majko Opublikowano 16 Lipca 2013 Opublikowano 16 Lipca 2013 Witam, Dość oporowo wchodzi 2 bieg gdy włączam go z 1 biegu, przy przejściu przez luz wchodzi dużo lepiej. Najgorzej wchodzi ten 2 bieg gdy silnik nie jest rozgrzany (zauważyłem, że w zimie jeszcze gorzej), po rozgrzaniu jest dużo lepiej aczkolwiek minimalnie gorzej niż na innych biegach. Olej w skrzyni niedawno wymieniany i nie zmieniło to nic w kwestii 2 biegu. Co jest tego przyczyną, jakie są koszta naprawy, czy ta przypadłość może się pogarszać? Pozdrawiam
darkle Opublikowano 18 Lipca 2013 Opublikowano 18 Lipca 2013 To raczej normalna przypadłość tych skrzyń. Jeśli sprzęgło prawidłowo rozłącza to pozostaje synchronizator. To od zbyt energicznego przełączania z I na II. Pozostaje jeździć i się nie przejmować delikatnie zmieniając biegi
szeryf Opublikowano 18 Lipca 2013 Opublikowano 18 Lipca 2013 Witam, podepnę się pod temat, jaka może być przyczyna tego, że 3 bieg wchodzi gorzej niż pozostałe? Generalnie wchodzi lekko, ale na początku wrzucania jest taki jakby próg, jakby jakieś elementy nie mogły się dopasować, jak już ten próg minie, to wskakuje prawie sam. Nie wiem czy zrozumiale to opisałem Nie da się szybko wrzucić trójki, powoli wchodzi dobrze. Niedawno wymieniłem dwumasę, ale to nic nie zmieniło, poza tym że gałka już się nie trzęsie jak szalona Pozdrawiam
piotrsob1 Opublikowano 18 Lipca 2013 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zużyty synchronizator 3-go biegu, jak miałeś skrzynie na wierzchu to trzeba było ją dać komuś kumatemu na wymianę synchro , zaoszczędził byś na robociźnie demontarz-montarz skrzyni Ale z tym da się jeździć, przy zmianie w górę sprzęgło na dwa razy, w dół też , tylko z międzygazem P.S. Z jednym wyjątkiem, gdy auto użytkuje też kobieta
Rekomendowane odpowiedzi