Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 ADR ADP Termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wymień termostat i dobrze go odpowietrz... umnie na zegarach łapie 90 stopni po 4km a na 49 kanale klimatornika 5km i mam 87 stopni dodam iż przy takich mrozach mam zasłoniętą chłodnice kartonem .

Opublikowano

wymień termostat i dobrze go odpowietrz... umnie na zegarach łapie 90 stopni po 4km a na 49 kanale klimatornika 5km i mam 87 stopni dodam iż przy takich mrozach mam zasłoniętą chłodnice kartonem .

wymieniłem, okazało się, że w termostacie był....patyczek, dzięki czemu był cały czas otwarty, mechanicy z poprzedniej naprawy już wiele mi naszkodzili i jeszcze to :wallbash:

Opublikowano

Witam :hi:,

Chcę się upewnić czy to może być wadliwy termostat. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że samochód dosyć szybko się nagrzewa, ale jak mam ogrzewanie ustawione na HI to z rok temu grzało w samochodzie jak w piecu, a teraz znacznie mniej... i po ostatnim przeglądzie wyszło mi, że spaliny Audi mieszczą się na granicy i zauważyłem też zwiększone spalanie czy to może być wina termostatu? Jak tak to jaki termostat Panowie polecają?

Opublikowano

MATIUS zauwazyles zeby z tym kartonem silnik szybciej sie rozgrzewał? myslalem nad tym patentem bo teraz bede pokonywal przez jakis czas wlasnie dosc krotkie trasy (dokladnie 4km) i przy tych mrozach chcialbym zeby silink maksymalnie szybko nabral temperature robocza. kiedys juz myslalem tak zrobic w poprzednim aucie, ale na forum vectry mi odradzili i sobie odpuscilem

Opublikowano

dzisiaj z lublinka do domu 3.5km auto stało 3.5 godziny na mrozie w polu pod blokiem na 49 kanale miałem 85 stopni jechałem bez ogrzewania bo ciepło ubrany na cebule :D po robocie :D wiec patent dobry tym bardziej że terpompara cały czas kreci i zimne powietrze wpada na chłdonice jak będą takie morzy nadal to zdejme i zobaczę jak będzie bez ale wydaje mi się że dłużej nic to nie kosztuje a zaszkodzić napewno nie zaszkodzi :hi:

Opublikowano

a co bedzie jak zapuscisz sie w dalsza trase mowie tak np jakas 30-50km i nie wyjmiesz tego kartonu?

Opublikowano

obserwujesz wskazania na klimatroniku i heja dzisiaj stałem z kartonem z 15 min na wolncyh obrotach i temp nie wiecej niż 90stopni .Jak masz 4km możesz zrobić sobie taki test z ogrzewaniem i bez z zasłoniętą chłodnicą i bez :)

Opublikowano

tak tez zrobie, a jak bede gdzies dalej jechal to karton w bagaznik i ogien :evil:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, sporo czytania wiec po prostu zapytam. Problem z temperaturą, grzeje sie, ale max do 70 stopni i to po przejechaniu 20-30 km czasem ledwie 60 wyciaga. Przypuszczam że to wina termostatu i tutaj mam pytanie, da sie to samemu wymienić czy trzeba oddawać auto do mechanika ? no i ile mniej więcej kosztuje wymiana bo słyszałem, że w przypadku audi jest sporo roboty i trzeba cały przód rozbierać.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

prawdopodobnie termostat, typowy objaw zawczesnego otwierania się, co do wymiany to jest to dosyć proste w twoim silniku.

sciągnij ksiązke audi sam naprawiam, znajdz opis wymiany, najlepiej jak bys miał kanał , no i szukaj termostatu firmy behr.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie mam taki problem że gdy samochód jest na chodzie, a na zegarze pokazuje mi 80C to na kanale 51 klimatronu pokazuje już 90C ale temperatura w postoju dochodzi do 89C później niż ta w klimatronie na kanale 49 wartośc wynosi 81 nie wiem czy dobrze to sprawdziłem Posiadam A4 97 kod ADR Chodzi o to że dziś po przejechaniu 13km i dawaniu mu czasem w pedał wartośc na zegarze wynosiła miedzy 75-80C nie dostała się skazówka do 90C zaznaczam ze temperatura na zewnątrz wynosi 5-6C jeszcze miesiąc temu gdy było na dworzu -7 temperatura wynosiła 65C czy przejechałem 100km czy 10. Pytanie moje brzmi co mam do wymiany ? kupiłem już temostat i zamierzam go zmienic ale czy jakiś czujnik tez nalezy wymienić? Czy może w aucie wszytko wporządku jest?

