Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do audi a4 b5 1.8T z przebiegiem 225000 km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie jaki olej polecacie do audi a4 b5 1.8T z przebiegiem 225000km

Slyszalem ze bardzo dobry jest Motul tylko nie wiem jaki

Opublikowano

motul 5w30 ale uwazaj na podroby

Opublikowano
motul 5w30 ale uwazaj na podroby

jest kilka olejów mających w nazwie Motul 5W30 ale nie wszystkie spełniają normę 502.00. Jeśli wybierzesz jakąkolwiek markę oleju ale zgodną z tą normą Audi to będzie dobrze - a jeśli będziesz kierować się tylko najmniej istotnymi parametrami jak lepkością oleju (5W30) to możesz nie dobrać optymalnie oleju albo wybrać kompletnie zły.

Opublikowano
  • Autor

Jak byscie mogli to podajcie tez inne nazwy(firmy/producentow) dobrych olei do tego silnika i mojego przebiegu auta.

ps. podajcie rowniez linki do olei abym mial pelen wglad

Opublikowano

Motul x-cess 5w40, mobil, Liqui-moly - ogólnie mówiąc syntetyki 5w40 0w40, warto wcześniej sprawdzić ciśnienie i przy wymianie zrobić płukankę silnika. Są niby "pewne źródła" i mniej pewne... w sumie nie wiadomo co jest w bańce.. ale takie czasy, że jemy sól drogową i koninę w wołowinie itp itd ect czy jak to tam było (ciekawe o ilu rzeczach jeszcze nie wiemy):decayed: Możesz zaopatrzyć się u jednego z forumowiczów -np. Dzik - ceny dobre i ori ..

Opublikowano

Ja uzytkowalem w 1.8T 5w30 motula. Przebieg ok 210tys km i zero problemow.

Opublikowano

Ja po plukance i czyszczeniu michy, wymianie pompy oleju mam wlane Mobil 5W50 i jest malinka :decayed:

Opublikowano

Motul X-cess 5w-40 to bardzo dobry olej, ale uważaj na podróbki. Ostatnio jest ich coraz więcej. Jeśli masz cięzką nogę i auto wyprodukowane przed rokiem 99 to w żadnym wypadku nie lej 5w-30. Są to oleje niskooporowe i tworzą bardzo cienki film olejowy. Przy dużym obciążeniu po prostu ulega zerwaniu. Osobiście polecam Millers XFS 5W-40, ale kosztuje prawie 200zł.

Opublikowano
Motul X-cess 5w-40 to bardzo dobry olej, ale uważaj na podróbki. Ostatnio jest ich coraz więcej. Jeśli masz cięzką nogę i auto wyprodukowane przed rokiem 99 to w żadnym wypadku nie lej 5w-30. Są to oleje niskooporowe i tworzą bardzo cienki film olejowy. Przy dużym obciążeniu po prostu ulega zerwaniu. Osobiście polecam Millers XFS 5W-40, ale kosztuje prawie 200zł.

A co ma rok wyprodukowania auta do oleju? Bo nie bardzo rozumiem.

Opublikowano

To, że po 99 roku te silniki były przystosowanej do oleju 5w-30. Info zaczerpniete z książki serwisowej napisanej przez H.R.ETZOLD. Obsługa i naprawa audi a4.

Opublikowano
  • Autor

Motul 8100 x-cess 5w-40 5l i filtr oleju mann w719/30

Taki zestaw musze kupic. Licze ze za obie rzeczy wyjdzie jakies 170/180 zl

Opublikowano

Witam, podłącze się pod wątek, bo mam ciut podobny problem. Po zakupie auta również 1,8T z przebiegiem 180tyś nie bardzo wiedziałem jaki olej wlać i mechanik doradził mi 10W40 i takowy zalałem, od czasu do czasu stukają mi popychacze wiec je wymieniłem itd i problem nie znika dalej je słychać choć mniej, czy może to być winą oleju i czy mogę jeszcze zejść na 5W40 czy raczej odradzacie? dodam że na tym oleju zrobiłem ok 3 tyś kilometrów

Opublikowano

10w40 to kupa nie olej

do 1.8T lejemy olej zgodny z normą 502 , i teraz jesli latamy normalnie , duzo po miescie malo tras to lejemy 5w30 motul/millers , jesli w trasach , lub po prostu duzo upalamy auto nie lejemy 5w30 bo on sie nie nadaje do pracy w wysokiej temperaturze tylko 5w40.

Opublikowano
10w40 to kupa nie olej

do 1.8T lejemy olej zgodny z normą 502 , i teraz jesli latamy normalnie , duzo po miescie malo tras to lejemy 5w30 motul/millers , jesli w trasach , lub po prostu duzo upalamy auto nie lejemy 5w30 bo on sie nie nadaje do pracy w wysokiej temperaturze tylko 5w40.

Teraz to wiem ale po fakcie:( jeżdze dużo po mieście zero tras, ale co najgorsze na krótkich odcinkach wiec jest ciągle odpalany i gaszony:( ale latam delikatnie i spokojnie, to mam szanse jeszcze zejść na 5W40 czy raczej już pozamiatane?

Opublikowano
10w40 to kupa nie olej

Teraz to wiem ale po fakcie:( jeżdze dużo po mieście zero tras, ale co najgorsze na krótkich odcinkach wiec jest ciągle odpalany i gaszony:( ale latam delikatnie i spokojnie, to mam szanse jeszcze zejść na 5W40 czy raczej już pozamiatane?

Zmień na 5w40, im szybciej tym lepiej. Nic się nie stanie.

---------- Post dopisany at 14:16 ---------- Poprzedni post napisany at 14:15 ----------

I pozwolę sobie po raz kolejny zwrócić uwagę że ten wątek powinno się zamknąć.

http://a4-klub.pl/silniki-benzynowe-30/all-olej-silnikowy-4260/

Opublikowano

ok dzięki

Opublikowano

ja używam półsyntetyka valvoline max life i jestem zadowolony a poza tym cena jest atrakcyjna w stosunku do jakośći

Opublikowano

O ile miało by ci to coś pomóc to mi w okolicach przebiegu 240tyś mechanik zalał Total Quartz 10w40. (mechanik znany i bardzo ceniony w moich okolicach i chyba nawet na śląsku)

Teraz mam 315tyś i silnik pracuje równiutko, bez hałasów czy stukania.

Opublikowano
  • Autor

Nowy olej zalany jak narazie wszystko elegancko chodzi i mam nadzieje ze tak pozostanie na dlugi dlugi czas.