Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nadmierne spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Sprawdziłem w swojej A4 spalanie, zatankowałem 38 litrów na których przejechałem tylko 222km. Jazda odbywała się tylko w mieście, bez gwałtownych przyspieszeń, spokojna jazda z dziećmi do szkoły. Przeliczając jest to około 17-18 litrów na 100km jak dla mnie bardzo dużo. Czy to norma w tym silniku czy coś jest zepsute?

Opublikowano

czujnik wody, przepływka, lambda

wszystko do sprawdzenia ew. do wymiany

ale najpierw podepnij VAG-a

Opublikowano

TZN. spalanie jak na miasto to nie jest bardzo ogromne podłącz VAG jak ci polega napisał ale podejrzewam że nic nie wykaże :) A że jeździsz delikatnie to nie znaczy że będzie spalał 11l. w mieście się cały czas rusza przyśpiesza itd. i przez to tyle spala, przy 50% miasto 50% trasa spalanie masz ok 11l :) A jak z dynamiką silnika ?? Muli go jakoś czy coś w tym stylu ?? Masz LPG ?? Zwiększone spalanie powoduje wszystko co kolega wyżej napisał posprawdzaj jeżeli wszystko będzie sprawne to niestety takie spalanie jest :) To jest silnik wolnossący i niestety lubi PB :)

Opublikowano

Przy wymianie rozrządu mechanik wspominał bład sondy lambda i kazał mi sprawdzić ile pali więc sprawdziłem. Silnik chodzi dobrze a gazu nie mam.

Opublikowano

to podłącz jeszcze raz VAG-a teraz, skasuj błąd jeżeli znowu go pokaże to sonda do wymiany :)

Opublikowano

Moge podjechac do Ciebie w poniedzialek i obczaic co i jak.

Opublikowano

Podepnę się z pytaniem, Czy to że napięcie sondy lambda stoi na 0,45V definitywnie kwalifikuje ją do wymiany?

Napięcie sprawdzane w vag-com na wolnych obrotach.

Opublikowano

jak dobrze pamiętam to napięcie sondy zmienia się w zależności od składu mieszanki - za tą tezę sobie ręki nie dam obciąć. Jeżeli z napięciem by było coś nie tak to VAG by ci to pokazał jeżeli nic nie pokazuje to jest dobrze i uwierzcie mi szczerze te silniki lubią paliwo szczególnie krótkie odcinki, miasto, rano wiadomo ssanie itp. :)

Opublikowano

No właśnie o to chodzi ze poinno falować, a nie faluje.

Wag wywala bład braku aktywności sondy, ale czy to jest kwestia uszkodzenia samej sondy czy czegoś innego?

Opublikowano

jeżeli nie masz lpg i VAG pokazuje że sonda szwankuje to sprawdź najpierw przewody od sondy do ECU w szczególności przewody przy samej sondzie czasami potrafią przy samej sondzie się przełamać i może już być problem jeżeli przewody będą w 100% sprawne to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że sonda padła :) gdzieś w necie jest jak można sondę miernikiem sprawdzić poszukaj to zobacz miernikiem jeszcze to będziesz miał na 100% pewność czy to sonda :)

Opublikowano

Nawet jeśli robisz krótkie odcinki na zimnym silniku to spalanie mimo wszystko trochę zawyżone.. standardowo na początek sprawdzić filtr powietrza, świece zapłonowe i szczelność układu dolotowego, sonde lambde.

Opublikowano

Ja w cyklu mieszanym na 49 litrach w zeszłym tygodniu zrobiłem 630 km, czyli spalanie 7,6litra

Opublikowano
Ja w cyklu mieszanym na 49 litrach w zeszłym tygodniu zrobiłem 630 km, czyli spalanie 7,6litra

Pozazdrościć

Opublikowano

Witam, dzisiaj byłem u mechanika i mam następujące błędy 17536 P1128 oraz 17925 P1517 przekażnik sterowania silnikiem niesprawność obwodu prądowego J271. Czy ten pierwszy błąd oznacza złe działanie sondy lambda? Co to za obwód prądowy?

Opublikowano

Na 100% na sondę nie wskazuje te błędy mogą być spowodowane : Uszkodzoną sondą, Uszkodzoną przepływką, lub problemem z układem wtryskowym. Musisz zrobić logi sondy i dać do działu VAG żeby zobaczyli fachowym okiem jeżeli stwierdzą że wszystko jest z nią ok, i ciśnienie paliwa masz dobre oraz wtryski to pozostaje tylko przepływka :)