Bastek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Witam Co sądzicie o tych korekcjach (kanał13) cylinder 1-0,12 cylinder2 0,07 cylinder3 -0,40 cylinder4 0,45 Mam już myśleć o wymianie?
shut88 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Przeciez w poradnikach wyraznie jest napisane ze odchyly +/- 2,8 sa ok, wiec nie masz co poprawiac
pakotomasz Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Jest dobrze, nie ma się czym martwić
Sztomel Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Przeciez w poradnikach wyraznie jest napisane ze odchyly +/- 2,8 sa ok, wiec nie masz co poprawiac sorry ale branie na serio wszystkich porad z tych mądrych książek i podawanych w nich wartości mija się z celem. Jak któryś z cylindrów osiąga wartość +2,8 mg/skok to z powodzeniem można powiedzieć, że ten cylinder jest kulą u nogi sprawnego silnika bo prawie wcale nie pracuje i często generuje dodatkowy błąd - brak wykrywania zapłonu na danym cylindrze - najczęściej te wartości wynoszą +2,99 mg/skok i wtedy albo pompowtryskiwacz wcale nie podaje paliwa albo leje nim jak z wiadra co uniemożliwia spalenie tak chluśniętego bez ciśnienia paliwa. Oczywiście w przypadku Bastka faktycznie nie ma powodów do niepokoju ale opisuję ogólnikowo podkreślając, że niektóre wartości w poradnikach są grubo przesadzone i nijak mają się do rzeczywistości.
Bastek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Powodem mojego posta był błąd p2196 z którym wprawdzie się uporałem wymieniając sonde na inna,ale po wymianie sondy silnik z dynamicznego zmienił się na muła. A co jeszcze jest ciekawe korekcje z inną sondą (oczywiście numer taki sam) wynoszą 1cylinder 0,00 2cylinder 0,00 3 -0,12 4 +0,12 lecztak jak wczesniej napisałem silnik jest mułowaty a w sterowniku brak jakikolwiek błędów. Więc postanowiłem wrócić do starej sondy aby móc normalnie jeździć tylko obawiałem się że z pompkami może być coś nie tak. Tak więc wracam do punktu wyjścia z moim błędem p2196.Pozdrowionka 1
pakotomasz Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 W takim razie jak masz możliwość zrób komplet logów i wtedy coś więcej powinno być wiadomo.
Rekomendowane odpowiedzi