Poprzedni post napisany at 08:25 ----------

o wiesz ja to ogólnie jeżdżę tylko po łodzi ale teraz jak się robi ciepło to i może ze dwa razy w miesiącu w jakąś trase się pojedzie muszę pomyśleć nad tym bo teraz i tak mam do wymiany komplet wahaczy i będę zamawiał u kolegi z forum to może i to przy okazji zobacze jeszcze jak to będzie dalej wyglądało

Opublikowano

KOlego mogła ci sie oberwać tarcza sprzegłowa i dlatego nie ruszysz samochodem... Ja wymieniałem w tamtym roku tarcze ale nabijałem nowa okładzine za 70zł i smigam dalej... łożysko miałem dobre i pozostałe czesci... w naszych silnikach 1z 90 koni jest jednomasa co nie ma pawa sie posypac jak dwumasa... jedynie tarcza i łożysko dociskowe...

Opublikowano

Nie tylko tarcza i łożysko dociskowe ale jest jeszcze jeden element sprzęgła. Pominąłeś docisk sprzęgła który też się zużywa i podlega wymianie. Obicie tarczy nowymi okładzinami to nie jest głupi pomysł pod warunkiem ,że sprężyny tarczy nie przejawiają luzów i nie są popękane.:wink: Jednomasa jak pisze kolega ziomek0101 to nic innego jak koło zamachowe z obsadzonym pierścieniem rozruchowym. To koło też się zużywa w razie skrajnego zużycia tarczy .W takiej sytuacji nity tarczy rysują gładź koła i należy je wtedy dać do przetoczenia :naughty:.

Opublikowano
Sprzęgło to droga naprawa i należy do niej podchodzić rozważnie. Ja jeździłem z " kangurem" 2 lata po czym zdecydowałem sie na wymianę. Decyzję o wymianie wymusil planowany wyjazd na wakacje w góry gdzie padnięte sprzęglo nie wybacza.Jako ,że mieszkam na prowincji i korków u nas w mieścinie nie ma więc kangur dopadał mnie sporadycznie tylko w korkach trójmiasta. Krótko mówiac wymiana jest konieczna i sie zbliża ale jak jeden z moich znajomych mechaników mówi dopuki nie padnie jeżdzić.

czyli z moim "kangurkiem" mogę jeszcze pośmigać? :wink:

znajomy też powiedział,że jeździć dopóki nie padnie, ale z drugiej strony nie chciałabym żeby się to przytrafiło np. gdzieś na obwodnicy :P

Opublikowano

gorzej jak peknie ci tarcza albo docisk i zasieje spustorzenie w skrzyni, ale to glownie przy mocnym palowaniu, jak jezdzisz delikatnie to ok;)

Opublikowano
gorzej jak peknie ci tarcza albo docisk i zasieje spustorzenie w skrzyni, ale to glownie przy mocnym palowaniu, jak jezdzisz delikatnie to ok;)

skrzynia tak czy inaczej jest do wymiany, także wiesz..

delikatnie tzn. 50km/h?

Nieee, tak to nie jezdżę :P

Opublikowano

koledzy powiedzcie czy sprzęgło firmy LUK to dobry był by wybór bo szczerze mówiąc wkurza mnie już jam mi hałasuje tam i ten kangurek ja duzo jeżdżę po mieście i no normalnie tragedia jest z tym.

Opublikowano

Luk to dobry wybór.

Opublikowano

aha no to ok dzięki a nie wiecie ile tak mniej więcej powinno takie sprzęgło wytrzymać bo pewnie tyle co fabryczne to nie wytrzyma nie mówię tu o jakimś agresywnym jeżdżeniu bo wiadomo że się szybciej zużyje.

Opublikowano

5tys km

Opublikowano

Życie sprzęgła zależy bardzo od kierowcy :P Jak nie będziesz go przypalał( jazda na pól sprzęgle) i nie będziesz go katował (palenie kapcia itp) to spokojnie wytrzyma okolo 100-150tyś km jak nie więcej :)

Opublikowano
5tys km

:facepalm:

Opublikowano

no to te 100-150 tyś to jest dobry wynik myślę że przy moim jeżdżeniu ni będzie problemu z tym żeby tak długo wytrzymało

---------- Post dopisany 02-05-2013 at 15:14 ---------- Poprzedni post napisany 28-04-2013 at 00:50 ----------

a powiedzcie mi co jeszcze oprócz kompletu sprzęgła potrzebuję do wymiany jego mam silnik 1.6 ANA

Opublikowano

Tarcza,docisk,łożysko oporowe,smar miedziany,papier scierny,klucze, kanał/podnosnik,kogoś do pomocy zeby wyciągnąć/wsadzic skrzynkę lub specjalna podpore do wyciągania skrzynki a przede wszystkim duuuuzo chęci :) i ewentualnie 2 x 4-ro pak :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

aha no to wielkie dzięki za radę napewno sie przyda a co do 4-ro paku to ja nie pijący ale jeżeli o audi to zawsze są chęci

---------- Post dopisany 30-05-2013 at 19:02 ---------- Poprzedni post napisany 05-05-2013 at 01:57 ----------

siema mam pytanie ponieważ jeszcze nie wymieniłem sprzęgła a mam tak zwanego kangura i terkocze mi łozysko oporowe i tu jest pytanie czy moge tak jechać w trase 250 km w jedna strone