darko Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam kolegów i się pytam czy luźny napinacz i łańcuszek rozrządu terkocze tylko po odpaleniu czy też może terkotać podczas jazdy,przy zmianie biegów podczas dodawania gazu.Jakiś czas temu od czasu do czasu coś tam zaterkotało w okolicach łańcuszka ale zaczyna sie to dziać coraz częściej,parę dni temu zdjęta była pokrywa zaworów,na obudowie brak śladów wytarcia od łańcucha,napinacz jak się go naciśnie z góry-ugina się,ponoć nie powinien się poddać,ciśnienie jakie daje pompa olejowa na rozgrzanym oleju do 90*C to 0,25 Mpa-ponoć w normie.To terkotanie jest raz jakby w okolicach łańcuszka a raz jakby gdzieś poniżej,chyb że się tak jakoś przenosi. Prosił bym o pomoc co z tym zrobić a i auto ma przekroczone 200000km według tego co na blacie
Dev Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 chyba 500000km masz do wymiany albo czyszczenia pompe oleju
darko Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 nie wnikam ile tam powinno być,może i dwa razy tyle:wink: na 3000obr/min rozgrzany olej ciśn.w granicach 0,6 Mpa jakby pompa była przypchana to ciśn. było by mniejsze,tak myślę
Dev Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 nie tak do konca, pompa ma ograniczony przepływ na smoku i stad to dzwonienie musisz zwalic miske i zobaczysz jak wyglada smok ja jezdzisz na jakimś szajstrolu 10w-40 to na bank jest zayebany
darko Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 wszystko możliwe,leje Havoline półsyntetyk,nie wiem co było wcześniej,po zdjęciu pokrywy zaworów nie było jakiegoś specjalnego nagaru ale raczej napinacz z łańcuszkiem do wymiany i sprawdzenie smoka dla spokoju
rafal9119 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 pompy oleju wina. ja u siebie tez wymieniłem i dalej terkocze po zrzuceniu misy i wyczyszczeniu smoka cisza
Rekomendowane odpowiedzi