Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej w skrzyni biegów 75w90 czy 80w90 ? GL-4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. chce wymienić olej w skrzyni biegów manual. Dowiedziałem się że musi on spelniac norme GL-4 oraz 75w90 (full syntetyk) ale czy zważając na wiek auta ( 1996r.) nie lepiej wlać gęstszy 80w90 (mineralny) aby biegi lepiej chodziły ??? Olej będzie firmy Castrol nie jakiś no name bo gdy syntetyk się rozgrzeje jest rzadki jak woda:decayed: pozdrawiam.:wink: i prosze o pomoc

Opublikowano

A jaki jest powód wymiany?

Gesendet von meinem LT28h mit Tapatalk 2

Opublikowano

75W90(fuul) taki jest zalecany i taki zalej,też wymieniałem u Siebie i nie ma żadnych problemów,bo przy oleju mineralnym zimą biegi będą prawdopodobnie ciężej wchodzić przez to,że olej będzie gęsty

Opublikowano
  • Autor

Chcę wymienić bo już raz wymieniłem na GULF SYNGEAR 75w90 GL-5 i zgrzyta śmieć jeszcze gorzej jak było. a teraz zaleje castrola może będzie coś lepiej , a może jakiś dodatek dolać typu STP czy inny mega wynalazek??:wink:

Opublikowano

to może nie wina oleju tylko skrzynia już zużyta

Opublikowano
  • Autor
to może nie wina oleju tylko skrzynia już zużyta

no wiadomka że juz pierwszej nowości nie jest ale jeździłem wieloma samochodami i wydaje mi się że jak na swój wiek to bardzo ładnie chodzi tylko raz cos zgrzytnie raz nie ;/

Opublikowano

Norma GL4+ lub GL5

Opublikowano
  • Autor
Norma GL4+ lub GL5

a jest różnica miedzy GL-4 a GL-4+ ? co myslisz o dodatkach do skrzyń aby rzekomo chodziła super??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

powiedzcie czy zmiana oleju wpłynie na poprawe działania skrzyni ? mam na myśli płynniejsze wchodzenie biegów ? zaczeły mi cieżko wchodzić

Opublikowano

Sprzęgło i docisk do sprawdzenia. Jak wsteczny na postoju i pracującym silniku ciężko wchodzi to skrzynia nie jest wysprzęglana.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Sprzęgło i docisk do sprawdzenia. Jak wsteczny na postoju i pracującym silniku ciężko wchodzi to skrzynia nie jest wysprzęglana.

no to nowy wydatek sie szykuje

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

może ktoś mi pomoże, autko kupiłem 1.5 miesiąca temu i teraz jak spadła temperatura do ok 0-2 stopni to ciężko wchodzi mi 2 bieg, jak przejade kilka km, a wiec autko sie rozgrzeje to wchodzi normalnie, tylko jak auto duzej postoi to jest taki problem, czy to wina oleju?

zauwazylem rowniez, ze jak wcisne sprzeglo i wrzucam biegi 1-3 to wchodzą ale jakby cos je haczylo w trakcie wrzucania tzn. nie wchodzi tak plynnie, tylko w trakcie wrzucania gałka zatrzyma się w połowie i muszę ja pchnąć lekko dalej, a jak wcisne sprzeglo i odczekam z 2sek to wchodzi normalnie, od czego to moze byc ?