Opublikowano

Panowie, chciałbym podpiąć się do tematu. Mechanik wymienił mi termostat, a temperatura podczas jazdy na kilmatroniku dochodzi do 94-95 stopni. Czy to normalne ? Dodam, że na zegarach wskazówka jest trochę za kreską 90 stopni, czyli wskazuje podobnie. Czy to walnięty termostat? Od razu mówię, że nie wiem co to za termostat, mechanik zapomniał a kartonik wyrzucił, szkoda gadać no ale cóż, stało się. Tylko teraz pytanie, czy mam jutro do niego jechać ? Nie wiem, niech zmienia na oryginał jeśli to wina termostatu.

Opublikowano

A u mnie na liczniku w ogole nie pokazuje temperatury , w klimatroniku na 51 normalnie 90 , co może być przyczyną?

---------- Post dopisany at 18:53 ---------- Poprzedni post napisany at 18:52 ----------

na 49 kanale jest 0 a w błedach klimatronika mam 6.1 i 5.3

Opublikowano
Panowie, chciałbym podpiąć się do tematu. Mechanik wymienił mi termostat, a temperatura podczas jazdy na kilmatroniku dochodzi do 94-95 stopni. Czy to normalne ? Dodam, że na zegarach wskazówka jest trochę za kreską 90 stopni, czyli wskazuje podobnie. Czy to walnięty termostat? Od razu mówię, że nie wiem co to za termostat, mechanik zapomniał a kartonik wyrzucił, szkoda gadać no ale cóż, stało się. Tylko teraz pytanie, czy mam jutro do niego jechać ? Nie wiem, niech zmienia na oryginał jeśli to wina termostatu.

u mnie też według vaga pokazuje 94 stopnie a na liczniku wskazówka jest troche za 90. Sprawdzałem na 2 termostatach i ciągle jest tak samo..

ODDAM TERMOSTAT VERNET + NOWA USZCZELKA ZA FLASZKE (20ZŁ) DO ADP/ADR PO PRZEBIEGU 2TYS.

Opublikowano

Dzisiaj mechanik powiedział mi, że może być nawet 98 stopni i to normalne, bo zależy od rodzaju termostatu, a że jest to w obiegu zamkniętym, to niczemu nie szkodzi. Niby ten który mam później się otwiera. Już sam nie wiem co robić.

Opublikowano
Dzisiaj mechanik powiedział mi, że może być nawet 98 stopni i to normalne, bo zależy od rodzaju termostatu, a że jest to w obiegu zamkniętym, to niczemu nie szkodzi. Niby ten który mam później się otwiera. Już sam nie wiem co robić.

masz w zbiorniczku wyrównawczym na ściankach dziwną maź zgniłozielonego koloru lub innego? bo jeśli tak to prawdopodobnie przed zakupem auta ktoś wlał Ci jakiś preparat do uszczelnienia chlodnicy/nagrzewnicy. Tym objawia się też podniesiona temp. o która pytasz..

a sorry teraz spojrzałem że jesteś na forum od 2008 :wink:

Opublikowano

i co z tego ze jest na forum od 2008 jak postow ma 79 . z tymi termostatami to jest roznie ja u siebie wymienilem 7 sztuk pod rzad i wszystkie do d*py dobrze ze moglem je oddac do sklepu bo byl bym stratny 300 zł. po kupnie ori jest wszystko ok a tez juz stacilem nadziej ze go zrobie

Opublikowano

Nie rozumiem, co z tego że jestem od 2008 roku ??? Jestem laikiem w tych sprawach, to chyba nie będę udzielał się w tematach, w których nie mam pojęcia, wg mnie to logiczne. Żadnej mazi na ściankach zbiornika nie mam. Dzisiaj zabrałem swój stary wymieniony termostat od mechanika, sprawdziłem w domu zanurzając w wodzie, która zaczynała się gotować, otworzył się. Kilka prób było zakończone tak samo. To wg mnie oznacza, że niepotrzebnie wymienił mi termostat ;/ Masakra. Potwierdzi ktoś moje przypuszczenia ?

Opublikowano

raczej nie potrzebnie bo stary jest ok jak sie otwiera

Opublikowano
raczej nie potrzebnie bo stary jest ok jak sie otwiera

Dzięki wielkie, w takim razie jutro znowu zawitam u mechanika. Nie lubię, jak ktoś mnie oszukuje, albo uczy się moim kosztem bez mojej wiedzy.