mario_a4 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Witam, Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem Audi A4 B5 Quattro 1.8T 98`. Mam pytanko, poprzedni właściciel sugerował mi abym przy odpalaniu silnika odczekał ok. 1 min przed ruszeniem i przed zgaszeniem silnika też tak robił, jak powiedział - ze względu na turbinę. Powiedział że nie robienie tego grozi uszkodzeniem turbiny. Czy mam stosować się do jego rady ? Czy powinienem jeszcze coś wiedzieć ? Z góry dziękuje i pozdrawiam !
robertjudi Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Z tym ruszaniem to przesadził można zaraz ruszać tylko nie wkręcać go wysoko na obroty aż nie będzie 90 stopni na blacie co do gaszenia ma rację i jest to spowodowane tym iż turbina musi się schlodzić.
mario_a4 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ok, rozumiem. Wielkie dzięki
makovic Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Z tym ruszaniem to przesadził można zaraz ruszać tylko nie wkręcać go wysoko na obroty aż nie będzie 90 stopni na blacie co do gaszenia ma rację i jest to spowodowane tym iż turbina musi się schlodzić. Czasem niektórzy w zimę proponują chwilę odczekać przed startem ale rozsądnie tak jak kolega powiedział...ruszyć ale go nie deptac zanim silnik nie osiągnie optimum. Ja np przed zgaszeniem silnika zawsze chwilę czekam. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Fr0styyy. Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ja zawsze czekam zanim zgaszę silnik po jeździe. Co innego jak np. toczę się do garażu, czy jakimś centrum handlowym nawet nie wciskając gazu to można od razu zgasić
Dev Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Podstawa to wlasciwy olej Zadnych pseudo polsyntetycznych szajstroli
Rekomendowane odpowiedzi