trezor4 Opublikowano 20 Maja 2013 Opublikowano 20 Maja 2013 Witam. Mam problem z hamulcami z tylu , poniewaz przy hamowaniu slychac glosne tarcie jakby skonczyly sie klocki. Takie tarcie pojawilo sie kilka dni temu , bylem u mechanika niby wyczyscil zaciski i zmienil kolcki ( kolcki na 100% nowe bo widac ) ale na drugi dzien to samo. Dzownilem do niego to powiedzial , ze mam zajechane tarcze i klocki musza sie dotrzec do tarczy i dlatego taki odglos. Co wy na to ?
maciucha512 Opublikowano 21 Maja 2013 Opublikowano 21 Maja 2013 Jak masz możliwość to zobacz w jakim stanie są tarcze, czy są wżery, a na koniec zmierz grubość tarcz (powierzchni hamującej)
trezor4 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Opublikowano 22 Maja 2013 to zdjecie moich tarczy... wiem ze nie wygldaj dobrze , ale czy przez to moze tak trzec przy hamowaniu ?
maciucha512 Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 Na foto widać, że chociaż klocki mają jeszcze dużo przed sobą to nie trą pełną powierzchnią o tarczę. Klocków nie da się źle założyć więc pewnie coś z tarczą.
sokal Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 Mechanik założył Ci nowe klocki na takie tarcze i stwierdził że musi trzeć zanim się nowe klocki nie dotrą do zjebanych tarcz? Dlatego nie jeżdżę do mechaników... Bez urazy dla nielicznych wyjątków
Tobike Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 Te tarcze z takimi wżerami są chyba do wymiany niestety, klocki będą miały problem dotrzeć te tarcze, jak jest rdza to będzie zawsze szurający dźwięk, dodatkowo trzeba sprawdzić w jakim stanie są prowadnice bo może się okazać że mechanik ich nie ruszył.
grzegorzmen Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 http://s16.postimg.org/680cde09t/20130520_153844.jpgto zdjecie moich tarczy... wiem ze nie wygldaj dobrze , ale czy przez to moze tak trzec przy hamowaniu ? Sprawdź grubość tarcz , jeśli powyżej 9mm to: Tarcze daj do przetoczenia albo tarcza z papierem ściernym na szlifierek i zedrzyj ta rdze , bo klocek nigdy ci się nie dotrze do tej tarczy. A klocka prze równaj na płaskiej powierzchni na papierze ściernym. W ostateczności wymiana całego kompletu , tarcza i klocek.
trezor4 Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Opublikowano 25 Maja 2013 Dzieki koledzy za pomoc . Dzisiaj rozebralem zacisk i okazalo sie ze mechanik 1 klocek zalozyl strona metalowa do tarczy Tarcza wytarla sie od wewnatrz i kolocek rowniez. Czy kolocki od wewnatrz maja jakies wypustki aby tloczek sie nie krecil ? Bo w tloczku sa takie wpusty i nie wiem czy nie powinny o kolocek sie haczyc.
Dev Opublikowano 25 Maja 2013 Opublikowano 25 Maja 2013 Dzieki koledzy za pomoc . Dzisiaj rozebralem zacisk i okazalo sie ze mechanik 1 klocek zalozyl strona metalowa do tarczy :facepalm::facepalm:
darko Opublikowano 25 Maja 2013 Opublikowano 25 Maja 2013 co to za mechanik jedź z reklamacją za zniszczoną tarczę i klocek
maciucha512 Opublikowano 25 Maja 2013 Opublikowano 25 Maja 2013 Wypusty w tłoczku masz do takiej machinki do wciskania tłoczków
Rekomendowane odpowiedzi